21.8 C
Athens
Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Πάσχα και Αγίου Γεωργίου στην Στοκχόλμη

Πασχαλινή Επισκοπική Εγκύκλιος 2024

Αγαπητοί Πατέρες,

Εξοχώτατοι κ.κ. Πρέσβεις,

Εντιμώτατοι Άρχοντες,

Περιούσιε του Θεού Λαέ,

Φίλοι και Ευεργέτες της Ι. Μητροπόλεως Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας,

Το μυστήριο της εκ νεκρών Αναστάσεως του Θεανθρώπου αξιωνόμαστε να εορτάσουμε και φέτος.

Την πικρία του θανάτου γεύτηκε ο άνθρωπος από την παρακοή των πρωτοπλάστων μέχρι και σήμερα. Υπάρχει ο πρόσκαιρος, ο σωματικός θάνατος, που είναι ο χωρισμός της ψυχής από το σώμα, αλλά υπάρχει και ο αιώνιος, δηλαδή ο ψυχικός ή πνευματικός θάνατος, δηλαδή ο οριστικός χωρισμός της ψυχής από τον Θεό.

Γι’ αυτόν τον θάνατο λέγει ο άγιος Γρηγόριος ο Διάλογος: «Επειδή μιλάμε για δύο τρόπους ζωής, επόμενο είναι να νοήσουμε και τον θάνατο με δυο τρόπους. Άλλο είναι να ζούμε για τον Θεό, δηλαδή μέσα στην μακαριότητα, κι άλλο να ζούμε όπως ακριβώς πλαστήκαμε και δημιουργηθήκαμε, δηλαδή απλώς και μόνο ως έμβια όντα.

Έτσι και η ψυχή είναι, τόσο θνητή, όσο και αθάνατη. Θνητή είναι, όταν χάσει την μακάρια ζωή· αθάνατη πάλι είναι, όταν ζει πνευματικά. Απ’ αυτό μας επιτρέπεται να συμπεράνουμε πως η ψυχή υπομένει θάνατο αθάνατο και αφανισμό ανεξαφάνιστο και ατέλειωτο». (Γέροντος Ευστρατίου (Γκολοβάνσκι), Απαντήσεις σε ερωτήματα χριστιανών, σελ. 116.)

Μέσα σ᾽ ένα κόσμο της προόδου από την μια και της εξακολουθήσεως των πολέμων, του μίσους, της ανέχειας, της καταδυναστείας ψυχών και σωμάτων από την άλλη, το ανείκαστο θαύμα της Αναστάσεως γεμίζει την ζωή μας με χαρά και μάς προσκαλεί σε ευχαριστιακή μέθεξη και κοινωνία αληθινής ζωής.

Η Εκκλησία προσφέρει τα Θεία Γεγονότα ως ζώσα κοινωνία και ως ιστορική παρουσία σε κάθε πιστό, αρκεί ο άνθρωπος να ανταποκριθεί στο προσκλητήριο της σωτηρίας και να ευθυγραμμίσει την πορεία του με την Ευαγγελική διδασκαλία.

Ας μην ξεχνούμε ότι το θέλημα του εκ νεκρών Αναστάντος Κυρίου είναι η σωτηρία των ανθρώπων, «καί τοῦτο Ἐκκλησία καλεῖται», κατά τον Άγιο Κλήμεντα τον Αλεξανδρέα.

«Προσέλθωμεν λαμπαδηφόροι τῷ προϊόντι Χριστῷ ἐκ τοῦ μνήματος» καί «λαμπρυνθῶμεν τῇ πανηγύρει καί ἀλλήλους περιπτυξώμεθα», έχοντας την καρδιά μας καθαρή και κυρίως παρέχοντας συγχώρηση, ακόμη και σε αυτούς που μάς μισούν και μάς αδικούν.

Επικαλούμενος την χάρη του Παναγίου και Ζωοδόχου Τάφου, εύχομαι στο πλήρωμα της Μητρός Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως στην Σκανδιναυΐα, την ευλογία που ανέτειλε από το κενό μνήμα, έχοντας την βεβαιότητα ότι ο Αναστημένος Κύριος θα μείνει μαζί μας, μέχρι της συντελείας των αιώνων, έως εσχάτου της γης!

Μετά πάσης της εν Κυρίω Αναστάντι αγάπης και πολλών πασχαλίων πατρικών ευχών,

† ο Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας Κλεόπας

Εσπερινός της Αγάπης

Πανήγυρις Καθεδρικού Ναού Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης

Φωτογραφίες και ζωντανή αναμετάδοση των Ιερών Ακολουθιών, μέσω της Facebook page της Ι. Μητροπόλεως Σουηδίας: Νικόλαος Κίτσιος.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ