17.9 C
Athens
Παρασκευή, 18 Απριλίου, 2025

Η ΟΑΚ στο Διεθνές Συνέδριο “Το Εύλογον” στην Αθήνα

Η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης συμμετείχε ενεργά στο Διεθνές Συνέδριο με τίτλο «Transdisciplinary Multispectral Modelling and Cooperation for the Preservation of Cultural Heritage», το οποίο αποτελεί ένα σημαντικό επιστημονικό φόρουμ για τη διεπιστημονική προσέγγιση και τη συνεργασία στον τομέα της διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Εκπροσωπούμενη από τον Γενικό Διευθυντή της, Δρ. Κωνσταντίνο Ζορμπά, καθώς και την επιστημονική συνεργάτιδα, κα Ζωή Τσιάμη, η Ακαδημία ανέδειξε τη συμβολή της στον ευρύτερο επιστημονικό διάλογο, προβάλλοντας τις πρωτοβουλίες και τη στρατηγική της για την ανάδειξη και προστασία της πολιτιστικής και πνευματικής κληρονομιάς.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, οι εκπρόσωποι της Ακαδημίας παρουσίασαν το καινοτόμο έργο «Το Εύλογον», μια εμβληματική πρωτοβουλία που υλοποιείται με τη στήριξη του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης, μέσω της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας του Υπουργείου Ανάπτυξης. Το έργο αυτό, υπό τον πλήρη τίτλο «Πρότυπη Διεπιστημονική Ανάπτυξη και Μεταφορά Τεχνογνωσίας και Συνεργασίας στην Αποκατάσταση Εμβληματικών Μνημείων και Ανάδειξη Αξιών του Χριστιανισμού σε Διάλογο με την Κοινωνία», αποσκοπεί στη διαμόρφωση ενός νέου, ολιστικού μοντέλου προσέγγισης της πολιτιστικής κληρονομιάς, το οποίο βασίζεται στη διεπιστημονικότητα, την καινοτομία και τη στενή συνεργασία μεταξύ επιστημόνων, φορέων και της ευρύτερης κοινωνίας.

Στο πλαίσιο των εργασιών του Συνεδρίου, ο Δρ. Ζορμπάς ηγήθηκε στρογγυλής τράπεζας με επίκεντρο τα χριστιανικά μνημεία και τον ρόλο τους στον σύγχρονο κοινωνικό διάλογο, αναδεικνύοντας την ανάγκη επαναπροσέγγισης και ενεργοποίησης της πολιτιστικής μνήμης με τρόπο που να συνδέεται δημιουργικά με τις σημερινές ανάγκες και αξίες. Παράλληλα, η κα Ζωή Τσιάμη πραγματοποίησε εισηγητική ομιλία σχετικά με τη δημιουργία σύγχρονων εικόνων βυζαντινού τύπου με τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης, συγκρίνοντάς τις με τα έργα των Κρητών Αγιογράφων του 14ου  και 15ου αιώνα. Η παρέμβασή της φώτισε ζητήματα ιστορίας, αισθητικής, τεχνολογίας και θεολογικής προσέγγισης.

Και στις δύο περιπτώσεις, οι παρεμβάσεις πυροδότησαν γόνιμο διάλογο μεταξύ συνέδρων και ειδικών, γύρω από ζητήματα που άπτονται του ψηφιακού πολιτισμού, της σχέσης της θρησκείας με τη σύγχρονη κοινωνία, και της διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς στον 21ο αιώνα. Η συμβολή της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης στο Συνέδριο υπογράμμισε τον ρόλο της ως σημαντικού κόμβου έρευνας, καινοτομίας και διαλόγου σε διεθνές επίπεδο, ενώ έγινε δεκτή η πρόταση για την υπογραφή της CHARTA of ATHENS  για θέμα διεπιστημονικής συνεργασίας και σεβασμού της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης Εταίρος στο εμβληματικό έργο «Το Εύλογον»

Η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ) συμμετέχει ενεργά στην εμβληματική δράση «Το Εύλογον» («Πρότυπη Διεπιστημονική Ανάπτυξη και Μεταφορά Τεχνογνωσίας και Συνεργασίας στην Αποκατάσταση Εμβληματικών Μνημείων και Ανάδειξη Αξιών του Χριστιανισμού σε Διάλογο με την Κοινωνία»), ένα έργο που χρηματοδοτείται από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης μέσω της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας. Το Έργο «Το Εύλογον» φέρει στο επίκεντρο τη διασύνδεση της επιστήμης, της κοινωνίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς, με στόχο την αποκατάσταση σημαντικών χριστιανικών μνημείων και την ανάδειξη των αξιών του Χριστιανισμού μέσα από μια διεπιστημονική και ολιστική προσέγγιση.

Στο πλαίσιο της Δράσης η ΟΑΚ συνεισφέρει με την εμπειρία και την πνευματική της προσφορά στον διαθρησκειακό και διαπολιτισμικό διάλογο, ενισχύοντας τη σύνδεση του πολιτισμού με τις τοπικές κοινωνίες και την εκπαίδευση, προωθώντας ταυτόχρονα την ανάγκη διατήρησης της πολιτιστικής ταυτότητας.

Το Έργο περιλαμβάνει τη δημιουργία Ψηφιακού Αποθετηρίου δεδομένων για εμβληματικά έργα αποκατάστασης, την έκδοση και επιμέλεια βιβλίων και οπτικοακουστικού υλικού για την ανάδειξη της σημασίας των μνημείων, τη θεμελίωση Εθνικού Δικτύου για τη διάχυση της διεπιστημονικής μεθοδολογίας σε έργα πολιτιστικής προστασίας, καθώς και τη διοργάνωση επιστημονικών Φόρα και διεθνών Συνεδρίων για την ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ Επιστήμης και Κοινωνίας.

Η ΟΑΚ, πιστή στο όραμά της για την ειρηνική συνύπαρξη και τη διάδοση των αξιών του Χριστιανισμού, συμβάλλει ουσιαστικά στην επιτυχία ενός πρωτοποριακού εγχειρήματος, το οποίο συνδυάζει την τεχνογνωσία, την καινοτομία και τον σεβασμό προς την πολιτιστική κληρονομιά σε συνάρτηση με το σήμερα.

Πέραν της ΟΑΚ, συμμετέχοντες φορείς είναι το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (ΠΠ), το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (ΠΙ), το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ).

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ