21.3 C
Athens
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στον Καθεδρικό Ναό της Αλμουντένα Μαδρίτης

Φως Φαναρίου

«Δεν επιτρέπεται σε καμία θρησκεία να χρησιμοποιεί το όνομα του Θεού για να δικαιολογήσει την αδικία. Πρέπει να εξαλείψουμε κάθε φανατισμό που, στο όνομα του Θεού, δεν σέβεται την ιδιαιτερότητα του κάθε ανθρώπου», διατράνωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά την διάρκεια οικουμενικής προσευχής στον Καθεδρικό Ναό της Αλμουντένα στην Μαδρίτη, χθες, Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2023, το απόγευμα.

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη, που επισκέπτεται επισήμως την Μαδρίτη, υποδέχθηκε με θερμούς λόγους ο Αρχιεπίσκοπος της Μαδρίτης, Καρδινάλιος José Cobo, παρουσία και άλλων κληρικών της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην ομιλία του υπογράμμισε, επίσης, ότι «δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη χωρίς αμοιβαίο σεβασμό και αναγνώριση, δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη χωρίς γόνιμη συνεργασία μεταξύ όλων των λαών του κόσμου».

Αυτό που εξέφρασε ο Βαρθολομαίος Α’, γράφουν ισπανικά ΜΜΕ, δεν ήταν ένας τετριμμένος προβληματισμός, με το βλέμμα του να είναι στραμμένο πάνω απ’ όλα στην ουκρανική κοινότητα, λαμβάνοντας υπόψη τη σθεναρή καταδίκη, από μέρους του, της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, σε αυτά τα σχεδόν δύο χρόνια πολέμου, με την επακόλουθη αποστασιοποίηση του Πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου.

Αναφορικά με το «μονοπάτι της ενότητας», εισήγαγε μια πρόταση: «Να αντιμετωπίσουμε όλα τα προβλήματα που μας ενώνουν ή μας χωρίζουν, προσεγγίζοντας τον επίσημο θεολογικό διάλογο» προκειμένου να επιτευχθεί «πλήρης συμφιλίωση και πλήρης αμοιβαία κατανόηση». Αναγνώρισε ότι «ο δρόμος προς το κοινό ποτήριο εξακολουθεί να μαστίζεται από απρόβλεπτα γεγονότα, πτώσεις, μερικές φορές ακόμη και ψυχρότητα και κούραση, αλλά είναι ένας δρόμος χωρίς επιστροφή». 

«Ο διάλογος είναι απολύτως απαραίτητος για την αμοιβαία γνώση μας, γιατί ο διάλογος δεν αφαιρεί τίποτα από την ταυτότητα του καθενός, αλλά την εμπλουτίζει με την εμπειρία του άλλου», είπε ο Πατριάρχης.

Επίσης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, υποστηρίζοντας αταλάντευτα την οικολογία, είπε: «Είμαστε σταθερά δεσμευμένοι, ειδικά με τον αγαπημένο αδελφό της Ρώμης, Πάπα Φραγκίσκο, για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και όλων όσων περιέχει η δημιουργία του Θεού. Δεν πρόκειται για κάποιου είδους πανθεϊσμό, αλλά για μια σωστή σχέση μεταξύ του Ανθρώπου, του Φύλακα της Δημιουργίας, με την ίδια τη Δημιουργία και με τον Δημιουργό της».

Ο Καρδινάλιος της Μαδρίτης επαίνεσε την «οικοθεολογία» του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, που φώτισε την εγκύκλιο του Πάπα Φραγκίσκου Laudato si’.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ