11.2 C
Athens
Τρίτη, 21 Ιανουαρίου, 2025

Πολυπληθής όμιλος εκπαιδευτικών από την Ελλάδα στην Προύσα

Η Ιερά Μητρόπολη Προύσης, υποστηρίζουσα εμπράκτως και συμμετέχουσα ενεργώς στα πρωτοποριακά εκπαιδευτικά προγράμματα του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών, υποδέχθηκε εγκαρδίως όμιλο 100 Καθηγητών και εκπροσώπων, γενικώτερα, της Ελληνικής Ακαδημαϊκής και επιστημονικής Κοινότητας, στα πλαίσια οδοιπορικού που χαράχθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Εκπαιδευτικών και υλοποιήθηκε χάρις στην συνεργασία περισσοτέρων φορέων και θεσμών μεταξύ 25ης και 29ης Οκτωβρίου 2024 στην Προύσα, την Νίκαια της Βιθυνίας, την Χάλκη των Πριγκηποννήσων και την Κωνσταντινούπολη. Η επίσκεψη στην Προύσα, ειδικότερα, πατρίδα μεγάλων Αγίων της πίστεώς μας, αλλά και σημαντικών προσωπικοτήτων της σύγχρονης Ελληνικής ιστορίας, συνδύασε επιστημονικές συναντήσεις με ευχάριστες περιηγήσεις στην χαριτωμένα στολισμένη με τα φθινοπωρινά χρώματα ορεινή μεγαλούπολη. 

Χάρις στην πρόθυμη ανταπόκριση του Μητροπολιτικού Δήμου της Προύσης στην έκκληση που του απευθύνθηκε για συνεργασία, παραχωρήθηκε κατ’αρχάς κατάλληλη αίθουσα εντός του κτηριακού συγκροτήματος της Διευθύνσεως Μουσείων αυτού για την πραγματοποίηση ομιλίας του κ. Χαράλαμπου Τσούγγαρη, προϊσταμένου των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, προς τους Έλληνες εκπαιδευτικούς, μετά το πέρας της οποίας έγινε ανταλλαγή απόψεων με τον εκπρόσωπο της Διευθύνσεως Μουσείων κ. Bilal Canpolat, περί της συμβολής του συγχρόνου Μουσείου στην προαγωγή επιστημονικών και εκπαιδευτικών σκοπών.

Αξιοσημείωτη υπήρξε η προηγηθείσα νωρίτερα το πρωΐ εγκάρδια υποδοχή του Μητροπολιτικού Δημάρχου Προύσης κ. Mustafa Bozbay προς τους επισκέπτες εκπαιδευτικούς εντός του Συνεδριακού Κέντρου του Πολιτιστικού Κέντρου «Μερίνος», οι οποίοι, ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση που τους έγινε, προσήλθαν για να παρακολουθήσουν την εναρκτήρια συνεδρία Διεθνούς Συμποσίου επί της ιστορίας των πολιτισμών και των θρησκειών που άφησαν τα ίχνη τους στην Προύσα κατά την διάρκεια της μακραίωνης ιστορίας αυτής, το οποίο συνδιοργάνωσαν η Νομαρχία Προύσης, ο Μητροπολιτικός Δήμος και τα τρία Πανεπιστήμια της πόλης.

Αφ’ετέρου το βράδυ οι επισκέπτες είχαν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν, δωρεάν, το τελετουργικό της προσευχητικής σύναξης περιδινούμενων Δερβίσηδων στον πλήρως ανακαινισμένο τεκκέ «Bursa Mevlevihanesi».

Την επομένη, Κυριακή 26 Οκτωβρίου, η αποστολή, η οποία εμπλουτίστηκε στο μεταξύ με την παρουσία του κ. Σπυρίδωνος Δουκάκη, Προέδρου του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής πολιτικής, και ομάδος συνεργατών του, μετέβη στην Νίκαια της Βιθυνίας, πόλη ιστορική, η οποία εσχάτως βρίσκεται στο προσκήνιο, καθώς κατά τό επί θύραις νέον έτος 2025 συμπληρώνονται 1700 έτη από της εκεί συγκλήσεως της Α’ Οικουμενικής Συνόδου της Εκκλησίας. Ο Δήμαρχος Νικαίας Βιθυνίας κ. Mehmet Kağan Usta υποδέχθηκε με θερμούς λόγους τους επισκέπτες στο Συνεδριακό Κέντρο του Δημαρχιακού Μεγάρου, το οποίο προθύμως παρεχώρησε για την πραγματοποίηση συνεδρίας με θέμα τις Οικουμενικές Συνόδους της Εκκλησίας και, πιο συγκεκριμένα, την σπουδαιότητα της 1ης εν Νικαία Συνόδου, με ομιλητή τον Σεβ. Μητροπολίτη Προύσης κ. Ιωακείμ. Η συνεδρία στη Νίκαια ολοκληρώθηκε με την ερμηνεία καταλλήλων ασμάτων από την Χορωδία «Δομήνικος Θεοτοκόπουλος» από την Κρήτη, την συμμετοχή της οποίας εξησφάλισε η Αντιπεριφερειάρχης Παιδεία Κρήτης Ευγεν. κα Ελένη Μαράκη.

Όλες οι δραστηριότητες πραγματοποιήθηκαν σε δημόσιους χώρους, κάτι που επέβαλε απαρέγκλιτα την πολιτική περιβολή και ενδυμασία των κληρικών, με επιτυχία ως προς τους στόχους της εκπαιδευτικής δράσης του Π.Ι.Π.Μ. και με την συγκινητική προθυμία συνεργασίας από μέρους των Αρχών της Προύσης, οι οποίες επιθυμούν να δούν αυξανόμενο το ρεύμα της προσελεύσεως επισκεπτών από την γειτονική τους Ελλάδα στον φιλόξενο τόπο τους.   

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ