Το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, στο πλαίσιο του Memorandum of Collaboration που έχει υπογράψει με τα ελληνικά σχολεία της Ίμβρου, υποδέχθηκε στο Πανεπιστήμιο Κρήτης 15 μαθητές και μαθήτριες Α’ και Β’ Λυκείου, τις εκπαιδευτικούς τους και τον Σεβ. Μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλο.
Ήδη από τον περασμένο Μάιο, κατά τη φιλοξενία μελών του τμήματος στην Ίμβρο από την ελληνική σχολική κοινότητα του νησιού και τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη, έγινε γνωστή η μεγάλη προσπάθεια που γίνεται από εκπαιδευτικούς και ομογενείς στο νησί για την ενίσχυση του μαθητικού πληθυσμού. Αυτή η γνώση ενδυνάμωσε τη θέληση για περαιτέρω βοήθεια και τη δέσμευση να ενισχυθούν οι γέφυρες συνεργασίας μεταξύ του ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Κρήτης και των ελληνικών σχολείων της Ίμβρου.
Έτσι, την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2024 πραγματοποιήθηκε η τελετή υποδοχής των μαθητών/τριών στη Πανεπιστημιούπολη Ρεθύμνου, όπου απονεμήθηκε και το Βραβείο για τον μαθητικό διαγωνισμό καλύτερης αφίσας, με θέμα «Χτίζοντας Γέφυρες Κρήτης – Ίμβρου».
Την ίδια μέρα, οι μαθητές και οι μαθήτριες συμμετείχαν σε εργαστήριο ψυχοεκπαίδευσης, με τίτλο «Εξερευνώντας τον εαυτό μας μέσα από τον μύθο του Μινώταυρου» και θέμα τις στρατηγικές αντιμετώπισης αντίξοων καταστάσεων και την κοινωνική υποστήριξη. Επίσης, επισκέφθηκαν τα εργαστήρια του τμήματος στην πόλη του Ρεθύμνου, το Μουσείο της Εκπαίδευσης και το Εργαστήριο Science in the City. Παράλληλα, οι εκπαιδευτικοί του σχολείου συναντήθηκαν με τα μέλη του τμήματος και συζήτησαν τα επόμενα βήματα της συνεργασίας.
Την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2024 οι μαθητές και οι μαθήτριες συμμετείχαν στον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου στο 2ο ΓΕΛ Ηρακλείου, όπου υλοποίησαν δράσεις αλληλογνωριμίας στο πλαίσιο του προγράμματος “Γέφυρες Κρήτης – Ίμβρου”, με βασικούς άξονες την ιστορία και τον πολιτισμό των δύο νησιών. Μάλιστα, ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ. Κύριλλος πήρε τον λόγο και περιέγραψε με τον δικό του μοναδικό τρόπο τη συμμετοχή του ως μικρό παιδί στην εξέγερση του Πολυτεχνείου, τονίζοντας ότι ήταν αντίσταση ολόκληρου του Ελληνικού λαού ενάντια στην καταπίεση. Στη συνέχεια, οι μαθητές και οι μαθήτριες επισκέφθηκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, όπου συμμετείχαν σε βιωματικές δράσεις, με βάση το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ταξιδεύοντας στη Μεσόγειο».
Σε αυτή τη γέφυρα ο πυλώνας που έρχεται να προστεθεί είναι η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου, η οποία αναμένεται να δημιουργήσει κοινά προγράμματα και δράσεις με το Πανεπιστήμιο Κρήτης. «Με τις ευχές σας και τη συμπαράσταση της Μητρόπολης Ίμβρου και όλων όσοι πιστεύουν σε αυτή την εξαιρετική πρωτοβουλία για τον ελληνισμό της Ίμβρου, θα συνεχίσουμε να χτίζουμε το εκπαιδευτικό έργο που ξεκίνησε για να ενώσει τα δύο νησιά μας στις άκρες του Αιγαίου», ανέφερε ο Γιάννης Γιγουρτσής, ο οποίος έχει διατελέσει συντονιστής εκπαίδευσης στα ομογενειακά σχολεία της Τουρκίας.
Πρόσθεσε ακόμα ότι αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους εμπλεκόμενους, για αυτή την πρωτοβουλία που «αναμένεται να έχει μέλλον και θετικά αποτελέσματα για τους μαθητές των ελληνικών σχολείων της Ίμβρου, αλλά και για πολλούς μαθητές και φοιτητές από την Κρήτη που θα έρθουν μαζί τους σε επαφή στην πορεία».
Στην εκδήλωση υποδοχής που πραγματοποιήθηκε στην Πανεπιστημιούπολη του Γάλλου στο Ρέθυμνο, η εντεταλμένη σύμβουλος Ελένη Μαράκη-Μπελαδάκη εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Κρήτης σημείωσε ότι «η συνάντηση των μαθητών της Ίμβρου με τους φοιτητές της Κρήτης αποτελεί ένα ζωντανό παράδειγμα της αλληλεγγύης και της κοινής μας πολιτιστικής ταυτότητας, που ξεπερνά τα γεωγραφικά σύνορα και ενισχύει την αίσθηση του “μαζί”».