Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος είχε την ευκαιρία να επικοινωνήσει εκ του σύνεγγυς με τους ευσεβείς πιστούς της Ενορίας Αγίας Αικατερίνης, στο προάστιο Mascot του Σύδνεϋ, και να ανταλλάξει μαζί τους εόρτιες ευχές για τη Δεσποτική εορτή των Χριστουγέννων και για την επικείμενη έλευση του νέου έτους 2025. Επισκεπτόμενος την ελληνορθόδοξη εκκλησία την Κυριακή μετά την Χριστού Γέννηση, 29 Δεκεμβρίου, ο Αρχιεπίσκοπος χοροστάτησε στην Ακολουθία του Όρθρου και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας, πλαισιούμενος από τον Ιερατικώς Προϊστάμενο π. Παναγιώτη Μαυρομάτη και από τον προκάτοχό του, π. Σταύρο Ιβανό, ο οποίος σήμερα διακονεί στην Ενορία Αγίου Σπυρίδωνος Kingsford.
Κατά το κήρυγμά του, αφού αναφέρθηκε στο βαθύτερο νόημα της ενανθρωπήσεως του Υιού και Λόγου του Θεού, ενός γεγονότος που συνιστά κλήση προς τον σύγχρονο άνθρωπο για αγιότητα, έπειτα επικέντρωσε την προσοχή του στη ραγδαία ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας – ειδικότερα δε, της Τεχνητής Νοημοσύνης-, δια της οποίας επιχειρείται να υποκατασταθεί το ανθρώπινο πρόσωπο από μηχανήματα. Επικαλούμενος τον εμπνευσμένο λόγο του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου, από το Πατριαρχικό Μήνυμα για τα εφετινά Χριστούγεννα, ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε ευθύς εξαρχής ότι η όποια πρόοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας δεν είναι εφικτό να φθάσει στο βάθος της ανθρώπινης ψυχής.
Διευκρίνισε, στη συνέχεια, ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν είναι τεχνοφοβική, καθότι αποδέχεται κι επικροτεί τα επιτεύγματα που συμβάλλουν στην πρόοδο, το κοινό καλό και τη σωτηρία του ανθρώπου. Διέκρινε, αντίθετα, ότι μερίδα του επιστημονικού κόσμου διαπνέεται από απαξίωση προς τη Θεολογία, απορρίπτοντας οτιδήποτε υπερβαίνει την κοσμική γνώση, και έκανε λόγο για ένα φαινόμενο επιστημονικού φονταμενταλισμού. Ωστόσο, επισήμανε με έμφαση ότι «έρχεται σήμερα η Εκκλησία να μας πει ότι ένα γεγονός σαν την ενανθρώπηση του Υιού και Λόγου του Θεού, δεν μπορεί να επαναληφθεί από τον άνθρωπο». Προσέθεσε δε ότι η προσπάθεια της επιστημονικής κοινότητας να υποκατασταθεί ο άνθρωπος από μηχανές, είναι καταδικασμένη να πέσει στο κενό. Διότι «μπορεί να προσεγγίσει, μπορεί να πλησιάσει τον άνθρωπο, αλλά αυτό που θα φτιάξει, δεν θα πάψει ποτέ να έχει μηχανιστικά στοιχεία. Όσο κι αν του δώσουμε ανθρώπινες ιδιότητες, θα είναι μηχανή. Και αυτό κάνει τη μεγάλη διαφορά μεταξύ του ανθρώπου, ο οποίος είναι εικόνα Θεού, και της μηχανής, η οποία είναι εικόνα του ανθρώπου που δεν πιστεύει στο Θεό».
Περατώνοντας την ομιλία του, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Μακάριος συνεχάρη τον Ιερατικώς Προϊστάμενο π. Παναγιώτη και όλους τους συνεργάτες του στην Ενορία Αγίας Αικατερίνης, για την αφοσιωμένη διακονία και το αξιέπαινο έργο τους, ενώ στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, σε ατμόσφαιρα εντόνου συγκινήσεως, έψαλε μαζί με όλο το εκκλησίασμα τα παραδοσιακά κάλαντα του Αγίου Βασιλείου και της Πρωτοχρονιάς.
Τμήματα για μικρούς και μεγάλους από τη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής το 2025 στο Σύδνεϋ
Η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας προσφέρει την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους να μυηθούν στην ιερά τέχνη της εκκλησιαστικής βυζαντινής μουσικής, η οποία, κατά τον Ιερό Χρυσόστομο, «δοκεῖ μὲν τὴν ἀκοὴν θέλγειν, τῇ δὲ ἀληθείᾳ τὴν ψυχὴν ἐγείρειν (φαίνεται μεν ότι θέλγει την ακοή, στην πραγματικότητα όμως ξυπνάει την ψυχή)».
Με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου, το Παράρτημα της Σχολής στη Νέα Νότιο Ουαλία, με έδρα το Σύδνεϋ, προετοιμάζεται για το νέο ακαδημαϊκό έτος 2025, κατά το οποίο θα προσφέρει μαθήματα βυζαντινής μουσικής: α) σε αγόρια και κορίτσια ηλικίας 8 έως 15 ετών, και β) σε νέους/ες άνω των 16 ετών και ενήλικες.
Σημειώνεται ότι η φοίτηση για τα παιδιά είναι δωρεάν, και τα μαθήματα θα διεξάγονται στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Redfern και στον Ιερό Ναό της Αναστάσεως του Χριστού στο Kogarah. Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι γονείς μπορούν να επικοινωνήσουν με τους ιθύνοντες της Σχολής είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail): [email protected], είτε συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος ΕΔΩ.
Όσον αφορά στο Τμήμα νέων άνω των 16 ετών και ενηλίκων, η διεξαγωγή των μαθημάτων θα γίνεται στις εγκαταστάσεις της Θεολογικής Σχολής του Αποστόλου Ανδρέου στο Redfern και στον Ιερό Ναό της Αναστάσεως του Χριστού στο Kogarah. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λάβουν περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνώντας με τον π. Αναστάσιο Καλογεράκη είτε δια ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (e-mail: [email protected]) είτε τηλεφωνικώς (9549 3100) κατά τις εργάσιμες ημέρες, από 10π.μ. έως 4μ.μ..
Για αμφότερα τα τμήματα, η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος λήγει στο τέλος Φεβρουαρίου του 2025, ενώ τα μαθήματα του νέου ακαδημαϊκού έτους θα ξεκινήσουν στις αρχές του Μαρτίου.
Ολοκάρδιες ευχές του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας στον εορτάζοντα Γέροντα Στέφανο Παντανασσιώτη
Την αγάπη, τη βαθύτατη εκτίμηση και τις ολοκάρδιες ευχές του προς τον Προηγούμενο της Ιεράς Μονής Παναγίας Παντανάσσης, Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου κ. Στέφανο, εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος, κατά την επίσκεψή του στην Ι. Μονή της περιοχής Mangrove της Νέας Νοτίου Ουαλίας, την Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου, ημέρα μνήμης του Αγίου Στεφάνου του Αρχιδιακόνου και Πρωτομάρτυρος.
Τον Σεβασμιώτατο υποδέχθηκαν ο Ηγούμενος της Ι. Μονής, Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου κ. Ευσέβιος, η περί αυτόν Αδελφότητα και ο άγων τα ονομαστήριά του, Πανοσιολογιώτατος Γέρων Στέφανος, ενώ παρίσταντο κληρικοί της τοπικής Εκκλησίας, μοναχοί και μοναχές και πλήθος προσκυνητών.
Μετά την υποδοχή, από τη φιλόξενη αδελφότητα της Μονής προσφέρθηκε εόρτιο κέρασμα, κατά τη διάρκεια του οποίου ο Αρχιεπίσκοπος είχε την ευκαιρία να προσφωνήσει καταλλήλως τον εορτάζοντα Προηγούμενο, ευχόμενος ο Θεός να του χαρίζει υγεία, δύναμη και μακροημέρευση, με τις πρεσβείες του προστάτου του, Αγίου Στεφάνου, και να καταθέσει τα ευγνώμονα αισθήματα τόσο του ιδίου προσωπικώς, όσο και των μελών της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου, των λοιπών συνεπισκόπων του, του ιερού Κλήρου και του φιλοχρίστου Λαού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας.
Ειδικότερα, ο Σεβασμιώτατος περιέγραψε με συγκίνηση τη μακρά και πολυδιάστατη προσφορά του Γέροντος Στεφάνου Παντανασσιώτη στην τοπική Εκκλησία, συναριθμώντας την ίδρυση της Χριστιανικής Ενώσεως Νέων, του Ελληνικού Κέντρου Προνοίας, καθώς και του μοναστηρίου της Παναγίας Παντανάσσης στο Mangrove, στο οποίο επί σειρά ετών διακόνησε ως Ηγούμενος και συνετέλεσε τα μέγιστα στην πνευματική του άνθηση.
Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Μακάριος περάτωσε την προσφώνησή του με την έκφραση ευγνωμόνων ευχαριστιών προς το πρόσωπο του πολιού Προηγουμένου, ενώ με την ευκαιρία της ονομαστικής αυτού εορτής, του προσέφερε ως δώρο μία εικόνα των Αγίων Τεσσάρων Νεομαρτύρων Αγγελή, Μανουήλ, Γεωργίου και Νικολάου, των εν Ρεθύμνῃ μαρτυρησάντων.