Free Porn
xbporn
24.6 C
Athens
Σάββατο, 12 Οκτωβρίου, 2024

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης με τους συμπατριώτες του Ιμβρίους του Σύδνεϋ

Η Α. Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, το απόγευμα της Παρασκευής, 11 Οκτωβρίου 2024, επισκέφθηκε την Ενορία της Αγίας Ευφημίας Σύδνεϋ, όπου τον υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό μαθήτριες και μαθητές του Κοινοτικού σχολείου, και πλήθος ενοριτών, μεταξύ των οποίων συμπατριώτες του Ίμβριοι, αλλά και άλλοι ομογενείς καταγόμενοι από την Πόλη και διάφορες περιοχές της Μικράς Ασίας.

Κατά τη διάρκεια του δείπνου που παρετέθη στην Κοινοτική αίθουσα, οι νέοι και οι νέες χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς.

Στην ομιλία του, ο Παναγιώτατος, εμφανώς συγκινημένος, απηύθυνε εγκάρδιο χαιρετισμό προς τους συμπατριώτες του Ιμβρίους.

“Την θύμησι και την νοσταλγία της Ίμβρου σας κομίζουμε, τέκνα εν Κυρίω περιπόθητα, μαζί με τον Ιερώτατο Μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλο, τον άξιο και ακούραστο Ποιμενάρχη της φιλτάτης ιδιαιτέρας πατρίδος μας, ο οποίος βρίσκεται απόψε ανάμεσά μας, ως μέλος της τιμίας συνοδείας μας, και ασπαζόμεθα όλους σας και αναφωνούμε το «καλώς ευρέθημεν» εδώ στην μακρινή Αυστραλία, η οποία έγινε για τους μετοικήσαντες Ιμβρίους δεύτερη πατρίδα και λιμάνι απάνεμο, όπου έφθασαν από την δεκαετία του 1960 και εξής αναζητώντας καλύτερες συνθήκες διαβιώσεως και ζωής.

Είναι γνωστές οι τραγικές ιστορικές συγκυρίες και περιπέτειες των Ρωμηών της Μικράς Ασίας και, δυστυχώς, οι Ίμβριοι δεν αποτέλεσαν εξαίρεσι, αλλά γεύθηκαν το πικρό ποτήρι των διώξεων και του ξεριζωμού από τις προγονικές εστίες τους. Σήμερα, βεβαίως, η Ίμβρος, με την βοήθεια του Θεού, βήμα – βήμα ανθεί, οι συμπατριώτες μας έστω και διστακτικα επιστρέφουν. Η ζωή ευρίσκει τους κανονικούς της ρυθμούς, λειτουργούν τα σχολεία μας, οι Εκκλησίες γεμίζουν και δεν υπάρχει εξωκκλήσι που να μη λειτουργήται. Οι δυσάρεστες ενθυμήσεις από τα πέτρινα χρόνια δίνουν την θέσι τους στην ελπίδα για το αύριο, στην προσδοκία για ένα ελπιδοφόρο μέλλον.

Αυτήν την αισιοδοξία και την ελπίδα της αναστάσεως της ερατεινής Ίμβρου μας σας φέρνουμε σήμερα μαζί με την ευλογία της Μεγάλης Εκκλησίας, του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου, και την χαρά του Πατριάρχη σας, ο Οποίος ευρίσκεται απόψε μεταξύ των συμπατριωτών του. Ευφραίνεται η ψυχή μας, γιατί βλέπουμε ότι οι Ίμβριοι όπου και αν ευρίσκωνται η Ίμβρος ζη μέσα στις καρδιές τους και δεν την λησμονούν ποτέ. Χαιρόμεθα και επαινούμε τους Ιμβρίους της Αυστραλίας, διότι, παρά τις δυσκολίες και τον κατατρεγμό, πρόκοψαν και προόδευσαν, και έφεραν στην νέα τους πατρίδα τον πολιτισμό, την αρχοντιά, τα έθιμά μας, το ήθος και την ευσέβεια της Ρωμηοσύνης και τα τιμαλφή της πίστεως, τα οποία παραδίδουν με φόβο Θεού στις νεώτερες γενεές, στα παιδια και στα εγγόνια τους.”

Ο Παναγιώτατος ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Ενορίας-Κοινότητας της Αγίας Ευφημίας Εντιμ. κ. Χρήστο Σπυρόπουλο για την φιλοξενία και το δείπνο, αλλά και τον Πρόεδρο του Συλλόγου Ιμβρίων Σύδνεϋ και Ν. Ν. Ο. Εντιμ. κ. Μαρίνο Παρώνη, “για την μέριμνά του, ώστε τα μέλη του Συλλόγου και κυρίως οι νέοι και οι νέες μας, τα παιδιά μας, που αποτελούν το μέλλον, να διασώζουν το Ιμβριακό πνεύμα, να καλλιεργούν τα έθιμα και τις παραδόσεις μας”, και προέτρεψε τους Ιμβρίους και όλους τους παρισταμένους να επισκέπτονται την Ίμβρο και την Πόλη.

“Να μείνετε κοντά στην Εκκλησία, την πνευματική μητέρα του Γένους μας. Να έρχεσθε στην Κωνσταντινούπολι και στο Φανάρι και να επιστρέφετε στην Ίμβρο μας, γιατί με την παρουσία σας δηλώνετε έμπρακτα ότι δεν την ξεχνάτε. Και σας παρακαλούμε να μην την ξεχνάτε! Να έρχεστε και να παρακινήτε και τα παιδια σας να έρχωνται και να συνδέωνται με τον τόπο της καταγωγής τους. Οι πατρίδες άλλωστε, δεν χάνονται, εφ’ όσον υπάρχουν άνθρωποι που τις πονούν, που τις τιμούν, που τις αγαπούν και δεν τις ξεχνούν. Στο νησί μας θα συναντήσετε τον καλό και άξιο ποιμενάρχη μας Μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου Κύριλλο, τον Μυτιληνιό, ο οποίος εξελέγη τον Μάρτιο του 2020 και μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα αγάπησε την Ίμβρο και τους Ιμβρίους και παράλληλα αγαπήθηκε από αυτούς. Ο άγιος Ίμβρου θα σας αναμένη μαζί με τους συμπατριώτες μας που φυλάσσουν με ζήλο και φιλοπατρία τον τόπο και τον τρόπο του βίου των προγόνων μας.”

Προηγουμένως τον Πατριάρχη καλωσόρισε ο Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου κ. Παναγιώτης Μαυρομάτης, και προσφώνησαν ο Πρόεδρος της Ενορίας-Κοινότητας της Αγίας Ευφημίας, ο εκπρόσωπος του Δ.Σ. του Συλλόγου Ιμβρίων Ν.Ν.Ο., καθώς και η Πρόεδρος του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών, Ευγεν. κυρία Ελένη Χρυσοστομίδου.

Χαιρετισμό προς τους παρισταμένους Ιμβρίους απηύθυναν, κατόπιν προτροπής του Πατριάρχου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλος και ο Εντιμολ. Άρχων της Μ.τ.Χ.Ε. κ. Κωνσταντίνος Δεληκωσταντής, Διευθυντής του Α’ Πατριαρχικού Γραφείου, ο οποίος κατάγεται από το Γλυκύ της Ίμβρου.

Λίγο πριν ολοκληρωθεί η εκδήλωση, ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος επεφύλαξε μία έκπληξη στον Παναγιώτατο δωρίζοντας του εκ μέρους όλων των παρισταμένων έναν πίνακα ζωγραφικής που απεικόνιζε τον Ίμβριο Πατριάρχη σε νεαρή ηλικία μαζί με τους γονείς του, Χρήστο και Μερόπη.

Φωτό: Νίκος Παπαχρήστου

Ακολουθούν φωτογραφίες εκ της Ι. Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ