27.4 C
Athens
Κυριακή, 24 Αυγούστου, 2025

Προς τον Πρόεδρο της Ένωσης Συντακτών Κύπρου για την ΕΟΔ

Προς τον αξιότιμο κ. Γιώργο Φράγκο

Πρόεδρο της Ένωσης Συντακτών Κύπρου 

Κύριε Πρόεδρε,

Επιτρέψτε μου, παρακαλώ, να θέσω ένα ερώτημα περί μιας «διεθνούς» ιστοσελίδας η οποία δραστηριοποιείται εσχάτως στην Ελλάδα και στην Κύπρο, με την επωνυμία «ΕΝΩΣΗ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ».

Η εν λόγω «Ένωση» αυτοπροσδιορίζεται ως εξής:

«Η Ένωση Ορθοδόξων Δημοσιογράφων (ΕΟΔ) είναι ένα διεθνές πρόγραμμα μέσων ενημέρωσης που στοχεύει στη δημιουργία μιας μοναδικής πλατφόρμας που ενώνει Ορθόδοξους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Καθήκον μας είναι να ενισχύσουμε τη φωνή των Ορθοδόξων πιστών που παραμένουν πιστοί στις παραδοσιακές και συντηρητικές απόψεις που βασίζονται στην Ευαγγελική διδασκαλία, την Ιερή Παράδοση και το Κανονικό Δίκαιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Θέλουμε να παρέχουμε σε κάθε συμμετέχοντα στον πόρο των μέσων μας την ευκαιρία να ακουστεί στον παγκόσμιο χώρο πληροφοριών. Προσπαθούμε να ενισχύσουμε την Ορθόδοξη ταυτότητα, να υπερασπιστούμε τις χριστιανικές αξίες και να λειτουργήσουμε ως πηγή δύναμης και έμπνευσης για ολόκληρη την Ορθόδοξη κοινότητα».

Σύμφωνα, επίσης, με όσα λένε για τον εαυτό τους οι «Ορθόδοξοι δημοσιογράφοι», «η ΕΟΔ δημιουργήθηκε το 2014 με φόντο την εκκλησιαστική-πολιτική κρίση στην Ουκρανία, όταν η ορθόδοξη κοινωνία βρέθηκε υπό πίεση και σε σύγκρουση με τις αρχές. Ξεκινήσαμε τις δραστηριότητές μας σε συνθήκες όπου ήταν απαραίτητο να σχηματίσουμε οι ίδιοι ηγέτες της κοινής γνώμης εντός της Ορθόδοξης κοινότητας – εκείνοι που θα μπορούσαν να δώσουν μια αντικειμενική αξιολόγηση των επίκαιρων και να κατευθύνουν τη συνείδηση ​​του κοινού στην αναζήτηση της αλήθειας».

Επομένως, κύριε Πρόεδρε, έχει ενδιαφέρον ότι η εν λόγω Ένωση δημιουργήθηκε με φόντο την Ουκρανική Αυτοκεφαλία, την οποία δεν αναγνωρίζει η εν λόγω Ένωση, καθώς θεωρεί «κανονική» Εκκλησία την ρωσόφιλη μερίδα του εν Κιέβω Ονουφρίου.

Επιτρέψτε μου, λοιπόν, να θέσω στην κρίση σας τους προβληματισμούς μου:

Εσείς, ως Ένωση Συντακτών Κύπρου, είστε ενήμεροι για την δράση της «Ενώσεως» αυτής στην Κύπρο;

Πρόκειται όντως περί «δημοσιογράφων», και μάλιστα «Ορθοδόξων»; Γνωρίζετε συγκεκριμένα πρόσωπα και πράγματα;

Στο site τους μάς λένε ότι δραστηριοποιούνται και σε άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων το Άγιον Όρος! Είναι δυνατόν να μη γνωρίζουν ότι η Αθωνική Πολιτεία είναι μέσα στην Ελληνική επικράτεια και δεν αποτελεί ξεχωριστό κράτος;

Ο εκκλησιαστικός συντάκτης Ανδρέας Λουδάρος, μέλος της ΕΣΗΕΑ, είχε γράψει στο orthodoxia info για το θέμα: «Αν πράγματι οι… ορθόδοξοι δημοσιογράφοι έχουν «παράρτημα» στο Άγιον Όρος θα ήταν ενδιαφέρον να δημοσιοποιηθεί, σε ποιο σημείο του Αγίου Όρους, βρίσκεται αυτό, ποιος ή ποιοι το στελεχώνουν και με ποια άδεια ιδρύθηκε. Είναι σε γνώση της Ιεράς Κοινότητας και της Ελληνικής Δημοκρατίας το ότι στο Άγιον Όρος υπάρχει παράρτημα μιας «δημοσιογραφικής ένωσης».

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για ζήτημα μείζονος σημασίας με σοβαρότατες, εκκλησιαστικές, πολιτικές και εθνικές προεκτάσεις αφού η εν λόγω «δημοσιογραφική ένωση» είναι παντελώς άγνωστη στον υπόλοιπο δημοσιογραφικό κόσμο τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, ενώ δεν έχει ανακοινώσει ποτέ ποιοι τη διοικούν και πως χρηματοδοτείται».

Μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στην Εκκλησία της Κύπρου, η ΕΟΔ έχει ταχθεί αναφανδόν και με πάθος υπέρ του έκπτωτου μητροπολίτου Πάφου Τυχικού, δημοσιεύοντας και αναπαράγοντας δεκάδες κείμενα που είναι ευνοϊκά γι΄ αυτόν και – αντιστοίχως – ελεγκτικά για τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. Γεώργιο. Είναι ηλίου φαεινότερον ότι οι υποστηρικτές του Τυχικού βρίσκουν βήμα στην ΕΟΔ. Άρα υπάρχει σύνδεσμος Κυπρίων με τους …κρυπτόμενους διαχειριστές της ΕΟΔ.

Στις 22 Αυγούστου 2025 η εν λόγω «Ένωση» δημοσίευσε κείμενο με τίτλο «Δημοσιογράφος της Κύπρου: Σταυρός αδικίας για τον Μητροπολίτη Τυχικό». Πρόκειται για ένα κείμενο της δημοσιογράφου Νατάσας Ιωάννου, που φαίνεται ότι η ΕΟΔ το αναπαρήγαγε από την σελίδα της κ. Ιωάννου στο fb.

Βρίσκει, όμως, η ΕΟΔ την ευκαιρία, μετά το κείμενο της κ. Νατάσας Ιωάννου να σχολιάσει: «Νωρίτερα η ΕΟΔ έγραψε πώς ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος βρέθηκε αναπάντεχα σε μια πολύ ευνοϊκή κατάσταση. 

Η υπόθεση του Μητροπολίτη Τυχικού είναι μείζονος σημασίας για τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, γιατί έχει μοναδική ευκαιρία με μία απόφαση να αλλάξει ριζικά τη θέση του στον Ορθόδοξο κόσμο.

Μπορεί στην πράξη να επιβεβαιώσει τα ιστορικά του προνόμια, τα οποία από πολλούς γίνονται αντιληπτά ως αναχρονισμός, να επιβεβαιώσει το ρόλο του ως Οικουμενικού Πατριάρχη, να δείξει τον εαυτό του ως δίκαιο δικαστή και αποτελεσματικό συντονιστή. Αυτό θα προκαλέσει σοβαρό πλήγμα στους επικριτές και θα ενισχύσει σημαντικά την εξουσία του.

Θα χρησιμοποιήσει όμως ο Πατριάρχης την παρεχόμενη ευκαιρία;»

Επομένως, κατά την ΕΟΔ, το κύρος του Οικουμενικού Πατριάρχου κρίνεται – αν είναι δυνατόν! – από το αν θα αποκαταστήσει τον έκπτωτο Πάφου Τυχικού! Καταλαβαίνει ο καθένας τι τελικά επιδιώκει η …άγνωστη ΕΟΔ.

Κύριε Πρόεδρε,

Νομίζω ότι αξίζει η διερεύνηση του θέματος, προς ενημέρωση και διαλεύκανση …γκρίζων ζωνών.

Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας και προσβλέπω στην δική σας διεισδυτική ματιά

Με εκτίμηση

Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος

Υπεύθυνος της ιστοσελίδας Φως Φαναρίου

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ