13.9 C
Athens
Σάββατο, 12 Απριλίου, 2025

Με επιτυχία το 2ο Μαθητικό Περιβαλλοντικό Συνέδριο στην Πόλη

Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, από τις 26 έως 30 Μαρτίου 2025, το 2ο Μαθητικό Περιβαλλοντικό Συνέδριο του Εθνικού Εκπαιδευτικού Δικτύου Δράσης «Κωνσταντινούπολη-Θεσσαλονίκη, μια Εκπαιδευτική Συνύπαρξη», που διοργάνωσαν οι Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης. Το Συνέδριο διεξήχθη υπό την Σκέπη και Ευλογία της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη, κ.κ. Βαρθολομαίου και με την στήριξη των Ιερών Μητροπόλεων Νεαπόλεως & Σταυρουπόλεως και Θεσσαλονίκης. Συνεργαζόμενοι Φορείς ήταν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η Περιφερειακή Διεύθυνση Π.Ε. και Δ.Ε. Κεντρικής Μακεδονίας, το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών, οι Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης και Πέλλας, και το Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης.

Στόχος του Συνεδρίου, που έλαβε χώρα στον ιστορικό και πάντα φιλόξενο χώρο του Ζωγραφείου Λυκείου Κωνσταντινούπολης, ήταν να αναδείξει το έργο των σχολικών μονάδων που συμμετείχαν στο Εθνικό Δίκτυο, να δώσει “βήμα” στους/τις μαθητές/μαθήτριες να συναντηθούν, να τοποθετηθούν σε σύγχρονα ζητήματα περιβάλλοντος και αειφορίας στη βάση της ατζέντας για τη βιώσιμη ανάπτυξη, να εκφραστούν δημιουργικά, να καταθέσουν τις ιδέες, τις προτάσεις τους και φυσικά να επιβραβεύσει την μαθητική δημιουργικότητα, συμμετοχή και δράση σε εναρμόνιση με τους στόχους του σύγχρονου σχολείου του 21ου αιώνα.

Τις εργασίες του εγκεκριμένου από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Μαθητικού Συνεδρίου πλαισίωσαν 255 μαθητικές ομάδες από σχολεία (Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης) της Ελλάδας αλλά και της ομογένειας. Ειδικότερα, με προφορική παρουσίαση συμμετείχαν τις δυο ημέρες του Συνεδρίου περισσότεροι από 2.225 μαθητές και μαθήτριες από 94 σχολικές μονάδες της Ελλάδας (47 Δ/νσεις Εκπ/σης) και την ομογένεια, ενώ με αναρτημένη παρουσίαση-poster 159 μαθητικές ομάδες από 61 Διευθύνσεις Εκπαίδευσης της χώρας και ομογενειακά σχολεία. Αξίζει να σημειωθεί πως για την συμμετοχή στο Συνέδριο και την παρακολούθησή του μετακινήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη περισσότεροι από 3.000 μαθητές/τριες από 202 σχολικές μονάδες και περισσότεροι από 750 εκπαιδευτικοί!

Το 2ο Μαθητικό Συνέδριο του Εθνικού Δικτύου χαιρέτισαν ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης Δρ. Χρήστος Ρουμπίδης, η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης Δρ. Ευαγγελία Μπούτσκου, ο Πρόεδρος της «Ένωσις Ομογενών εκ Κωνσταντινουπόλεως Βορείου Ελλάδος» Δρ. Πολύβιος Στράντζαλης, η κα. Δήμητρα Βουρδόγλου Αν.Συντονίστρια Εκπαίδευσης των ομογενειακών σχολείων της Πόλης και ο Διευθυντής του Ζωγραφείου Λυκείου Κωνσταντινούπολης κ. Ιωάννης Δερμιτζόγλου. Το Συνέδριο τίμησαν με την παρουσία τους καθηγητές Πανεπιστημίου, Σύμβουλοι Εκπαίδευσης, Στελέχη φορέων της Εκπαίδευσης, και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Εκτός των παρουσιάσεων των μαθητικών ομάδων, το Συνέδριο συμπεριέλαβε πλήθος παράλληλων δράσεων. Πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στη Σεπτή έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, όπου οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν τους Χαιρετισμούς προς την Υπεραγία Θεοτόκο Δ΄ Στάση και έλαβαν την ευλογία της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη, κ.κ. Βαρθολομαίου. Κατά ομάδες έγιναν επισκέψεις στην Χάλκη όπου ξεναγήθηκαν στην ιστορική Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης καθώς και στην γραφική Πρίγκηπο, όπου εκτός των υπέροχων τοπίων, έμειναν έκθαμβοι με τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου.

Στην αίθουσα της Μητροπόλεως στην Πρίγκηπο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γέρων κ. Δημήτριος υποδέχθηκε εγκάρδια πολυπληθή ομάδα εκπαιδευτικών, ακολούθησε κέρασμα και η Πρόεδρος της κοινότητας κ. Αγνή Νικολαϊδου προσέφερε αναμνηστικά δώρα στους παρευρισκόμενους.     

Aκολούθησε επίσκεψη στην Εκκλησία της Αγίας Τριάδας στο Kadikoy, όπου η υποδοχή έγινε από τον π. Ευγένιο Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητρόπολης Χαλκηδόνας. Ακολούθησε επίσκεψη στο σχολείο και στο Μορφωτικό Σύνδεσμο Μοδίου. Η βραδιά στη Χαλκηδόνα ολοκληρώθηκε με κέρασμα της κοινότητας και με τραγούδια συνοδεία της μουσικής του ακορντεόν του κ. Ι. Δεμιρτζόγλου.

Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στα Θεραπειά. Οι  συμμετέχοντες παρακολούθησαν τη θεία Λειτουργία στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής και έλαβαν την ευλογία του Μητροπολίτη Δέρκων, Γέροντα κ. Αποστόλου.

Ο κύκλος των παράλληλων δράσεων ολοκληρώθηκε με επισκέψεις στην Παναγία των Βλαχερνών, την Αγιά-Σοφιά και σε άλλους χώρους ιστορικού και θρησκευτικού ενδιαφέροντος, μνημεία και ιερά προσκυνήματα. Ήταν πέντε ημέρες γεμάτες πνευματικές εμπειρίες και πολλαπλά συναισθήματα.

Θερμότατες ευχαριστίες απευθύνουμε στον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη, κ.κ. Βαρθολομαίο, που με εμπιστοσύνη και αγάπη έθεσε υπό την Υψηλή Σκέπη Του το Συνέδριο.

Για την επιτυχή διοργάνωση του Συνεδρίου και για την εγκάρδια φιλοξενία ευχαριστούμε από καρδιάς, τον Διευθυντή του Ζωγράφειου Λύκειου, κ. Ιωάννη Δεμιρτζόγλου, την Υποδιευθύντρια κ.Sunay Kilicarslan, τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και όλο το προσωπικό του Σχολείου.

Επίσης ευχαριστούμε θερμά τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη Πρέσβη κ. Κωνσταντίνο Κούτρα, στην Αν. Συντονίστρια Εκπαίδευσης κα.Δήμητρα Βουρδόγλου, όλους τους επίσημους προσκεκλημένους, θεσμικούς φορείς της εκπαίδευσης, της Εκκλησίας και της τοπικής κοινωνίας, που τίμησαν με την παρουσία τους το Συνέδριο.

Συγχαίρουμε θερμά και επαινούμε όλες τις μαθητικές ομάδες των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από την Ελλάδα και την ομογένεια και τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς, που συμμετείχαν στο Συνέδριο. Η ενεργός συμμετοχή όλων ξεπέρασε τις προσδοκίες μας.

Με την πεποίθηση ότι τέτοιες δράσεις συμβάλλουν στην προαγωγή και ανέλιξη της Παιδείας, ελπίζουμε το 2ο Μαθητικό Συνέδριο του Εθνικού Δικτύου «Κωνσταντινούπολη-Θεσσαλονίκη, μια Εκπαιδευτική Συνύπαρξη» να έχει μια εποικοδομητική και καρποφόρο συνέχεια. Μακάρι κάθε χρόνο να εμπλουτίζεται με νέες εμπειρίες και έμπνευση.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ