14.4 C
Athens
Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου, 2024

“Υπέρ της του κόσμου ζωής” από τις εκδόσεις “Ακρίτας”

Μια Ορθόδοξη χριστιανική προσέγγιση στα φλέγοντα ζητήματα της σύγχρονης εποχής

Επιστημονική επιμέλεια: π. Ιωάννης Χρυσαυγής, David Bentley Hart

Mτφρ: Νικόλαος Ασπρούλης

Α’ έκδοση: Nοέμβριος 2024

Στην εποχή μας, η Εκκλησία μπαίνει στον πειρασμό απλώς να αντιπαρατεθεί στον κόσμο, καταγγέλλοντας και περιφρονώντας όλες τις μορφές και τις εκφάνσεις του. Πολύ συχνά, αυτοί που υποτίθεται ότι μιλούν εκ μέρους της Ορθόδοξης παράδοσης θεωρούν ότι η Εκκλησία μπορεί να διατηρήσει την ακεραιότητά της μονάχα εάν αποσυρθεί από το παρόν και χωρίς διακοπή προς το παρελθόν. Η ιερή παράδοση, ωστόσο, είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια στατική παρακαταθήκη που κληρονομήθηκε από το παρελθόν. Είναι η αδιάκοπη παρουσία του Αγίου Πνεύματος. Είναι αυτή η ζωντανή παράδοση που εμπνέει την Εκκλησία να ξαναβρεί την ιερή κλήση της και της χαρίζει θείο κουράγιο για να μεταμορφώσει εκ των έσω τον κόσμο, με όλες τις νέες προκλήσεις του. Το κείμενο αυτό φιλοδοξεί να εκφράσει την κοσμοθεωρία και την αποστολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Αν και η δομή και το ύφος είναι μάλλον επίσημα, η επιτροπή που το συνέταξε προσπάθησε να αποφύγει την άσκοπη αφαιρετική σκέψη, προσφέροντας συγκεκριμένες ηθικές προτάσεις. Οι προθέσεις του κειμένου είναι καθαρά ποιμαντικές· η ανάλυση για την παρούσα πραγματικότητα στοχεύει να είναι συμπονετική· η κριτική του αυστηρά εποικοδομητική και οι προτροπές του επιμελώς ταπεινές.

Υπέρ της του κόσμου ζωής.

***

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Πατριαρχική επιστολή

Πρόλογος, της Νίκης Παπαγεωργίου Η κοινωνική ταυτότητα της Εκκλησίας σε έναν ρευστό και μεταβαλλόμενο κόσμο

Εισαγωγή στην ελληνική έκδοση, του Δημήτρη Μόσχου

Ιστορικό πλαίσιο και αξία του εγχειρήματος

Υπέρ της του Κόσμου Ζωής – Μια ορθόδοξη χριστιανική προσέγγιση στα φλέγοντα ζητήματα της σύγχρονης εποχής

1. Ο κοινωνικός χαρακτήρας του Ορθόδοξου χριστιανικού ήθους

2. Η Εκκλησία στη δημόσια σφαίρα

3. Η πορεία της ανθρώπινης ζωής

4. Φτώχεια, πλούτος και δικαιοσύνη των πολιτών

5. Πόλεμος, ειρήνη και βία

6. Οικουμενικές σχέσεις και σχέσεις με άλλες θρησκείες

7. Ορθοδοξία και ανθρώπινα δικαιώματα

8. Επιστήμη, τεχνολογία και φυσικό περιβάλλον

9. Συμπέρασμα

Επίμετρο, του Σταύρου Γιαγκάζογλου

Η σημασία του δημόσιου χώρου στο κείμενο «Υπέρ της του κόσμου ζωής: Μια ορθόδοξη χριστιανική προσέγγιση στα φλέγοντα ζητήματα της σύγχρονης εποχής»

Παράρτημα, των π. Ιωάννη Χρυσαυγή, David Bentley Hart

Η προέλευση του κειμένου

Το θεολογικό υπόβαθρο

Οι ποιμαντικές διαστάσεις

Τα μέλη της επιτροπής

Ευρετήριο

Οι επιμελητές του τόμου

Ο π. Ιωάννης Χρυσαυγής είναι αρχιδιάκονος του Οικουμενικού Θρόνου και κληρικός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Υπηρετεί ως θεολογικός σύμβουλος του Οικουμενικού Πατριάρχη σε περιβαλλοντικά θέματα. Γεννημένος στην Αυστραλία, σπούδασε θεολογία και φιλοσοφία στην Αθήνα και την Οξφόρδη, ενώ δίδαξε πατερική θεολογία και εκκλησιαστική ιστορία στο Σύδνεϋ και τη Βοστόνη. Υπήρξε συνιδρυτής της Ορθόδοξης Θεολογικής Σχολής του Αποστόλου Ανδρέα στο Σύδνεϋ. 

Είναι συγγραφέας περισσότερων από τριάντα βιβλίων και πολλών άρθρων σε αρκετές γλώσσες πάνω σε θέματα που αφορούν στην αρχαία ασκητική γραμματεία και την ορθόδοξη πνευματικότητα. Μετέφρασε τις Ερωταποκρίσεις των Aγίων Βαρσανουφίου και Ιωάννου σε δύο τόμους, στη σειρά των Πατέρων της Εκκλησίας που εκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο του Καθολικού Πανεπιστημίου της Αμερικής (2006-2007), καθώς επίσης και δύο τόμους με τίτλο Το Πρωτείο στην Εκκλησία (Primacy in the Church), εκδ. St Vladimir’s Seminary Press, 2016. Μεταξύ των πρόσφατων δημοσιευμάτων του συγκαταλέγονται και τα ακόλουθα βιβλία: Βαρθολομαίος: Αποστολή και Όραμα, μτφ. Β. Αργυριάδης (εκδ. Athens Bookstore, Αθήνα, 2018) (σε ελληνική μετάφραση) και Η Δημιουργία ως Μυστήριο: Σκέψεις γύρω από την Οικολογία και την Πνευματικότητα (Creation as Sacrament: Reflections on Ecology and Spirituality), εκδ.Bloomsbury, 2019, στα Αγγλικά.

O David Bentley Hart (γ.1965) είναι Ορθόδοξος θεολόγος, φιλόσοφος και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Cambridge με ιδιαίτερη απήχηση και αναγνώριση στον διεθνή θεολογικό κόσμο. Είναι Ερευνητικός Εταίρος στο Πανεπιστήμιο Notre Dame και Templeton Fellow στο Ινστιτούτο Ανωτέρων Σπουδών του ίδιου πανεπιστημίου. Έχει εργαστεί σε διδακτικές και ερευνητικές θέσεις στα Πανεπιστήμια του St. Louis και της Virginia, στο Duke University και στο  Providence College, ενώ έχει σπουδάσει στα Πανεπιστήμια του Μaryland, της Virginia και του Cambridge. Στις πολλές δημοσιεύσεις του συμπεριλαμβάνονται τα βιβλία The Experience of God: Being, Consciouness, Bliss (Yale University Press, 2013), The Beauty of the Infinite (Eerdmans, 2003), Οι αυταπάτες των αθεϊστών: η χριστιανική επανάσταση και οι σύγχρονοι εχθροί της (Εν πλω 2017), καθώς και μία νέα, «αδυσώπητα κυριολεκτική» αγγλική μετάφραση της Καινής Διαθήκης (Yale University Press, 2017). Tο 2011 έλαβε το βραβείο Michael Ramsey.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ