14.8 C
Athens
Πέμπτη, 2 Ιανουαρίου, 2025

Μεσσηνίας Χρυσόστομος: Η Ρωσική Εκκλησία ήθελε την έννοια του ιερού πολέμου από νωρίς

Φως Φαναρίου

Σήμερα, Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2024, το πρωί, έλαβε χώρα θεματική τράπεζα με θέμα «Ορθόδοξη Εκκλησία και Γεωπολιτική σήμερα», στο πλαίσιο των εργασιών της πέμπτης ημέρας του διεθνούς συνεδρίου που διοργανώνει η Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών υπό την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, με τίτλο: «Η Θεολογία στον 21ο αιώνα. Προκλήσεις και προοπτικές».

Στην παρέμβασή του ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος έκανε μία σημαντική αποκάλυψη: Η Εκκλησία της Ρωσίας μαζί με ορισμένες άλλες Εκκλησίες Σλαβικές, ως δορυφόρους, στην προπαρασκευαστική της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου προσπάθησε να εισαγάγει μέσα στο κείμενο, στις σχέσεις της Εκκλησίας με τον κόσμο, την έννοια του ιερού πολέμου.

Παραθέτουμε στη συνέχεια το σχετικό απόσπασμα της ομιλίας του Μητροπολίτου Μεσσηνίας.

«Νομίζω ότι το πρόβλημα σήμερα της Ορθόδοξης Εκκλησίας είναι ότι κινούμεθα σε μια λανθασμένη αντίληψη λειτουργίας της αυτοκεφαλίας, ξεκινώντας από το τοπικό επίπεδο και γενόμενη διάβρωση σε όλο το ορθόδοξο σώμα.
Αυτοκεφαλία δεν σημαίνει ότι είμαστε ο καθένας απομονωμένος και χωρισμένος, αλλά ότι βρισκόμαστε σε μια σχέση κοινωνίας, κοινωνίας την οποία καθοδηγεί, οριοθετεί και δομεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Άρα λοιπόν αυτό το οποίο έγινε προσπάθεια και το πετύχαμε με την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο, έστω και αν τέσσερις Εκκλησίες απέσχον, είναι μια προσπάθεια έκφρασης ενιαίας φωνής της Ορθοδοξίας, αλλά και εδραίωσης της αυτοκεφαλίας κάθε τοπικής Εκκλησίας.
Και το δεύτερο (να απαντήσω στην κυρία) ήμουνα μάρτυρας αυτήκοος και αυτόπτης του αγώνος που έκανε η αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ρωσίας μαζί με ορισμένες άλλες Εκκλησίες Σλαβικές, ως δορυφόρους, στην προπαρασκευαστική της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου να εισαγάγει μέσα στο κείμενο, στις σχέσεις της Εκκλησίας με τον κόσμο, την έννοια του ιερού πολέμου.
Και, αν δεν ασκούσαμε veto οι ελληνόφωνες Εκκλησίες, θα πέρναγε διάταξη που έλεγε μέσα ότι “η Εκκλησία η Ορθόδοξη στηρίζει έναν τέτοιο πόλεμο”, πριν ακόμα εμφανιστεί το πρόβλημα της Ουκρανίας, ως πρόβλημα εκκλησιαστικό εννοώ.
Λοιπόν μην είμαστε τόσο πολύ εύκολοι στο να αποδεχόμεθα ή να απορρίπτουμε καταστάσεις έξω από γεγονότα».

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ