10.6 C
Athens
Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου, 2025

Ειδήσεις από την Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας (23 Φεβρουαρίου 2025)

Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας ευλόγησε τους κατηχητές ενόψει της νέας κατηχητικής περιόδου

Την Κυριακή της Απόκρεω, 23 Φεβρουαρίου, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος ιερούργησε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Σύδνεϋ, πλαισιούμενος από τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και Ιερατικώς Προϊστάμενο του Καθεδρικού Ναού, Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου κ. Χριστοφόρο Κρικέλη, και από τον συνεφημέριό του, Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη κ. Στέφανο Τινικασβίλι.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος τέλεσε τον Αγιασμό επί τη ενάρξει της νέας κατηχητικής περιόδου και ευλόγησε πατρικώς τους κατηχητές και τις κατηχήτριες που διακονούν με αφοσίωση το κατηχητικό έργο της τοπικής Εκκλησίας.

Κατά την ομιλία του, ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε λόγους ευγνωμοσύνης προς τους παρισταμένους κατηχητές, τον Πρόεδρο Δρ Ιωάννη Ψαρομμάτη και όλα τα στελέχη της Χριστιανικής Ενώσεως, χαρακτηρίζοντάς τους «συγκυρηναίους» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας στη βαριά ευθύνη που έχει επωμιστεί, να κρατήσει αναμμένη τη φλόγα της πίστεως και των ελληνορθοδόξων παραδόσεων στις καρδιές των ελληνόπουλων της πέμπτης ηπείρου. «Το έργο που επιτελείται στα κατηχητικά μας σχολεία είναι έργο εκκλησιαστικό και κυρίως αποστολικό», υπογράμμισε και επεσήμανε: «Διότι αυτό έκαναν και οι Απόστολοι. Πήγαιναν από τόπο σε τόπο, από σπίτι σε σπίτι και από γειτονιά σε γειτονιά, για να κηρύξουν το λόγο του Θεού. Κι εμείς σήμερα, σε άλλες βεβαίως συνθήκες και με άλλες προϋποθέσεις, καλούμαστε να δώσουμε το λόγο του Θεού στα παιδιά τα οποία έρχονται στην εκκλησία, τα οποία δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι είναι το μέλλον μας. Αυτό που κάνουμε μέσω των κατηχητικών σχολείων, είναι να σπείρουμε τον σπόρο, για να βλαστήσει μετά από πολλά χρόνια. Θα λέγαμε ότι κάνουμε μία επένδυση· μία επένδυση όχι οικονομική, αλλά πνευματική. Μία επένδυση στη γλώσσα μας, στην πίστη μας, στα ήθη και τα έθιμά μας».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Μακάριος υπενθύμισε ότι η Ορθόδοξος Εκκλησία διαθέτει δύο πνεύμονες, το Ιερό Ευαγγέλιο και τους Ιερούς Κανόνες. «Δεν μπορεί η Εκκλησία να αναπνεύσει δίχως αυτούς τους δύο πνεύμονες», υπογράμμισε και απηύθυνε στους δασκάλους των κατηχητικών σχολείων την προτροπή: «Μη λησμονείτε πως ό,τι διδάσκετε και ό,τι λέτε θα πρέπει να περνά μέσα από αυτό το φίλτρο των πνευμόνων της Εκκλησίας μας».

Κατακλείοντας, ο Αρχιεπίσκοπος διεμήνυσε στους κατηχητές ότι «όταν τα παιδιά μεγαλώσουν, δε θα θυμούνται τι ακριβώς τους είπατε, όμως θα θυμούνται ότι είχαν έναν καλό και ευγενικό δάσκαλο, έναν άνθρωπο που τα προσέγγισε με αγάπη, κατανόηση και στοργή, έναν άνθρωπο που τους προκάλεσε αισθήματα πνευματικής χαράς και ασφάλειας». Για να επιτύχουν σε αυτή την αποστολή, τους παρακάλεσε να διδάσκουν κυρίως με τη ζωή και το παράδειγμά τους. «Αυτό που θέλουμε δεν είναι γνώσεις», σημείωσε, «διότι αν το σημαντικό στην υπόθεση της πνευματική ζωής ήταν οι γνώσεις, τότε θα λέγαμε στα παιδιά “μπείτε στο ίντερνετ και διαβάστε, εκεί υπάρχουν γνώσεις πολλές”». «Αυτό το οποίο έχει σημασία», αντέτεινε με έμφαση, «είναι η δική σας παρουσία και η δική σας μαρτυρία, η οποία πρέπει να είναι παρουσία και μαρτυρία αγίων, παρουσία και μαρτυρία Χριστού».   

Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας εορτάστηκε το Χρυσό Ιωβηλαίο της Ενορίας της Αγίας Σοφίας στο Σύδνεϋ

Το Σάββατο, 22 Φεβρουαρίου, εορτάστηκε στο Σύδνεϋ το Χρυσό Ιωβηλαίο της Ενορίας της Αγίας Σοφίας και των τριών Αυτής θυγατέρων. Στο επίσημο εορταστικό δείπνο, το οποίο παρατέθηκε σε αίθουσα εκδηλώσεων στην περιοχή Hyde Park, παρέστη και απηύθυνε εγκάρδιο πατρικό χαιρετισμό ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος.

Εισαγωγικά, ο Σεβασμιώτατος μνημόνευσε με λόγους ευγνωμοσύνης τους πρωτεργάτες της ιδρύσεως της Ενορίας, με πρώτον τον αοίδιμο Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας Ιεζεκιήλ. Μνημόνευσε επίσης, τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Στυλιανό, επί των ημερών του οποίου αγοράστηκε η εκκλησία στο Surry Hills, ενώ ευχαρίστησε και επαίνεσε για την αφοσιωμένη διακονία τους όλους τους κληρικούς που έχουν υπηρετήσει στην Ενορία: τους π. Στέφανο Παντανασσιώτη, τότε Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, π. Γερβάσιο Κούτσουρα, π. Νεκτάριο Ζορμπαλά, π. Ιωάννη Ευαγγελινίδη, π. Παναγιώτη Μπασκούτα, π. Αγαθάγγελο Μαστέα και π. Ειρηναίο Τριάντη.

«Είμαστε επίσης ευγνώμονες», επεσήμανε, «προς αμέτρητους ανθρώπους, ορισμένοι εκ των οποίων έχουν φύγει από την παρούσα ζωή, αλλά είχαν εργαστεί σκληρά και συνέβαλαν ποικιλοτρόπως, εμφανώς και αφανώς, στο να φθάσουμε σε αυτό το αξιοσημείωτο ορόσημο. Άπαντες συνεργάστηκαν αρμονικά με τους κληρικούς, για να υποστηρίξουν την πρόοδο της Ενορίας. Τους ευχαριστούμε· όπως ευχαριστούμε και τους ευεργέτες και δωρητές για τη γενναιοδωρία και τη συνεισφορά τους».

Ο Αρχιεπίσκοπος δεν παρέλειψε να απευθύνει θερμές ευχαριστίες σε όλα τα μέλη, που συνεχίζουν να εργάζονται για την περαιτέρω πρόοδο της Ενορίας, με επικεφαλής τον Ιερατικώς Προϊστάμενο π. Ειρηναίο, τον Πρόεδρο κ. Κωνσταντίνο Ζαννετίδη, τα μέλη του Ενοριακού Συμβουλίου και τις ακούραστες κυρίες της Φιλοπτώχου Αδελφότητος. Συνεχάρη δε άπαντες για τις ποικίλες δραστηριότητες που υλοποιεί η Ενορία, μεταξύ των οποίων το Πρόγραμμα Σίτισης «Feed the People», οι Ομάδες Ηλικιωμένων και «Παρέα», το Ελληνικό Χορευτικό Συγκρότημα και η Νεολαία της.

Κατακλείοντας, ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Μακάριος διέκρινε ότι η πορεία του μισού αιώνος της Ενορίας της Αγίας Σοφίας και των τριών Αυτής θυγατέρων παρέχει στους νεότερους πολύτιμα διδάγματα για τη σημασία του «να παραμένουμε ενωμένοι, με πνεύμα αγάπης, και να συνεργαζόμαστε υπό τη σκέπη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής μας για τη θετική εξέλιξη της ζωής της Ενορίας και τη ζωντανή μαρτυρία του Χριστού στην κοινωνία». «Εάν διατηρήσουμε αυτές τις αρχές», προσέθεσε, «τότε μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι οι προσπάθειές μας θα συνεχίσουν να αποδίδουν καρπούς στο μέλλον. Προσωπικά, σας διαβεβαιώνω για την πατρική μου υποστήριξη και υπόσχομαι ότι θα είμαι δίπλα σας, καθώς θα συνεχίζετε να αναπτύσσεστε τις επόμενες δεκαετίες. Είθε ο Θεός να σας ευλογεί όλους και τις οικογένειές σας».

Να σημειωθεί ότι πέραν του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου, την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της και η Κυβερνήτρια της Νέας Νοτίου Ουαλίας κ. Margarette Beezley, η οποία απηύθυνε χαιρετισμό και συνεχάρη την Ελληνορθόδοξη Ενορία της Αγίας Σοφίας και τους συντελεστές της.

Παρέστησαν επίσης η Ομοσπονδιακή Υπουργός κ. Tanya Plibersek, η Πολιτειακή Υπουργός κ. Σοφία Κώτση, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Σύδνεϋ κ. Ιωάννης Μαλλικούρτης, ο αναπληρωτής Ύπατης Αρμοστής της Κύπρου στην Αυστραλία κ. Νικόλαος Βαρέλλας κ.ά.

iobhlaio sidnei 1
iobhlaio sidnei 1
iobhlaio sidnei 1
iobhlaio sidnei 1
iobhlaio sidnei 1

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ