Μαργαρίτα Πουρνάρα / Η Καθημερνή
Είναι μια από τις βραδιές που θα συσπειρώσει όλη την ομογένεια της Νέας Υόρκης με προσωπικότητες που έρχονται ακόμα και από τη δυτική όχθη των ΗΠΑ. Στον εμβληματικό χώρο του Γκόθαμ Χολ, ένα αρχιτεκτονικό «διαμάντι» στο Μανχάταν που αποτελούσε κάποτε έδρα της τράπεζας Greenwich Savings και διαθέτει έναν εντυπωσιακότατο θόλο, θα γίνει στις 8 Μαΐου του 2025 η απονομή του βραβείου Γενναδείου της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών. Φέτος θα πάει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και βέβαια θα συνοδεύεται από το γκαλά που θα συγκεντρώσει τα επιφανέστερα μέλη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας από το επιχειρείν, ώς τη φιλανθρωπία, τα γράμματα και τις τέχνες. Το βραβείο αυτό είναι η υψηλότερη διάκριση που απονέμεται από τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη. Στο παρελθόν η Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών έχει βραβεύσει προσωπικότητες διεθνούς φήμης που με το έργο τους ασχολήθηκαν με την Ελλάδα, όπως ο Μαρκ Μαζάουερ και πέρυσι η Μαίρη Λέφκοβιτς, αλλά και φορείς όπως το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος και το Ιδρυμα Λεβέντη.

Ο στόχος της φετινής απονομής είναι να αναδείξει την ακτινοβολία του θεσμού, ο οποίος επί χιλιετίες έχει συμβάλει στην προβολή και βέβαια στη διατήρηση της Ορθοδοξίας, της γλώσσας και της πνευματικής κληρονομιάς, κάτι που πρώτα από όλους αισθάνεται ο απόδημος ελληνισμός. «Αναγνωρίζει την ανθεκτικότητα και τον ζωτικό ρόλο αυτού του αρχαίου θεσμού στη διατήρηση και διάδοση του ελληνικού πολιτισμού ανά τους αιώνες», δήλωσε ο Ανδρέας Ζομπανάκης, πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της Γενναδείου Βιβλιοθήκης, ενώ η Μαρία Γεωργοπούλου, διευθύντρια της Γενναδείου Βιβλιοθήκης, εξήρε το Οικουμενικό Πατριαρχείο ως «έναν διαρκή πολιτιστικό θεσμό που συνέβαλε στη διάχυση της ελληνικής γνώσης και στη διαφύλαξη της ελληνικής κληρονομιάς». Πρόκειται για μια παρακαταθήκη μοναδική, στην οποία θα ρίξει φως ένα μικρού μήκους ντοκιμαντέρ που θα κάνει πρεμιέρα εκείνη τη βραδιά. Στο φιλμ ο Ζομπανάκης, η Γεωργοπούλου αλλά και ο Τζορτζ Ορφανάκος ταξίδεψαν ώς τη Βασιλεύουσα για να συνομιλήσουν με τον Οικουμενικό Πατριάρχη αλλά και να ιχνηλατήσουν την ιστορία του Πατριαρχείου, το οποίο ιδρύθηκε τον 4ο αιώνα μ.Χ. και έχει λειτουργήσει ως πνευματικό και διοικητικό κέντρο της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, προπύργιο αλλά και θεματοφύλακας.

Του γκαλά θα προηγηθεί μια άλλη ενδιαφέρουσα εκδήλωση στις 6 Μαΐου που θα φιλοξενηθεί στο Cathedral Center της Αρχιεπισκοπής στη Νέα Υόρκη, όπου διακεκριμένοι πανεπιστημιακοί όπως η Μαρία Μαυρουδή από το Μπέρκλεϊ, ο Τομ Παπαδημητρίου από το Στόκτον και η Ελεν Εβανς από το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης θα μιλήσουν για τον σπουδαίο ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Αυτές τις ημέρες ωστόσο ανακοινώθηκε ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος κέρδισε ένα ακόμα σημαντικό βραβείο από το Ιδρυμα John Templeton, του οποίου η απονομή θα γίνει το φθινόπωρο του 2025 στη Νέα Υόρκη.

Στο σκεπτικό της επιλογής δεν είναι μόνο ότι έχει υπάρξει ένας από τους μακροβιότερους θρησκευτικούς ηγέτες, αλλά ότι έχει καταβάλει εδώ και πολλές δεκαετίες μεγάλες προσπάθειες να γεφυρώσει τον επιστημονικό με τον πνευματικό κόσμο σε μια εποχή δύσκολη για την ανθρωπότητα. Επίσης, έχει συστηματικά εργαστεί για τον διαθρησκευτικό διάλογο. O Σερ Τζον Τέμπλετον που έδωσε το όνομά του στο ίδρυμα και το βραβείο ήταν ένας Βρετανοαμερικανός επενδυτής και ευεργέτης.