Φως Φαναρίου
Το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας του Τμήματος Φιλοσοφίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο το ΔΠΜΣ Ζώα: Ηθική, Δίκαιο, Ευζωία, και το ΠΜΣ Φιλοσοφία του Τμήματος Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ διοργανώνουν διεθνές επιστημονικό συνέδριο υπό τον τίτλο Eco-Ευ ζην: Τεχνητή Νοημοσύνη, Τεχνοηθική και Νέοι στην Κωνσταντινούπολη στις 20 και 21 Δεκεμβρίου 2024.
Το συνέδριο διεξάγεται στην Πατριαρχική Αστική Σχολή Μαρασλή και σήμερα, Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2024, το πρωί, την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου κήρυξε με ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.
Ακολούθησε ομιλία την οποία έκανε ο κ. Κωνσταντίνος Δεληκωσταντής, Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ και Άρχων Διδάσκαλος του Γένους, με θέμα: “Τεχνητή Νοημοσύνη και Νέοι: Φιλοσοφικές και Θεολογικές Παρατηρήσεις”.
Η ραγδαία πρόοδος της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) διαμορφώνει νέες πραγματικότητες, ιδιαίτερα για τους νέους, οι οποίοι βρίσκονται στο επίκεντρο της ψηφιακής εποχής. Το θέμα επικεντρώνεται στις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που προκύπτουν από την ενσωμάτωση της ΤΝ στην καθημερινότητα, με έμφαση στις ηθικές διαστάσεις της χρήσης της. Η Τεχνοηθική εξετάζει ζητήματα όπως η προστασία της ιδιωτικότητας, η ανάπτυξη υπεύθυνων αλγορίθμων, η διασφάλιση της ισότητας και η διαχείριση των κοινωνικών επιπτώσεων της ΤΝ. Παράλληλα, τίθεται το ερώτημα πώς οι νέοι μπορούν να αξιοποιήσουν την ΤΝ για την προσωπική τους ανάπτυξη, παραμένοντας κριτικά σκεπτόμενοι και ηθικά προσανατολισμένοι. Το θέμα καλεί για έναν διάλογο μεταξύ επιστήμης, φιλοσοφίας και παιδείας, με στόχο τη δημιουργία ενός τεχνολογικού μέλλοντος που θα υπηρετεί το κοινό καλό και την ανθρώπινη ευζωία.
Παραθέτουμε στη συνέχεια το πρόγραμμα του Συνεδρίου.
Απευθείας μετάδοση του Συνεδρίου στον ακόλουθο σύνδεσμο https://www.youtube.com/@rev.evangelos/live
Στον Πατριάρχη επεδόθη και ο συλλογικός τόμος “Βιοηθική και Νέοι” (εκδόσεις Παπαζήση), που επιμελήθηκαν ο Αρχιμανδρίτης Φιλόθεος – Φώτιος Μαρούδας (κληρικός της Ι. Μητροπόλεως Γερμανίας) και ο Ιωάννης Λαδάς.
Στον τόμο αυτό γράφουν οι: Ανδριανή Αυγερινού, Μιλτιάδης Βάντσο, Δέσποινα Βερτζάγια, Βαρνάβας Γρηγοριάδης, Κωνσταντίνος Δεληκωσταντής, Αχιλλέας Κλεισούρας, Κωνσταντίνος Κορναράκης, Μελέτιος Κουράκλης, Κωνσταντίνα Κωνσταντίνου, Ιωάννης Λαδάς, Ευάγγελος Μανταφούνης, Μιχαήλ Μαντζανάς, Αρχιμ. Φιλόθεος-Φώτιος Μαρούδας, Βασιλική Μπαφατάκη, Γεώργιος Μπούτλας, Πέτρος Παναγιωτόπουλος, Παναγιώτης Πανταζάκος, Θεόκλητος Παντελίδης, Ευάγγελος Πρωτοπαπαδάκης, Σπυρίδων Τέγος, Stefan Toma, Παύλος-Τσαουσίδης Τσαχίδης, Μαρία Χωριανοπούλου.