11.2 C
Athens
Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, 2024

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εγκαινίασε την έδρα της “Βυζαντινής Θεσσαλονίκης”

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος εγκαινίασε απόψε, Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2024, την έδρα της αστικής, μη κερδοσκοπικής εταιρείας, Βυζαντινή Θεσσαλονίκη, στην Άνω Πόλη.

Οι νέες εγκαταστάσεις, όπου θα στεγάζεται ο Οργανισμός «Βυζαντινή Θεσσαλονίκη», σε κτίριο που ευγενώς παραχωρήθηκε από την Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή των Βλατάδων, θα δώσουν τη δυνατότητα στη Βυζαντινή Θεσσαλονίκη να εξελίξει με τις καλύτερες προϋποθέσεις το σχεδιασμό της για τη σύσταση του παγκοσμίου δικτύου βυζαντινών πόλεων. Απώτερος σκοπός είναι η διεξαγωγή δράσεων που στοχεύουν στην ανάπτυξη σχέσεων συνεργασίας με λαούς που η βυζαντινή ιστορία αποτελεί με κάποιο τρόπο σημαντικό σημείο αναφοράς τους.

Ομίλησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και χαιρετισμούς απηύθυναν ο Σεβ. Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος, ο Θεοφ. Επίσκοπος Αμορίου κ. Νικηφόρος, Πρόεδρος του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης κ. Π. Φιλιππίδης και η Γ. Γραμματέας της «Βυζαντινής Θεσσαλονίκης» κ. Ζαχαρώ Παπαδοπούλου.

Σε δηλώσεις του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τόνισε πως η Θεσσαλονίκη αποτελεί μεγαλόπολη του Βυζαντίου, καθώς έχει κρατήσει τον βυζαντινό χαρακτήρα της. «Μας αξίωσε ο Θεός να επισκεφτούμε και πάλι την ευλογημένη γη της Μακεδονίας με αφορμή σημαντικές επετείους του φετινού έτους. Στην αποψινή επίσκεψη εγκαινιάζουμε τα νέα γραφεία της Βυζαντινής Θεσσαλονίκης. Μιας εταιρίας δραστηριοποιημένης τα τελευταία έτη με πολύ επιτυχία και δράση για την βυζαντινή ανάδειξη της Θεσσαλονίκης, όπου αποτελεί μεγαλόπολη του Βυζαντίου καθώς έχει κρατήσει τον χαρακτήρα της», τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος εγκαινιάζει τη νέα έδρα της ΑμΚΕ «Βυζαντινή Θεσσαλονίκη». ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ

«Γνωρίζετε από κάθε άλλον Παναγιώτατε ότι η πρωτοβουλία για την ίδρυση της Βυζαντινής Θεσσαλονίκης άρχισε όταν η Ελλάδα βρισκόταν στη περίοδο της μεγάλης οικονομικής ύφεσης. Την εποχή εκείνη στην οποία η Θεσσαλονίκη θύμισε περισσότερο μια “γερασμένη” πόλη που αγωνιούσε να βρει μια νέα προοπτική ανάπτυξης. Τότε λοιπόν οι συνεργαζόμενοι φορείς που ίδρυσαν την βυζαντινή Θεσσαλονίκη, θέλησαν να θυμίσουν σε όλους τους πολίτες σε ποια πόλη κατοικούν. Η βυζαντινή Θεσσαλονίκη σε καλύτερες συνθήκες σήμερα εξακολουθεί αυτόν τον σημαντικό αγώνα της και επιχειρεί με το παγκόσμιο δίκτυο βυζαντινών πόλεων να αναδείξει τη Θεσσαλονίκη ώστε να διαδραματίσει τον ρόλο που της ανήκει ως η δεύτερη συμβασιλεύουσα πόλη, μετά την Κωνσταντινούπολη», ανέφερε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Φιλόθεος.

Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος, ως  εκπρόσωπος του Δ.Σ. αυτής ανοίγει για το ευρύ κοινό ένα παράθυρο στο όραμα της Β.Θ. και αντιδωρίζει την εμπιστοσύνη που δείχνει σε αυτήν το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως με μια Φωτογραφική Έκθεση που τιμά τα 180 χρόνια προσφοράς της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης στα γράμματα και στον άνθρωπο. Η Έκθεση που εγκαινιάστηκε επίσημα από τον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας, που κάνει αγώνα για τον εκσυγχρονισμό και την ανακαίνιση της Σχολής, αποτελεί προϊόν δημιουργικής συνεργασίας της ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, με την Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης και το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών.

Ο Πατριάρχης εξέφρασε ην αισιοδοξία του για τη θετική έκβαση του διαλόγου με την τουρκική κυβέρνηση σχετικά με την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης υπογράμμισε ότι στα εκατόν είκοσι επτά χρόνια λειτουργίας της, η Θεολογική Σχολή της Χάλκης – της οποίας υπήρξε σπουδαστής και ίδιος – συνεισέφερε στην Εκκλησία διακόσιους είκοσι διδασκάλους της ορθόδοξης χριστιανικής θεολογίας, οι οποίοι «εδιακόνησαν ευκλεώς και θυσιαστικώς το λαό του Θεού και την ιερά επιστήμη τους».

«Συνεπληρώθησαν ήδη πεντήκοντα και τρία έτη από την όλως αδίκου κατάργηση του θεολογικού τμήματος της τροφού Χαλκίτιδος Σχολής. Επαναλαμβάνουμε ωστόσο και πάλι, ότι δεν θα πάψουμε να αγωνιζόμεθα δια την επαναλειτουργία της, δια να διδάσκεται και πάλι στο ηγιασμένο τούτο σχολείον μας η εκκλησιαστική θεολογία, να καλλιεργείται και να διακηρύσσεται η Ορθόδοξος χριστιανική μαρτυρία προς τον σύγχρονο άνθρωπο. Τότε η πρωτόθρονος εκκλησία της Ορθοδοξίας θα αποκτήσει και πάλι το θεολογικό της φυτώριο, το όποιο θα την τροφοδοτεί με ικανά στελέχη, σάρκα εκ της σαρκός της, ευλαβείς κληρικούς και εργάτες της θεολογίας, συνεχιστές των παραδόσεων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, οι οποίοι θα αναλάβουν θέσεις ευθύνης εις την εκκλησία, ως εκφραστές του κοινού πνεύματος της Χάλκης και του αειφεγγούς Φαναρίου».

«Τίποτε στη ζωή της Εκκλησίας δεν ευδοκιμεί, εάν δεν έχει σταθερά θεολογικά θεμέλια» πρόσθεσε ο κ. Βαρθολομαίος.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης Κ. Γκιουλέκας τόνισε πως στη Θεσσαλονίκη μαθαίνουμε να ζούμε κοντά στις εκκλησίες. «Καλωσορίζουμε σήμερα τον Πατριάρχη μας στην έδρα της Βυζαντινής Θεσσαλονίκης. Είναι πολύ σημαντική η σημερινή στιγμή γιατί εδώ που βρισκόμαστε μπορούμε να καταλάβουμε τι σημαίνει να χτυπάει η καρδιά της βυζαντινής Θεσσαλονίκης στην Άνω Πόλη. Χαιρόμαστε Παναγιωτατε γιατί σε αυτήν την πόλη μαθαίνουμε να ζούμε κοντά στις εκκλησίες και η καθημερινή μας ζωή δένεται με την εκκλησιαστική. Θέλω να γνωρίζετε κύριε Παναγιώτατε ότι σε αυτή την πόλη έχετε αληθινά παιδιά γιατί σας αισθανόμαστε ως τον πραγματικό πατέρα μας. Τέλος θέλω επίσης να γνωρίζετε πως κάθε φορά που έρχεστε η πόλη μετατρέπεται σε μια ανοιχτή εκκλησία. Με τη δική σας παρουσία μας κάνετε να μεταλαμβάνουμε και το μυστήριο του γένους, αφού είστε η κεφαλή του. Αύριο που θα αποχωρήσετε από αυτή την πόλη να ξέρετε ότι οι προσευχές όλων μας θα σας συνοδεύουν, περιμένοντας να ξαναέρθει ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης».

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ