Free Porn
xbporn
23.7 C
Athens
Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου, 2024

Αγιασμός στην Πατριαρχική Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Κρήτης

Την Τρίτη, 1η του μηνός Οκτωβρίου 2024, με αφορμή την έναρξη των μαθημάτων του νέου ακαδημαϊκού έτους στην Πατριαρχική Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Κρήτης, τελέστηκε Θεία Λειτουργία στον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό της Αγίας Σκέπης από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σελευκείας κ. Θεόδωρο, Καθηγητή Εκκλησιαστικής Ιστορίας του Νεότερου και Σύγχρονου Ελληνισμού, συμπροσευχομένου του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κκ. Ευγενίου, μετά την συμμετοχή του Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτου π. Κυρίλλου Χριστοφή, του και ιερατικώς Προϊσταμένου του Ι. Ναού, του Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτου π. Χρυσοστόμου Νικάκη, Διευθυντού του Ρ/Σ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, του Αιδεσιμολ. π. Αυγουστίνου Μπαϊραχτάρη, αν. Καθηγητού της ΠΑΕΑΚ, του Αιδεσιμολ. π. Γεωργίου Γεράκη, Γεν. Γραμματέα του Ε.Μ.Ι., του π. Γρηγορίου Ξειδιανάκη, φοιτητού της ΠΑΕΑΚ, και του διακόνου π. Ελευθερίου Καραγιωργάκη.

Τον ψαλτικό χορό συγκρότησαν οι Μουσικολ. Άρχων Μαΐστωρ της Μ.τ.Χ. Εκκλησίας κ. Ανδρέας Γιακουμάκης, Πρωτοψάλτης του Ι. Καθεδρικού Ναού του Αγίου Τίτου  και μέλος ΕΔΙΠ της ΠΑΕΑΚ, και Μιχάλης Στρουμπάκης, αν. Καθηγητής  Ιστορικής Βυζαντινής Μουσικολογίας, Πρόεδρος του Α.Σ της Ακαδημίας και Πρωτοψάλτης του Ι. Ναού Παναγίας των Σταυροφόρων Ηρακλείου, μετά φοιτητών της Ακαδημίας. Εκτός των Μελών του Διδακτικού και του Διοικητικού Προσωπικού και των φοιτητών της ΠΑΕΑΚ, στη λειτουργική Σύναξη παρέστησαν συμπροσευχόμενοι ιερείς εξ Ηρακλείου, μεταξύ των οποίων ο Αιδεσιμολ. π. Ιωάννης Νικολάου, Υποδιευθυντής του Ρ/Σ, αλλά και ο Άρχων Υμνωδός της Μ.τ.Χ.Ε. κ. Αντώνιος Πλαΐτης, Πρωτοψάλτης του Ι. Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Μηνά και Διευθυντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι.Α.Κ., και πλήθος προσκυνητών.

Με το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης απηύθυνε αδελφικό χαιρετισμό και καλωσόρισε τον Μητροπολίτη Σελευκείας στα πατρια εδάφη, αναφερόμενος στην πολύπλευρη συνδρομή και στήριξη της Εκκλησίας της Κρήτης για την εύρυθμη λειτουργία της ΠΑΕΑΚ. Ο Μητροπολίτης Θεόδωρος, αντιφωνώντας, ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για την πρόσκληση να τελέσει την Θεία Λειτουργία και, κατόπιν σχετικής αρχιεπισκοπικής προτροπής, απένειμε το οφφίκιο του Οικονόμου στον π. Γρηγόριο Ξειδιανάκη, φοιτητή της Ακαδημίας.

Ακολούθως, στην αίθουσα τελετών της Ακαδημίας τελέστηκε ο καθιερωμένος αγιασμός επί τη ενάρξει των μαθημάτων, από τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ.κ. Ευγένιο, παρουσία του Μητροπολίτη Σελευκείας κ. Θεοδώρου, των Σεβαστών Πατέρων και Αρχόντων της Μ.τ.Χ.Ε., των μελών του Διδακτικού Προσωπικού, συνεργατών  και φοιτητών της ΠΑΕΑΚ. Μετά το πέρας του Αγιασμού, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης απηύθυνε πατρικό λόγο προς την Ακαδημαϊκή Κοινότητα, υπενθυμίζοντας την έμπρακτη στήριξη της τοπικής Εκκλησίας προς την Ακαδημία. Ο Πρόεδρος της Ακαδημίας, Αν. Καθηγητής Μιχάλης Στρουμπάκης, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης για την ευλογητή του παρουσία στη Θ. Λειτουργία και τον Αγιασμό, καλωσόρισε τους φοιτητές και αναφέρθηκε στο έργο της Ακαδημίας κατά το παρελθόν ακαδημαϊκό έτος, τονίζοντας παράλληλα το όραμα και το μέλλον της Σχολής, όπως τούτο επαρκώς στηρίζεται στην ομόθυμη σύμπραξη του έμψυχου δυναμικού, στο διδακτικό και ερευνητικό έργο αλλά και στην εργατικότητα του διοικητικού προσωπικού, υπό την ευλογία της Μητρός Εκκλησίας, του Οικουμενικού Πατριαρχείου, και της Εκκλησίας της Κρήτης. Η εκδήλωση έκλεισε με το καθιερωμένο κέρασμα.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ