Μόλις κυκλοφόρησε (Απρίλιος 2025) από την Ιερά Μονή Ασωμάτων Πετράκη το βιβλίο με τίτλο: “Ο Άγιος Χαράλαμπος: Γέροντος Αιμιλιανού Σιμωνοπετρίτου – Τό Μετόχιο, αρχιμ. Μιχαήλ Χαρ. Σταθάκη”. Με την επιμέλεια του π. Μιχαήλ Σταθάκη και την εκδοτική φροντίδα της Επτάλοφος ΑΒΕΕ.
Το βιβλίο περιλαμβάνει στο Α’ μέρος ομιλία του μακαριστού Γέροντος Αιμιλιανού Σιμωνοπετρίτου, η οποία εκφωνήθηκε στο Μετόχι της Σιμωνόπετρας στην Θεσσαλονίκη, στις 9 Φεβρουαρίου του 1987, με θέμα «ο Άγιος Χαράλαμπος ο Θαυματουργός», ενώ στο Β’ μέρος ο αρχαιολόγος – θεολόγος π. Μιχαήλ Σταθάκης αναφέρεται στην ιστορία του Ιερού Ναού του Αγίου Χαραλάμπους, ο οποίος βρίσκεται στο κέντρο της πόλεως Κερατέας και είναι Μετόχιο της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη.
Την έκδοση προλογίζει ο Καθηγούμενος της Μονής Πετράκη, Μητροπολίτης Θαυμακού κ. Ιάκωβος, ο οποίος μεταξύ άλλων, σημειώνει για το ιστορικό Μετόχι του Αγίου στην Κερατέα και για τον μακαριστό Ηγούμενο Συμεών Κοροβέση:

“Αποτελεί ιδιαίτερη ευλογία το γεγονός ότι ο ναός του Μετοχίου υπήρξε καθ’ όλη τη μεταβυζαντινή, τουλάχιστον, περίοδο ο μοναδικός ναός στην Αττική αφιερωμένος αποκλειστικά στον άγιο Χαράλαμπο. Το 2022 συμπληρώθηκαν εκατόν είκοσι χρόνοι από την κοίμηση ενός σπουδαίου Ηγουμένου της Μονής μας, του εκ Κερατέας καταγόμενου ιερομονάχου Συμεών Κοροβέση, ο οποίος, εξ απαλών ονύχων και από την ηλικία των ένδεκα ετών, προσήλθε για να δοκιμαστεί. Υπήρξε μέλος της αδελφότητος για πενήντα οκτώ έτη και προέστη αυτής ως Ηγούμενος επί εικοσιπενταετία. Η ιστορία και οι καταστάσεις, ο χαρακτήρας και ο εσωτερικός του κόσμος, η προστασία των Ασωμάτων και η χάρις του Θεού τον αξίωσαν να επιτελέσει ένα σπουδαίο έργο, χαρακτηριζόμενος ως ανακαινιστής ή και συγκτήτωρ της Μονής, συμβάλλοντας, παραλλήλως, στη διαμόρφωση της πρωτευούσης του νεοσυστάτου –τότε- Ελληνικού Βασιλείου με τρόπο καθοριστικό”.
Ο Θαυμακού κ. Ιάκωβος εκφράζει ευχαριστίες προς τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρα του Αγίου Όρους, Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Ελισσαίο για τη χορήγηση σχετικής ευλογίας, ώστε να δημοσιευθεί η πνευματική ομιλία του Γέροντος Αιμιλιανού, αλλά και προς τον μετοχιάρη Αρχιμανδρίτη π. Μιχαήλ Σταθάκη, ο οποίος είναι ο σύνδεσμος της Μονής με το Μετόχιό της στη Λαυρεωτική, και είχε την πρωτοβουλία και την φροντίδα για την εν λόγω έκδοση έκδοση.
Ο π. Μιχαήλ Σταθάκης αναφέρεται στην ιστορία του Μετοχίου, υπογραμμίζοντας ότι “η ιερότητα του τόπου είναι επιφορτισμένη να βαστάζει μέρος της Αττικής Μυθολογίας”. Μάλιστα προβαίνει και σε μια σημαντική παρατήρηση: “Οι γενεές έρχονται και παρέρχονται και οι άνθρωποι έχουμε πάντα τις ίδιες αγωνίες και αναζητήσεις, τους ίδιους φόβους και την ίδια συνείδηση για το θνησιγενές πεπερασμένο της φύσεώς μας. Ο Χριστός δεν χώρισε την Ιστορία σε πριν από αυτόν και σε μετά, αλλά ένωσε την Ιστορία υπό το φως της μοναδικής αποκεκαλυμμένης θεανθρώπινης προσωπικότητάς του”.

1860
Ὁ ἐκ τῆς μονῆς
Πετράκη Ἄνθιμος
Πέρος μοναχός ελθών
ἐκ τῆς μονῆς ἐνταῦθα
κατώρθωσε διά πολλών
κόπων καὶ μόχθων ν’
ἀνεγείρῃ τὸν κοῖπον
τούτον
Κερατέα 8 Φεβρουαρίου

1829
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 22
ΗΛΘΑ ΕΓΩ Ο ΑΝΑΓΝΩ
CΤΗC ΓΙΑΛΟΥΡΗC ΕΙC
ΜΙΑ ΚΩΜΗ ΤΗC ΑΤΙ
ΚΗC ΟΝΟΜΑΖΟΜΕΝΗ
ΚΕΡΑΤΕΑ



