12.2 C
Athens
Τρίτη, 21 Ιανουαρίου, 2025

Ειδήσεις από την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης (9 Δεκεμβρίου 2024)

Στην ΟΑΚ μιλάμε… για βιβλία.

       Ακόμη μία συνάντηση των μελών της Λέσχης Φιλαναγνωσίας της ΟΑΚ πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 07 Δεκεμβρίου, στην Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος «Το Φως», όπου συζητήθηκε το βιβλίο του Στρατή Μυριβήλη, του ανθρώπου που βίωσε τη φρίκη του πολέμου, επιβίωσε και βρήκε τη δύναμη να γράψει για τη σημασία και την ομορφιά της ζωής, με τίτλο: «Το Γαλάζιο Βιβλίο», εκδόσεις ‘’Εστία’’.

       Όλη η θεματολογία των φετινών συναντήσεων επικεντρώνεται στο γενικό θέμα «Έλληνες Λογοτέχνες της Γενιάς του ‘30».

 Η τελευταία έκδοση του «Γαλάζιου Βιβλίου», περιλαμβάνει δεκατέσσερα διηγήματα. Μέσα σε αυτά, ο συγγραφέας διατυπώνει τις σκέψεις του για σημαντικά θέματα, όπως στοιχεία προβληματισμού σε ψυχολογικό, κοινωνικό, ηθικό και μυστηριακό (σχετικό με το νόημα της ύπαρξης) επίπεδο.

        Η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 11 Ιανουαρίου 2025, όπου θα συζητηθεί το βιβλίο “Μάθημα Ελληνικών”, της Νοτιοκορεάτισας Χαν Κανγκ (Han Kang) της οποίας απονεμήθηκε το φετινό Νόμπελ Λογοτεχνίας.

       Τον συντονισμό της Λέσχης έχει η Ανδρομάχη Χουρδάκη, Εκπαιδευτικός-Φιλόλογος και ο Ιωάννης Μουντογιαννάκης, Επιστημονικός Συνεργάτης και Βιβλιοθηκονόμος της ΟΑΚ.

Συζητώντας για τα Χριστούγεννα

       Η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ) σε συνεργασία με το Διεθνές Δίκτυο Μεσαιωνικών Σπουδών Medievalists.net, οργανώνει το Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου και ώρα 17:00, Διεθνές Διαδικτυακό Συνέδριο, με τίτλο: «Re-living Jesus’s Nativity in Late antique and Medieval Christianity» (Η Γέννηση του Ιησού στην Ύστερη Αρχαιότητα και τον Μεσαίωνα).

       Σκοπός του Συνεδρίου αποτελεί η διερεύνηση της Χριστιανικής Αρχαιότητας και του Μεσαίωνα, μέσα από παραστάσεις και αναπαραστάσεις της Γέννησης του Ιησού, από πτυχές Θεολογίας, Ιστορίας και Τέχνης. Ομιλητές από διάφορες Χώρες συμμετέχουν με σχετικές παρουσιάσεις. Το Συνέδριο θα μεταδοθεί στην Αγγλική, ενώ θα υπάρχει και μετάφραση στην Ελληνική γλώσσα.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της ΟΑΚ (www.oac.gr).

      Η συμμετοχή είναι δωρεάν.

Ενημερωτική Ημερίδα για το Διαδίκτυο

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η ενημερωτική Ημερίδα για το Διαδίκτυο, η οποία οργανώθηκε από την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ), τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Χανίων, το Διεθνές Ινστιτούτο για την Κυβερνοασφάλεια (CSI INSTITUTE), την Αντιπεριφέρεια Χανίων και τον Δήμο Πλατανιά για γονείς και εφήβους των τοπικών σχολείων, με θέμα «Σύγχρονα φαινόμενα εποχής, Εθισμός, Κυβερνοτρομοκρατία σε ανήλικους και ενήλικους – Διαδικτυακή ασφάλεια – Κανόνες – Συμπεριφορές – Μύθοι και Πραγματικότητες. Τα Ναι και τα Όχι του Διαδικτύου».

Την ημερίδα άνοιξε και καλωσόρισε ο Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ, Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς, ο οποίος μίλησε για την αξία των σημερινών Νέων Τεχνολογιών, σε συνάρτηση με τις ανθρώπινες αξίες και ιδεώδη. Στο ίδιο πνεύμα απηύθυνε, στη συνέχεια, Χαιρετισμό και η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος σε θέματα Παιδείας κα Σοφία Μαλανδράκη, θίγοντας το δίπτυχο άνθρωπος και τεχνολογία, με έμφαση στην ανθρώπινη πλευρά.

Την σκυτάλη παρέλαβαν οι ομιλητές, με πρώτο εισηγητή τον Αντιστράτηγο ε.α. της ΕΛΑΣ και Πρόεδρο του CSI Institute κ. Μανώλη Σφακιανάκη, ο οποίος παρουσίασε του βασικούς κανόνες και συμπεριφορές σχετικά με τη χρήση του διαδικτύου και τους κινδύνους που ελλοχεύουν, όπως η διαδικτυακή κακοποίηση, το Cyber-bullying (Διαδικτυακός Εκφοβισμός), το Σκοτεινό Διαδίκτυο, τα Σύγχρονα Κοινωνικά Δίκτυα κ.ά.

Ακολούθως, η Ψυχολόγος/Ψυχοθεραπεύτρια κα Πωλίνα Ζέρβα, μίλησε για τη διαδικτυακή βία και εκβιασμό, σκιαγραφώντας τις παραμέτρους που οδηγούν σε αυτή, καθώς και το προφίλ του θύτη και του θύματος, ενώ ανέλυσε και σύγχρονες διαδικτυακές συμπεριφορές όπως το Grooming, τις προκλήσεις της πλατφόρμας του  Tik-Tok και το  Cyber-stalking (Διαδικτυακή Καταδίωξη).

Τον κύκλο ομιλιών έκλεισε ο Ειδικός Κυβερνοασφάλειας, κ. Παντελής Ταμπακόπουλος, ο οποίος έκανε λόγο για στατιστικές Κυβερνοασφάλειας ενώ μίλησε και για τα κακόβουλα και κατασκοπευτικά λογισμικά, τους κινδύνους που παραμονεύουν από τις δημοφιλείς πλατφόρμες Κοινωνικής Δικτύωσης και την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Τέλος, ακολούθησε συζήτηση μεταξύ των ομιλητών και των μαθητών/τριών (καθώς και των καθηγητών τους), η οποία συνέβαλε τα μέγιστα στην πλήρη κατανόηση και αφομοίωση των παρουσιάσεων. Την Ημερίδα έκλεισε ο Γενικός διευθυντής της ΟΑΚ, Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς, ο οποίος ευχαρίστησε τους Καθηγητές και τους μαθητές των Σχολείων παρότρυνε τα παιδία να χρησιμοποιούν με ασφάλεια και σύνεση το διαδίκτυο, ενώ εξέφρασε και τις γιορτινές ευχές του για τις άγιες ημέρες των Χριστουγέννων. Επίσης, ο κ. Ζορμπάς ενημέρωσε ότι το επόμενο έτος θα ακολουθήσουν ενημερωτικές Ημερίδες για όλους τους Εκπαιδευτικούς, με θέμα: «Τεχνητή Ευφυΐα και Παιδεία».

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ