Δύο σημαντικές συναντήσεις πραγματοποιούνται στο Κέντρο Πολιτισμικής και Κοινωνικής Διακονίας της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου «ΘΕΟΜΗΤΩΡ» που αφορούν σε διαχριστιανικές συνάξεις, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των Ορθοδόξων Εκκλησιών και υπό την προεδρεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου με την εκπροσώπηση και προεδρεία του Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας, Υπέρτιμο και Έξαρχο Δυτικής Ευρώπης κ.κ. Νικήτα.
Μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος, έκανε λόγο για συναντήσεις «μεγάλης σημασίας και ενδιαφέροντος στις οποίες υπάρχει εκπροσώπηση και από την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία με Καρδινάλιους και άλλους κληρικούς». Οι συναντήσεις που ξεκίνησαν χθες και θα ολοκληρωθούν την ερχόμενη Πέμπτη, θα καλύψουν το θέμα που άπτεται της εμπορίας των ανθρώπων και εκμετάλλευσης των παιδιών, με στόχο, σύμφωνα με τον κ.κ. Πρόδρομο, «να δημιουργήσει σε όλες τις εκκλησίες έναν κοινό προβληματισμό προκειμένου να φτάσει και να δοθεί στους ισχυρούς της γης, ένα μήνυμα ενιαίο από την οπτική και αντίληψη της Χριστιανικής πίστης».
Όπως επισήμανε ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, το γεγονός ότι επιλέχθηκε το Ρέθυμνο ως τόπος συνάντησης διαλόγου και επικοινωνίας, αναδεικνύει αφενός τη σπουδή και τη δυνατότητα φιλοξενίας από πλευράς της Ιεράς Μητρόπολης, αφετέρου την ανάγκη εξαγωγής, καλώς και ωφέλιμων συμπερασμάτων για ένα θέμα που πληγώνει τις κοινωνίες αλλά και προβληματίζει τους ιεράρχες και κληρικούς. «Η αναγκαιότητα των συνεδρίων αυτών είναι σπουδαία, καθώς πιστεύω πως σε όλα αυτά τα μεγάλα θέματα που ξεπερνούν χωροχρονικά στενά πλαίσια μιας κοινωνίας και ενός τόπου και αφορούν σε ολόκληρη την οικουμένη. Είναι σπουδαίο να έχουμε μία ενιαία φωνή, μία ενιαία αντιμετώπιση, ενιαία φώτιση από και σε ολόκληρο τον χριστιανικό κόσμο. Αυτό δίνει το μήνυμα και το στίγμα του Χριστιανισμού» τόνισε ο Σεβασμιώτατος κ. Πρόδρομος.
Απαντώντας για τις φωνές που αντιδρούν στο διάλογο μεταξύ Ορθοδόξων και Καθολικών ο Σεβασμιώτατος κ. Πρόδρομος τοποθετήθηκε λέγοντας πως «Το να υπάρχουν πάντοτε αντίθετες φωνές είναι υγιές, μέσα στη ζωή της εκκλησίας. Όπως είναι υγιές να υπάρχουν και μέσα στο πολίτευμα της δημοκρατίας. Δε μας φοβίζουν ούτε μας ανησυχούν οι αντίθετες φωνές. Όμως μας ανησυχούν και μας πικραίνουν οι ακρότητες, οι ακραίες φωνές και γενικώς όλα όσα δημιουργούν αδιέξοδα χωρίς να υπάρχει λόγος. Στο Ρέθυμνο πραγματοποιείται ένας διάλογος αγάπης, αληθείας, όπως πάντοτε το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει διακηρύξει και πρεσβεύει. Δεν κινδυνεύουμε από αυτό τον κοινό διάλογο, όπως κανένας άνθρωπος στη γη δεν κινδυνεύει από έναν ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο».