36.3 C
Athens
Τετάρτη, 23 Ιουλίου, 2025

Πιστοί από την Μητρόπολη Διδυμοτείχου στα βήματα του Αγίου Ιωάννου του Γ’, Δούκα Βατάτζη

Προσκυνηματική επίσκεψη σε διάφορες περιοχές του Νομού Προύσης πραγματοποίησαν με την ευχή και ευλογία του Ποιμενάρχου τους, Σεβ. Μητροπολίτου κ. Δαμασκηνού, πιστοί της Ιεράς Μητροπόλεως Διδυμοτείχου και Ορεστάδος μεταξύ 23ης και 26ης Ιουνίου, στα πλαίσια εκδηλώσεων της παραμεθορίου αυτής Εκκλησιαστικής Επαρχίας για την επέτειο των 1.700 ετών από της Α’ Οικουμενικής Συνόδου της Νικαίας της Βιθυνίας. Η Νίκαια υπήρξε ο τόπος συγκλήσεως όχι μόνον της Α’ (325 μ.Χ.), αλλά και της Ζ’ Οικουμενικής Συνόδου (787 μ.Χ.), έδρα της Ελληνοχριστιανικής Αυτοκρατορίας μεταξύ των ετών 1204-1251, μετά τήν κατάληψη και λεηλασία της Κωνσταντινουπόλεως από τους Φράγκους της Δ’ Σταυροφορίας, εστία καλλιεργείας των ελληνικών γραμμάτων και της κλασσικής παιδείας, ιδιαιτέρως κατα τους χρόνους της ηγεμονίας του Αγίου Ιωάννου του Γ’ Δούκα Βατάτζη, του Ελεήμονος Βασιλέως, καθώς και τόπο όπου ο Θεόδωρος Μετοχίτης, ο ευρύτερα γνωστός Βυζαντινός αξιωματούχος, φιλόσοφος και ανακαινιστής της Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη, εξεφώνησε προς τιμήν του αυτοκράτορα τον περίφημο εγκωμιαστικό λόγο: «Νικαεύς».

          Επί κεφαλής του ευλογημένου τούτου προσκυνήματος υπήρξαν κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως Διδυμοτείχου και Ορεστιάδος, ενώ ο Σεβ. Μητροπολίτης Προύσης κ. Ιωακείμ συντρόφευσε τους εκδρομείς από της αρχής μέχρι και της αποχωρήσεώς τους από των ορίων του Νομού.

          Πρώτος σταθμός της περιοδείας υπήρξε η γαλήνια κωμόπολη της Νίκαιας της Βιθυνίας, η ιστορία της οποίας χάνεται στα βάθη των αιώνων. Μετά την εγκάρδια υποδοχή από τον Αντιδήμαρχο κ. Ahmet Kaya, ο οποίος καλωσόρισε τους εκδρομείς με θερμά λόγια εξ ονόματος του απουσιάζοντος Δημάρχου κ. Mehmet Kağan Usta, ακολούθησε επίσκεψη στις πύλες “Λεύκης” και “Κωνσταντινουπόλεως”, κατά μήκος των σωζομένων σε σχετικά καλή κατάσταση αμυντικών τειχών της πόλης, στο Βυζαντινό Ναό της του Θεού Σοφίας όπου διεξήχθησαν οι εργασίες της Ζ’ Οικουμενικής Συνόδου (787 μ.Χ.), [τελέσθηκε δέ Συλλείτουργο Ορθοδόξων Προκαθημένων προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ την 26ην Δεκεμβρίου 2000, “επί τη λήξει των εορτασμών του δισχιλιετούς ιωβηλαίου από της Γεννήσεως του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού”] (από της 6/11/2011 λειτουργεί ως  Ισλαμικό τέμενος), και, τέλος, στον χώρο του εντός της λίμνης καταποντισμένου Ναού (Βασιλικής του Οσίου Νεοφύτου εκ Νικαίας), ο οποίος πιστεύεται ότι φιλοξένησε, παραλλήλως προς τον πλησιόχωρο Βασιλικό Οίκο, συνεδρίες της Α’ Οικουμενικής Συνόδου.

          Εντυπωσιασμένοι οι επισκέπτες από το καταγάλανο του καθαρού ουρανού και το χρυσοπράσινο των απέραντων ελαιώνων της Νικαίας, μετέβησαν στην επίσης ιστορική και παραθαλάσσια πόλη της Κίου -η οποία από της ιδρύσεώς της ως αποικίας των Μιλησίων περί τά μέσα του 7ου π.Χ. αιώνος (ή και παλαιότερα, από τους Αργοναύτες της Ελληνικής Μυθολογίας), κοσμεί τον μυχό του Κιανού Κόλπου- περιηγήθηκαν τον κεντρικό κάποτε Ορθόδοξο Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, γνωστό και ως “Παναγία Θεομάνα”, και την πέριξ αυτού παλαιά Ελληνική συνοικία της πόλης.

          Το πρόγραμμα της ημέρας ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στην εντυπωσιακή σε ποικιλίες προϊόντων κλωστοϋφαντουργίας ιστορική αγορά της Προύσης και στον οικείο Ποιμενάρχη, Σεβ. Μητροπολίτη κ. Ιωακείμ, ο οποίος τους υποδέχθηκε με λόγους θερμούς και εγκάρδιους.

          Την επόμενη ημέρα οι περιηγητές, αφού έγιναν πρώτα δεκτοί από τον κ. Oktay Yılmaz, Δήμαρχο της περιοχής Yıldırım (Beyazıt), Πρόεδρο του Διαδημοτικού Φορέα πολιτιστικής και τουριστικής προβολής της Προύσης, κατευθύνθηκαν προς την παραθαλάσσια ζώνη του Νομού. Πιο συγκεκριμένα επισκέφθηκαν κατά σειρά την Συγή και την Τρίγλεια, όπου περιηγήθηκαν τα γραφικά σοκάκια της με τα περίτεχνα αρχοντικά σπιτικά των Τριγλειανών κάποτε νυκοκυραίων τους, τον Ναό της Παναγίας Επισκέψεως-Αγίου Βασιλείου, όπου τελείται, κατόπιν διαδικασίας ειδικής αδειοδοτήσεως Θεία Λειτουργία και Αγιασμός των υδάτων την 19η Ιανουαρίου κατ’ έτος, το εντυπωσιακό κτήριο των Ελληνικών ποτε Εκπαιδευτηρίων Τριγλείας, τα οποία είχαν οικοδομηθεί με την επίμονη προτροπή του Μητροπολίτου Δράμας και μετέπειτα Σμύρνης Χρυσοστόμου και την αρωγή φιλογενών Τριγλειανών, γηγενών και εκ του εξωτερικού, και τον σε ερειπώδη κατάσταση ευρισκόμενο Βυζαντινό Ναό της Παναγίας Παντοβασιλίσσης, ιδιοκτησίας της Μητρός Εκκλησίας από του έτους 2012, υπαγόμενο, όμως, στον πλήρη έλεγχο της Εφορείας Αρχαιοτήτων της χώρας. Ακολούθησε μετάβαση στα παλιά Μουδανιά, όπου παρετέθη γεύμα και έγινε περιήγηση σε κεντρικούς χώρους χριστιανικού ενδιαφέροντος, ενώ η ημέρα ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στο μουσείο Θεάτρου Σκιών Καραγκιόζη-Χατζηαβάτη στη συνοικία Τσεκίργκε της Προύσης και το παρακείμενο ελαιόδενδρο της Ελληνο-Τουρκικής φιλίας.

          Η τελευταία ημέρα, ημέρα της επιστροφής, ήταν αφιερωμένη στην λίμνη Απολλωνία -ιδιαίτερη πατρίδα προσφύγων που ίδρυσαν μετά το 1923 τον ομώνυμο συνοικισμό εντός της Αλεξανδρουπόλεως- η οποία προσφέρει τέρψη και αναψυχή στους περιηγητές τόσον της όχθης της λίμνης, όπου δεσπόζει ο Ναός ποτέ του Αγίου Παντελεήμονος (ανήκει ιδιοκτησιακώς στον τοπικό Δήμο Νίλουφερ, ο οποίος τον χρησιμοποιεί ως πολιτιστικό κέντρο που φιλοξενεί μόνιμη θεματική έκθεση φωτογραφίας), όσον και της γραφικής νησίδος, όπου σώζονται ελάχιστα ερείπια του ιστορικού Ναού του Αγίου Γεωργίου.

          Έτσι, οι εκδρομείς της Ιεράς Μητροπόλεως Διδυμοτείχου και Ορεστιάδος ολοκλήρωσαν την περιήγησή τους στην Προύσα και ανεχώρησαν κατάφορτοι με πλήθος εντυπώσεων και συγκινήσεων στις καρδιές και στο νου τους, έχοντας δώσει την υπόσχεση να επαναλάβουν την επίσκεψή τους για να μπορέσουν να δούνε αυτά που δεν ήταν δυνατόν να περιληφθούν στο πρόγραμμα αυτής της τριημέρου εκδρομής τους.     

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ