15.4 C
Athens
Τρίτη, 15 Απριλίου, 2025

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 1ο Μαθητικό Συνέδριο στην Θεολογική της Χάλκης

Στο πλαίσιο του εγκεκριμένου από το Ινστιτούτο Εκπ/κής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.) εκπαιδευτικού προγράμματος του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών που τιτλοφορείται “Εικονική γνωριμία με τα θρησκευτικά μνημεία της πόλης μου“, υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και με αφορμή το χαρτογραφικό υλικό της Βιβλιοθήκης της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, το οποίο αποτέλεσε το κύριο θέμα φωτογραφικής έκθεσης ιστορικής μνήμης στην Δ.Ε.Θ του 2023 σε συνεργασία με την ΑΜΚΕ “Βυζαντινή Θεσσαλονίκη”, έλαβε χώρα με πρωτοφανή επιτυχία την Παρασκευή στις 11 Απριλίου 2025 το 1ο Μαθητικό Συνέδριο στην Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης, από καταβολής ιδρύσεως της.

Ένα γεγονός έντονα σημειολογικό και πολυδιάστατο σε στοχοθεσία, το οποίο ολοκληρώθηκε επί τριημέρου, όπου 200 μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από όλη την Ελλάδα εντρύφησαν και μετακένωσαν, μέσω των νέων τεχνολογιών, την διαχρονική και διαθεματική αξία επιλεγμένων μνημείων της Κωνσταντινούπολης, έτσι όπως αναφέρονται στο μνημειώδες έργο του Χαλκίτη Καθηγητή Αριστείδη Πασαδαίου.

Την μοναδική αυτή προσπάθεια πολιτιστικής, θρησκευτικής, κοινωνικής, οικονομικής και οικολογικής πρόταξης των ιστορικών μνημείων της Κωνσταντινούπολης αλλά και το ιερό χρέος η πνευματική καντήλα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης να παραμείνει άσβεστη, πλαισιώσαν με τους χαιρετισμούς τους ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδας της Χάλκης, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αραβισού κ. Κασσιανός, με μαγνητοσκοπημένο μήνυμα ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Παπαϊωάννου, οι Διευθυντές Διευθύνσεων Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης και Νομού Ηλείας κα Ζωή Βαζούρα και κος Ανδρέας Ζέρβας, η Πρόεδρος του Φιλανθρωπικού Ινστιτούτου “Μιλτιάδης Οικονομίδης” Δρ. Ειρήνη Οικονομίδη – Γεωργοπούλου, ενώ σύντομοι χαιρετισμοί για την επιτυχία του συνεδρίου μεταφέρθηκαν από τον Πρόεδρο του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Αμορίου κ. Νικηφόρο, τον Περιφερειακό Διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Κόπτση και την Υπεύθυνη Φροντιστηρίου Βιωσιμότητας Δήμου Νεαπόλεως Συκεών κα Μιχελάκη και της Γ.Γ της “Βυζαντινής Θεσσαλονίκης” κας Παπαδοπούλου.

Το επιστημονικό σκέλος κάλυψαν με τις εισηγήσεις τους για τη ζωή και το έργο του Αριστείδη Πασαδαίου και την πολυδιάστατη αξία του μνημειακού πλούτου της Κωνσταντινούπολης και της Χάλκης, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αραβισού κ. Κασσιανός και οι ελλογιμότατες κυρίες Μητρόπουλου Βασιλική, Καθηγήτρια Παιδαγωγικής και Διδακτικής Α.Π.Θ. και η Συντονίστρια Εκπαίδευσης των Σχολείων της Κωνσταντινούπολης κα Δήμητρα Βουρδόγλου. Μετά το πέρας της Στρογγυλής Τράπεζας που απάρτισαν η κ. Μπαλωμένου, Επόπτρια Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας, η κ. Τερζή, απεσταλμένη του Συντονιστικού Γραφείου Εκπαίδευσης Αλβανίας, η κα Οικονομίδου, Πρόεδρος του Φιλανθρωπικού Ινστιτούτου ” Μιλτιάδης Οικονομίδης” και η κ. Ταντανόζη, εκπρόσωπος των μαθητών – συνέδρων, απονεμήθηκαν στους συμμετέχοντες μαθητές και καθηγητές αναμνηστικά μετάλλια του συνεδρίου. Των εργασιών του συνεδρίου προηγήθηκε αναλυτική ξενάγηση από την Αδελφότητα της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδας Χάλκης, στο Ναό, στις αίθουσες και στη Βιβλιοθήκη της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Το δεύτερο σκέλος του συνεδρίου περιελάμβανε την τιμητική ακρόαση της αποστολής του Συνεδρίου από την Α.Θ.Π. Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, οποίος εξήρε την εκπαιδευτική αυτή τη πρωτοβουλία και μίλησε εκτεταμένα για το έργο και για τα προσωπικά του βιώματα με τον Καθηγητή Αριστείδη Πασαδαίο, δίνοντας παράλληλα τη τιμή να εκκλησιαστούν οι συμμετέχοντες στον Εσπερινό της Κυριακής των Βαΐων στο Πάνσεπτο Φανάρι.

Στην βιωματική πρόσκτηση όλων των μνημείων που παρουσιάστηκαν κατά την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου αρωγοί υπήρξαν προσωπικά ο Μητροπολίτης Κυδωνιών κ. Αθηναγόρας όπου υποδέχθηκε και προσφώνησε την αποστολή στον Ιερό Ναό των Ταξιαρχών Σωσθενίου μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας του Σαββάτου του Λαζάρου και ο Άρχων Μ. Χαρτοφύλακας του Οικουμενικού Θρόνου κ. Βίγκας οποίος προσωπικά υποδέχθηκε και ξενάγησε την πολυπληθή αποστολή του Συνεδρίου στους Ναούς του Νεοχωρίου. Ακολούθησαν, από κοινού με όλες τις σχολικές αποστολές, επισκέψεις σε όλα τα μνημεία που παρουσιάστηκαν στις εργασίες του συνεδρίου.

Το 2ο Μαθητικό Συνέδριο θα λάβει χώρα το επόμενο έτος, την ίδια χρονική περίοδο, με θέμα τις μεγάλες προσωπικότητες της Χάλκης και θα είναι αφιερωμένο σε μια εξ αυτών, στον Πατριάρχη του Γένους, την Α.Θ.Π. Οικουμενικό μας Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ