11.7 C
Athens
Σάββατο, 18 Ιανουαρίου, 2025

Ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρος μιλά στον «Ε.Κ.»

17 Ιανουαρίου 2025 | Του Θεοδώρου Καλμούκου | ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

 ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Μακαριότατος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρος με συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα» προβαίνει στην πρώτη συστηματική και λεπτομερή μαρτυρία – απολογισμό της μέχρι τώρα εικοσάχρονης Πατριαρχίας του στο Δευτερόθρονο Πατριαρχείο της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Ο Μακαριότατος όλα αυτά τα είκοσι χρόνια της Πατριαρχίας του εργάζεται άοκνα νυχθημερόν, οργώνει κυριολεκτικά την Αφρική και ιδρύει ναούς, σχολεία, νοσοκομεία, ιερατικές σχολές, ορφανοτροφεία, συσσίτια.

Αποκάλυψε πως ιδρύει δεύτερη Εδρα του παλαίφατου πρεσβυγενούς Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στη Ναϊρόμπι  «να γίνει η δεύτερη Εδρα του Πατριαρχείου της Ιεραποστολής» όπως είπε.

Πονάει και ανησυχεί για τη διαίρεση της Ορθόδοξης Εκκλησίας ανά τον κόσμο και προτρέπει πως «πρέπει να γίνει επί τέλους μία συζήτηση, μία συνάντηση γιατί δεν πάει άλλο».

Ολόκληρη η συνέντευξη του Πατριάρχη Θεοδώρου έχει ως εξής:

«Εθνικός Κήρυκας»: Μακαριότατε να ξεκινήσουμε με τις σκέψεις σας για τη νέα χρονιά και σε ποια κατάσταση βρίσκει η νέα το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και την Ιεραποστολή του;

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος, εισέρχεται στον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Αλεξάνδρεια για την εικοστή επέτειο της εκλογής του. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Πατριάρχης Θεόδωρος: Αισθάνομαι μέσα μου μία μεγάλη ευγνωμοσύνη στον Θεό διότι το 2024 συμπληρώθηκαν είκοσι χρόνια μιας ταπεινής πατριαρχίας από το 2004 που με το έλεος του Θεού τον Οκτώβριο έγινε η εκλογή μου. Εχω μέσα μου μία μεγάλη ικανοποίηση γιατί έγιναν πάρα πολλά έργα αλλά και πάρα πολλά γιγαντιαία έργα είναι τώρα στα σκαριά. Ενα μεγάλο δώρο που μου έκανε η χάρις του Θεού πριν από μία εβδομάδα είναι ότι δικαιωθήκαμε για τα ακίνητα του Πατριαρχείου μας στην Αλεξάνδρεια στον Αγιο Σάββα. Ενας δικαστικός αγώνας που διήρκεσε δέκα πέντε ολόκληρα χρόνια. Το Πατριαρχείο μας με τη βοήθεια της αιγυπτιακής κυβερνήσεως δικαιώθηκε κι έτσι πρώτα ο Θεός θα μπορέσουμε αν ανεγείρουμε ένα νοσοκομείο για τους φτωχούς ανθρώπους, αλλά και μερικά οικήματα που θα δώσουν οικονομική αναπνοή στα έργα του Πατριαρχείου.

Το δεύτερο έργο, Θεόδωρε μου, είναι ότι το 2025 τελειώνει το Κέντρο Ελληνισμού στη νέα πρωτεύουσα. Πρόκειται για ένα φοβερό, γιγάντιο έργο που θα διδάσκει την ελληνική γλώσσα, αφιερώνεται στην ελληνική λαλιά, στην Κύπρο, στην Αίγυπτο και στην Ελλάδα με έναν ναό ροτόντα του Ιωάννου του Ελεήμονος με ένα σχολείο δίπλα που θα διδάσκονται τα παιδιά που έχουν ανάγκη και δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν δίδακτρα. Αυτό είναι από έναν ευπατρίδη χριστιανό μεγιστάνα του πλούτου αλλά με μεγάλη καρδιά Ναγκίπ Σαροϊρη.

Το τρίτο έργο είναι ότι εγκαινιάσθηκε και στην Αθήνα το Κέντρο μας της Ιεραποστολής, το οποίο ονομάσαμε Πολυεθνικό Κέντρο Πολλών Δυνατότητων δώρο του Ιδρύματος Νιάρχου και του Ιδρύματος Θανάσης και Ματίνα Μαρτίνου. Ενα μεγάλο δώρο που μου έκαναν είναι ότι θα αναλάβουν να εξωραΐσουν την ελληνική εκκλησία του Ευαγγελισμού που είναι το καύχημα του Ελληνισμού της Αλεξάνδρειας, των μεγάλων ευεργετών Αβέρωφ, Τοσίτσα, των δύο Πατριαρχών από τη Θεσσαλία Ιεροθέου και Ιεροθέου κι έτσι ο πανδαμάτωρ χρόνος που πήγε να καταρρεύσει αυτό το κόσμημα του Ελληνισμού πρώτα ο Θεός τον Φεβρουάριο αρχίζουν οι εργασίες προσφορά των μεγάλων ευεργετών Αθανασίου και Μαρίνας Μαρτίνου.

Από την επίσκεψη του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεοδώρου στην φυλή Τουρκάνα της Κένυας η οποία ζει πλησίον της ομώνυμης λίμνης που είναι από τις μεγαλύτερες του κόσμου. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Το άλλο έργο είναι στην Κύπρο μας λόγω του ότι έχουμε τη δωρεά από το κράτος της Κύπρου, υπάρχει ο Ναός του Αγίου Νεκταρίου και θα ανεγερθούν γύρω γύρω φοιτητικές εστίες για να εξυπηρετούν τα δεκάδες παιδιά που πηγαίνουν στην Κύπρο και δεν έχουν πού να μείνουν, κι έρχεται το Πατριαρχείο μας να τα βοηθήσει να έχουν ένα ενδιαίτημα για να μπορέσουν να σπουδάσουν και να ενθυμούνται ότι το φτωχό Πατριαρχείο των φτωχών δεν τα ξέχασε αυτά τα παιδιά.

Επίσης, ένα άλλο μεγάλο έργο που ονειρεύομαι είναι στο Ναϊρόμπι λόγω του ότι στο κέντρο εκεί του Ναϊρόμπι είναι οι Αγιοι Ανάργυροι και σκέφτομαι συν Θεώ να γίνει η δεύτερη Εδρα του Πατριαρχείου της Ιεραποστολής. Η Αλεξάνδρεια θα είναι η Εδρα του παλαιφάτου από την ιστορία του παρελθόντος. Το Ναϊρόμπι θα είναι η Εδρα της Αφρικής για τα νέα χρόνια της Ιεραποστολής που έρχονται για να μπορέσει ο εκάστοτε Πατριάρχης να κινείται στα μήκη και πλάτη όλης της Αφρικής.

Επίσης, μεγάλες Θεολογικές Ακαδημίες ετοιμάζονται στην Γκάνα, στην Ακρα λόγω του ότι θα καλύψουν όλη τη δυτική Αφρική. Και επίσης ως Κρητικός που αγαπώ το νησί μου είναι αυτό το τετράγωνο, η έκταση, πάνω στο λόφο της Γροδιάς που αν μπορέσω να γίνει κατασκήνωση για τα παιδιά από Αμερική, από Αφρική, από Βόρεια Αφρική. Να γίνει ένα Κέντρο της Νεολαίας όλου του κόσμου και κυρίως να μπορούμε να συναντιόμαστε οι Κρητικοί όλου του κόσμου με μία Ακαδημία του Ελληνισμού.

Από τον εγκάρδιο εναγκαλισμό του Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεοδώρου στον πρωθυπουργό της Ελλάδος Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Ε.Κ.»: Πώς τα καταφέρνετε με τόσα πολλά και μεγάλα έργα;

Πατριάρχης Θεόδωρος: Είναι ωραίο πράγμα στη ζωή σου να πλάθεις όνειρα, να κάνεις προδιαγραφές και να προχωράς κι έχει ο Θεός.

«Ε.Κ.»: Τι γίνεται με την «εκκλησιαστική εισβολή» του Πατριαρχείου της Μόσχας στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας με την ίδρυση Εξαρχίας;

Πατριάρχης Θεόδωρος: Η καρδιά μου είναι πληγωμένη που η αδελφή μας Ρωσική Εκκλησία με τόση ασπλαχνία χτυπάει ένα φτωχό Πατριαρχείο, κι έναν φτωχό Πατριάρχη που «ουκ έχει πού την κεφαλήν κλίναι» κι έρχονται με τόση λυσσαλέα μανία να χτυπήσουν φτωχούς ανθρώπους. Μια Εκκλησία που αγωνίζεται μέσα στις καλύβες. Δεν είμαστε Θεόδωρε ούτε σε παλάτια, ούτε σε σύγχρονα κτίρια, καλύβες έχουμε. Το ψωμάκι μας είναι λιγοστό κι αυτό το μοιραζόμαστε, κι όμως αυτόν τον πόνο μας έρχονται να τον κάνουν πιο δύσκολο και πιο αιματηρό.

«Ε.Κ.»: Μακαριότατε, μιας που το αναφέρατε, και τούτη η νέα χρονιά βρίσκει την Ορθόδοξη Εκκλησία διαιρεμένη, σκορποχώρι. Δεν νομίζετε πως κάτι επί τέλους πρέπει να γίνει;

Πατριάρχης Θεόδωρος: Οπωσδήποτε πρέπει να γίνει Θεόδωρε μου διότι ο διάλογος πάντοτε φέρνει ένα αποτέλεσμα.

«Ε.Κ.»: Γιατί δεν αναλαμβάνετε εσείς μία έστω άτυπη πρωτοβουλία;

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος προεξάρχει της Ακολουθίας της Αναστάσεως και της Θείας Λειτουργίας. Φωτογραφία Πατριαρχείο Αλεξανδρείας

Πατριάρχης Θεόδωρος: Δεν θα ήθελα λόγω του ότι αυτές οι πρωτοβουλίες ανήκουν στον Οικουμενικό Πατριάρχη και δεν θέλω να φανώ ότι κάνω… Αλλά προχτές τον Πατριαρχικό μου Επίτροπο τον Νάρκισσο τον όρισα αποκρισάριο στα παλαίφατα Πατριαρχεία Αντιοχείας, Ιεροσολύμων και της Εκκλησίας της Ανατολής. Να ξεκινήσει έναν αγώνα εκ μέρους μου ο Μητροπολίτης Νάρκισσος λόγω του ότι κατάγεται από την Ιορδανία για να έλθει αρωγός σ’ αυτά τα παλαίφατα, στη φωτιά που έχει ανάψει στη Μέση Ανατολή.

Δεν θέλω να φανώ ότι υπερβαίνω τα εσκαμμένα διότι εγώ ξέρω τα όριά μου, αλλά πιστεύω ότι πρέπει να γίνει επί τέλους μία συζήτηση, μία συνάντηση γιατί δεν πάει άλλο. Δεν θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα αν δεν συγκεντρωθούμε και ο καθένας αναλάβει τις ευθύνες του.

«Ε.Κ.»: Μακαριότατε στη συνέντευξη που μας παραχώρησε ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος σ’ αυτό το μήκος κύματος κινήθηκε. Τη διαβάσατε;

Πατριάρχης Θεόδωρος: Ναι, βεβαίως τη διάβασα και μου άρεσε πάρα πολύ. Κι αν πάμε στην ιστορία, η Αλεξάνδρεια ήταν μετά τη Ρώμη. Προχτές κήρυξα το έτος 2025, που το αφιερώνω στον Αγιο Αθανάσιο Πατριάρχη Αλεξανδρείας λόγω της επετείου των 1.700 χρόνων της Πρώτης Οικουμενικής Συνόδου.

«Ε.Κ.»: Ποια θα είναι η επόμενη περιοδεία σας και πού;

Από συνάντηση στην Αθήνα του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεοδώρου με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο στο Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο. ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΘΗΝΩΝ

Πατριάρχης Θεόδωρος: Θα είναι η Κένυα λόγω του ότι είναι η ακμαιότερη ιεραποστολή και μετά από εκεί πηγαίνω στην Ουγκάντα διότι είναι η μάνα της Ιεραποστολής. Δημιουργήθηκαν καινούργιες εστίες βοηθείας και όλα αυτά δώρο από την Αμερική, από την OMC που είναι με τον π. Ρίτσι και βοήθησε να χτιστούν σπιτάκια για ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Από εκεί θα μεταβώ στο Νότιο Σουδάν, ενώ την Κυριακή της Ορθοδοξίας θα βρεθώ στη Ρουάντα σ’ αυτό το μικρό κρατίδιο που κυβερνάει τώρα όλη την Αφρική, λόγω του ότι μετά από κάποιες δυσκολίες επιτράπηκε ξανά να ανοίξουν με νέες προϋποθέσεις οι επτά τεράστιες εκκλησίες μας. Η Ρουάντα αυτή τη στιγμή είναι μία επέκταση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

«Ε.Κ.»: Πολλοί εκκλησιαστικοί, κυβερνητικοί, και απλοί άνθρωποι ρωτούν από πού αρρύεσθε αυτή τη δύναμη και το κουράγιο και πραγματοποιείτε αυτές τις ιεραποστολικές περιοδείες;

Πατριάρχης Θεόδωρος: Ισως μου το χάρισε ο Θεός από την μητέρα μου. Η Μικρασιάτισσα μητέρα μου ήταν ευλαβέστατη, άγιος άνθρωπος, είχε μέσα της ένα μεγάλο απόθεμα δυνάμεων. Ισως ο Θεός βλέπει την ταπείνωσή μου, βλέπει τα χαρίσματά μου. Ούτε γλώσσες γνωρίζω, ούτε πτυχία έχω, το μόνο που έχω μέσα στην καρδιά μου μια αγάπη που ξεχύνεται για όλον τον κόσμο για όλους τους ανθρώπους κι αυτό μου δίνει τη δύναμη να πορεύομαι ταπεινός στρατιώτης του Χριστού.

«Ε.Κ.»: Με αυτή την αγάπη τα έχετε όλα.

Πατριάρχης Θεόδωρος: Σε ευχαριστώ Θεόδωρε μου. Ευχαριστώ τον Ελληνισμό, ευχαριστώ τον «Εθνικό Κήρυκα», ευχαριστώ την Ομογένεια της Αμερικής,  ευχαριστώ αυτούς που γνώρισαν και πίστεψαν στο ταπεινό μου έργο.

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος χοροστατεί στον αρχιερατικό θρόνο και μαζί ένα μικρό παιδί κρατά την ράβδο του. Φωτογραφία: Πατριαρχείο Αλεξανδρείας

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ