14.9 C
Athens
Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου, 2025

Κληρικολαϊκή Συνέλευση Νοτίου Αμερικής 2024

Με πολλή επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 2η Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Μητροπόλεως Μπουένος Άϊρες και Νοτίου Αμερικής, στο Μπουένος Άιρες, από τις 16 έως τις 18 Νοεμβρίου 2024. Η Συνέλευση διοργανώθηκε από την Ορθόδοξη Ιερά Μητρόπολη Μπουένος Άιρες και Νοτίου Αμερικής του Οικουμενικού Πατριαρχείου και την Ελληνική Κοινότητα του Μπουένος Άιρες, με παρουσία της Ελληνικής Κυβέρνησης, την οποία εκπροσώπησε η Γενική Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, κυρία Μάιρα Μυρογιάννη, καθώς και ομάδας εκπροσώπων της Βουλής των Ελλήνων, σύσσωμου του Διπλωματικού Ελληνικού Σώματος στην περιοχή και των τοπικών κρατικών αρχών. Τη Συνέλευση χαιρέτησε η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κα. Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Στη Συνέλευση εκφράστηκαν και συζητήθηκαν οι προσδοκίες και οι στόχοι των ομογενών, με τη συμμετοχή σε στρογγυλές τράπεζες με θέματα όπως η προετοιμασία προγραμμάτων διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας, η διατήρηση της πίστης, μια νέα ποιμαντική, η εν γένει ιεραποστολή, οι προοπτικές για τα ελληνικά ιδρύματα της Νότιας Αμερικής, καθώς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ο κλήρος και οι κοινότητες στη Νότιο Αμερική. Επιπλέον, ήταν μια ευκαιρία για τους νέους της περιοχής να γνωριστούν μέσα από γεύματα, χορούς και άλλες πολιτιστικές και εορταστικές εκδηλώσεις. Ο συνολικός αριθμός ομογενών από την Αργεντινή, την Ουρουγουάη, τη Βραζιλία, τη Χιλή, τη Βολιβία και το Περού που συμμετείχαν στη Συνέλευση υπολογίζεται σε πάνω από 600.

Η επίσημη έναρξη πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 16η Νοεμβρίου, με χαιρετισμούς από τον Σεβ. Μητροπολίτη Μπουένος Άιρες και Νοτίου Αμερικής, κ. Ιωσήφ και άλλους προσκεκλημένους ομιλητές και οι εργασίες της Συνέλευσης κινήθηκαν γύρω από πέντε κύριους άξονες: Στοχασμός, Εορτασμός, Σχεδιασμός, Ενότητα και Προσευχή, και αποτέλεσε μια εξαιρετική ευκαιρία αλληλογνωριμίας και συνεργασίας των διαφόρων θεσμών, καθώς και ανάδειξης και εορτασμού της πλούσιας πολιτιστικής και πνευματικής κληρονομιάς της Ελληνορθόδοξης κοινότητας της Νοτίου Αμερικής.

Κατά τη διάρκεια της Συνέλευσης, οι ολομέλειες λειτούργησαν ως κεντρικός χώρος ανταλλαγής ιδεών και προβληματισμού και οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να εκφραστού σε ανοικτές συζητήσεις, να μοιραστούν εμπειρίες και να συμβάλουν στον σχεδιασμό του μέλλοντος της κοινότητας.

Την Κυριακή 17 Νοεμβρίου, τελέστηκε πανηγυρικά η Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, του Μπουένος Άιρες, με τη συμμετοχή παντός του κλήρου της Μητροπόλεως και πιστών καθώς και την παρουσία επισήμων από την Ελλάδα και τις τοπικές Αρχές.

Η Συνέλευση ολοκληρώθηκε με την τελική συνεδρία, τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου, όπου συνοψίστηκαν τα συμπεράσματα της συνάντησης, τα σχέδια για το μέλλον της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού στη Νότιο Αμερική και τέλος, χαράχθηκε ο δρόμος προς την 3η Συνέλευση, στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας.

Ο θεσμός της Κληρικολαϊκής Συνέλευσης στη Νότιο Αμερική αναβίωσε το 2022, έπειτα από 25 χρόνια αδράνειας. Φέτος, οι συμμετέχοντες επιβεβαίωσαν ξανά τη δέσμευσή τους για τη διατήρηση της πολιτιστικής και πνευματικής κληρονομιάς τους, αλλά και για την ενίσχυση των σχέσεων με την Ελλάδα.

Ο Μητροπολίτης Μπουένος Άιρες και Νοτίου Αμερικής, Ιωσήφ τόνισε ότι «Η επιδίωξή μας είναι να διατηρήσουμε και να διαδώσουμε την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό στη Νότια Αμερική», καθώς υπογράμμισε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της Συνέλευσης ότι «η Ορθοδοξία και ο Ελληνισμός δεν είναι θρησκευτικό ή πολιτιστικό γκέτο, αλλά ουσιαστικές και ζωντανές πραγματικότητες οικουμενικού βεληνεκούς, που οφείλουμε να διαφυλάξουμε και να μαρτυρήσουμε στην Νότιο Αμερική και σε όλο τον κόσμο».

Συνεπώς, η Κληρικολαϊκή Συνέλευση, δεν είναι απλώς μια εκδήλωση, αλλά ένα ζωντανό εργαστήριο και μια προσπάθεια σύσφιξης των δεσμών μεταξύ των Ελληνορθόδοξων κοινοτήτων, μέσω της οποίας ενδυναμώνεται η συνεργασία μεταξύ κλήρου και λαϊκών και καταγράφονται οι ανάγκες και οι προσδοκίες των ομογενών, παρέχοντας μια πλατφόρμα για διάλογο και συνεργασία. Παράλληλα, αποτελεί το φυσιολογικό πλαίσιο για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και τη διατήρηση της ορθόδοξης ταυτότητας στις νέες γενιές. Με τη συμμετοχή ανθρώπων από διαφορετικές χώρες και υπόβαθρα, η συνάντηση αυτή υπογραμμίζει τη σημασία της ενότητας, του διαλόγου και της κοινής πορείας  της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού στην περιοχή, με το βλέμμα πάντα στραμμένο προς τη Μητέρα και Μαρτυρική Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως καθώς και της Μητροπολιτικής Ελλάδας.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ