Το βράδυ του Σαββάτου, 14 Ιουνίου 2025, στον προαύλιο χώρο της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αρκαδίου, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών πραγματοποίησε μια μεγαλειώδη συναυλία με τον διεθνούς φήμης βιολονίστα Λεωνίδα Καβάκο και το εξαιρετικό σύνολο “Apollωn Ensemble”: Αλέξανδρος Σακαρέλλος (βιολί), Ηλίας Λιβιεράτος (βιόλα), Τιμόθεος Γαβριηλίδης – Πέτριν (βιολοντσέλο), Christophor Miroshnikov (βιολοντσέλο), σε ένα πρόγραμμα υψηλής αισθητικής και βαθιάς συναισθηματικής έντασης. Οι μουσικοί χάρισαν στο κοινό ένα βίωμα σπάνιας πνευματικής έντασης ερμηνεύοντας σημαντικά έργα του Ludwig van Beethoven και του Franz Schubert.
Στη μυσταγωγική βραδιά που διοργάνωσε το Μέγαρο Μουσικής στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του «Το Μέγαρο έξω από το Μέγαρο» με την συνεργασία της Μητρόπολης Ρεθύμνης της περιφέρειας Κρήτης και του δήμου Ρεθύμνης παραβρέθηκαν: Ο Αρχιγραμματεύς της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Βοσπόριος, η υπουργός τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, η βουλευτής Χανίων Ντόρα Μπακογιάννη με το σύζυγο της Ισίδωρο Κούβελο, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή με το σύζυγο της Χρήστο Λιονή, ο πρώην υπουργός Νίκος Σηφουνάκης, ο δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργης Μαρινάκης, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου Ρεθύμνου, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου Ελένη Παπαδοπούλου . Παρών ήταν επίσης ο διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης και καθηγητής Αρχαιολογίας Νίκος Σταμπολίδης αλλά και ο πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Νίκος Πιμπλής.
Για τη συναυλία στην Ιερά Μονή Αρκαδίου συνετέλεσαν πολλοί τοπικοί φορείς. Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες στην Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πρόδρομο και σε όλους τους ανθρώπους της Ιεράς Μονής Αρκαδίου — με ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη στον Πατέρα Θεολόγο για την εγκάρδια φιλοξενία και τη συγκινητική υποστήριξη, στην Περιφέρεια Κρήτης, υπό την αιγίδα της οποίας τελούσε η εκδήλωση, στον Δήμο Ρεθύμνου και την Grecotel για την καθοριστική συμβολή και φιλοξενία, στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου.
Η Ιερά Μονή Αρκαδίου έχει συνδεθεί άρρηκτα στην ιστορική μνήμη με την έννοια της αυταπάρνησης και της εθελοθυσίας για το υπέρτατο αγαθό της ελευθερίας. Τη στιγμή που η φλόγα του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα των Κρητών κατά των Τούρκων μετουσιώθηκε σε φλόγα στο μπαρούτι της πυριτιδαποθήκης, το ιερό τούτο προσκύνημα ξεπέρασε τα θρησκευτικά όρια και αναδείχθηκε σε Παγκόσμιο Σύμβολο Ελευθερίας.
Η ιστορική πορεία της Μονής έχει τις απαρχές της στον 13ο αιώνα, όταν κατά την παράδοση ένας μοναχός επονόματι Αρκάδιος, τη θεμελίωσε σε τούτο το εύφορο οροπέδιο 23 χιλιόμετρα ΝΑ της πόλης του Ρεθύμνου σε υψόμετρο 500 μέτρων από τη θάλασσα. Αρχικά ήταν αφιερωμένη στον Άγιο Κωνσταντίνο και την Αγία Ελένη. Το 1587 ανοικοδομήθηκε το «καθολικό», ο μεγαλοπρεπής δίκλιτος έκτοτε ναός που είναι αφιερωμένος στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος και στους Αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη. Ο ναός αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα μοναστηριακής αρχιτεκτονικής κατά τα τελευταία χρόνια της Ενετοκρατίας, καθώς συνδυάζει γοτθικά και αναγεννησιακά στοιχεία. Μέχρι το τέλος του 16ου μ.Χ. αιώνα το Μοναστήρι απέκτησε τη σημερινή του μορφή, με το φρουριακού χαρακτήρα κτηριακό συγκρότημα.
Φωτογραφίες: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών



