14.4 C
Athens
Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου, 2024

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην Μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ

Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος πραγματοποιεί από το Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου 2024, επίσημη επίσκεψη στην Ι. Μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου, για τους εορτασμούς της εκατονταετηρίδος της.

Κατά την άφιξη του στο Κιλκίς, μαζί με την τιμία συνοδεία του, τον υποδέχθηκαν ο Ποιμενάρχης Σεβ. Μητροπολίτης κ. Βαρθολομαίος και ο Δήμαρχος της πόλεως Εντιμ. κ. Δημήτριος Κυριακίδης, παρουσία πλήθους Ιεραρχών, κληρικών, Μοναχών και Αρχόντων Οφφικιαλίων της Μ.τ.Χ.Ε., του εκπροσώπου της Κυβερνήσεως Εξοχ. Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Κωνσταντίνου Γκιουλέκα, του Εξοχ. Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Γεωργίου Φλωρίδη, του Αντιπροέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Γεωργίου Γεωργαντά, ως εκπροσώπου του Προέδρου του Κοινοβουλίου, των έτερων βουλευτών του Νομού Εντιμ. κυρίων Πέτρου Παππά και Στέφανου Παραστατίδη, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Ενδοξ. Στρατηγού Δημητρίου Χούπη, του επιτίμου Προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου και τ. υπηρεσιακού Πρωθυπουργού κ. Ιωάννη Σαρμά, του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Κιλκίς Εντιμ. κ. Ανδρέα Βεργίδη, του Πολιτικού Διοικητή Αγίου Όρους Εντιμ. Αλκιβιάδη Στεφανή, υψηλόβαθμων στελεχών του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας, Αυτοδιοικητικών παραγόντων, εκπροσώπων πολιτιστικών και κοινωνικών φορέων, και πιστού λαού. 

Στην ομιλία του, στον αύλειο χώρο του Ι. Μητροπολιτικού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, ο Δήμαρχος Κιλκίς καλωσόρισε με θερμούς λόγους τον Παναγιώτατο στον δήμο του, λέγοντας, μεταξύ άλλων:

“Είναι ιστορική η σημερινή ημέρα, καθώς η Αυτού Θειοτάτη Παναγιότης επισκέπτεται για πρώτη φορά επισήμως τον τόπο μας και τον επιδοτεί με την ευλογία Σας.     

Η αγία Σας επίσκεψη Παναγιώτατε, προσδίδει αυξημένη αίγλη στους επετειακούς εορτασμούς για τα εκατό χρόνια από την ανακήρυξη της Επισκοπής Πολυανής σε Ιερά Μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου και έχετε σαφέστατα, τη μεγαλύτερη πνευματική συμβολή σ΄αυτήν την θεάρεστη πράξη, καθώς η ανύψωση της Μητροπολιτικής μας Επαρχίας επιτεύχθηκε υπό τις ευλογίες  του Οικουμενικού Πατριαρχείου.” 

Στην αντιφώνησή του ο Πατριάρχης ευχαρίστησε τον Δήμαρχο για τους εγκάρδιους λόγους και την θερμή υποδοχή, και επεσήμανε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

“Καλούμεν πάντας υμάς να μη λησμονήτε την προσφοράν της Εκκλησίας εις την επιβίωσιν και εις την διαμόρφωσιν της πολιτισμικής και πνευματικής ταυτότητος του Γένους. Πάντοτε, παρά τα περί του αντιθέτου θρυλούμενα, η Εκκλησία κατέγραφε τα σημεία των καιρών και ανεδείκνυεν εν τη πράξει την επικαιρότητα, την εγκυρότητα και το υπαρξιακόν περιεχόμενον των χριστιανικών αληθειών. Είναι τελείως άτοπον το γεγονός ότι σήμερον ακούονται φωναί αι οποίαι υποστηρίζουν ότι η πρότασις ζωής και ελευθερίας την οποίαν κομίζει και προβάλλει η Εκκλησία εγκλωβίζει την ζωήν, ιδίως των νέων, εις άγονα και παρωχημένα σχήματα. Αυτό που ισχύει είναι ότι η ζωή εν Εκκλησία είναι ζωή αυθεντικής ελευθερίας, ελευθερίας δεσμευμένης εις την αλήθειαν. Επαναλαμβάνομεν και ενώπιον σας την πεποίθησίν μας ότι η αδιάσπαστος ενότης της αγάπης προς τον Θεόν και της αγάπης προς τον συνάνθρωπον είναι μία πραγματική επανάστασις εις τον χώρον του ήθους, μία ριζοσπαστική τομή εις την ιστορίαν του πνευματικού πολιτισμού. Το γεγονός ότι «το πολίτευμα» των Χριστιανών «εν ουρανοίς υπάρχει» (Φιλιπ. γ, 20), όχι μόνον δεν αναιρεί, αλλά εμπνέει και ενισχύει την μαρτυρίαν των εν τω κόσμω. Ο χριστοειδής άνθρωπος, όπως τονίζει σύγχρονος θεολόγος, διακρίνεται δια την ανοιχτοσύνην του προς τον κόσμον, δια την ευαισθησίαν του δια τας περιπετείας της ελευθερίας μας, είναι «φιλότεχνος και φιλόλογος, φιλόμουσος και με μέτρο στο ζην»” 

Στη συνέχεια, τελέστηκε δοξολογία στον Ι. Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, παρουσία του Μακ. Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Στην προσφώνησή του ο Σεβ. Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος, καλωσόρισε με εγκαρδιότητα τον Παναγιώτατο, αναφερόμενος στην ιστορική για την εκκλησιαστική επαρχία του επέτειο της εκατονταετηρίδος από της αποδόσεως σε αυτή της μητροπολιτικής αξίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.  

Στην αντιφώνησή του, ο Παναγιώτατος, είπε ότι ήρθε να συνεορτάσει με την τοπική Εκκλησία και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους Ιεράρχες που διαποίμαναν την Μητρόπολη αυτή, μετά την έκδοση του Πατριαρχικού και Συνοδικού Τόμου του 1924 για την ίδρυση της Μητροπόλεως Πολυανής. 

“Δεν ήτο δυνατόν να μη ανταποκριθώμεν εις την ευγενή πρόσκλησίν σας, άγιε αδελφέ, καθ’ ότι η αισίως συμπληρωθείσα εκατονταετία της Ιεράς Μητροπόλεως αποτελεί μαρτυρίαν ζωής και προσφοράς, μαρτύριον συνεχείας και συνεπείας∙ αιώνα κόπων, θλίψεων, αγώνων και στεναγμών των ποιμένων και του κλήρου αυτής δια την κατά Θεόν πορείαν του πιστού λαού του Κιλκίς, του οποίου τους καρδιακούς πόθους και τας εντεύξεις συνελάμβανον οι εκάστοτε ποιμένες και ιερείς, συλλαμβάνετε δε και εκφράζετε σήμερον σεις, ο πνευματικός αυτού πατήρ και καλός ποιμήν.

Συγχρόνως ήλθομεν δια να συνεχίσωμεν την παράδοσιν των στενών και ιστορικών πνευματικών δεσμών και σχέσεων, αι οποίαι συνδέουν αρρήκτως την Μητέρα Εκκλησίαν της Κωνσταντινουπόλεως μετά του Κιλκίς και αι οποίαι επί των ημερών του αειμνήστου προκατόχου  σας κυρού Φωτίου, τελευταίου Επισκόπου Πολυανής, ανεθερμάνθησαν και ισχυροποιήθησαν, δια της χορηγήσεως της Μητροπολιτικής αξίας εις την καθ’ υμάς τοπικήν Εκκλησίαν, χειρονομίας ανταξίας της ιστορίας και της πνευματικής προσφοράς αυτής εις σύνολον το Σώμα του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.

Υπό τοιούτους αγαθούς λογισμούς κινούμενος ο Πατριάρχης σας δια τα  επαίνων άξια, άτινα κατειργάσατο ο Κύριος δια των  εκάστοτε λειτουργών Του Ιεραρχών  και κληρικών της θεοτηρήτου ταύτης Επαρχίας, οφειλετικώς  γεραίρομεν  την πίστιν, την εγκαρτέρησιν, την τόλμην και την αυτοθυσίαν όλων  των γνωστών και αγνώστων, επωνύμων και ανωνύμων εκ τε του ιερού κλήρου και εκ του πιστού λαού, δια του οποίου, πρόσφυγος κατά το πλείστον, ενηργήθη το μυστήριον της ανακαινίσεως και της μεταμορφώσεως του τε έσω ανθρώπου και των εξωτερικών πραγμάτων εν τω ιστορικώ τούτω τόπω. Έγραφε περί  της  μεταμορφώσεως ταύτης παλαιός Κιλκισιώτης εκπαιδευτικός, Πόντιος το γένος: «Ήλθαμε πρόσφυγες στο Κιλκίς το 1923. Σε ολίγα χρονια μέσα, με τον φλογερόν ζήλον, με την άοκνον δραστηριότητά μας, με πλείστους κόπους και μόχθους, από το στέρημά μας, με τας παραδόσεις και τα ήθη και τα έθιμά μας, με την πίστιν μας την αγίαν,  κατωρθώσαμε σε πόλι και χωριά να δεσπόζη μια μεταμόρφωσις… Έτσι σήμερα όπου κι’αν σταθούμε   ατενιζομεν παντού  την Ιεράν Εκκλησίαν με τον επιβλητικόν της όγκον  να δεσπόζη γύρω  και να φέρη τας ψυχάς μας  εις κατάστασιν θρησκευτικής ανατάσεως προς τον Ύψιστον».”

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Παναγιώτατος εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Μακ. Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο για την παρουσία του.

“Ιδιαιτέραν ευχαριστίαν απευθύνομεν προς τον Μακαριώτατον αδελφόν Αρχιεπίσκοπον Αθηνών και πάσης Ελλάδος κύριον Ιερώνυμον δια την εύλογητήν παρουσίαν του και δι’ όσα αξιάγαστα πράττει δια την κοινήν μαρτυρίαν Οικουμενικού Πατριαρχείου και Αγιωτάτης Εκκλησίας της Ελλάδος. Του είμεθα ευγνώμονες.”

Μετά τη δοξολογία, ο Παναγιώτατος, συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη Κιλκισίου μετέβησαν πεζή στο Δημαρχείο του Κιλκίς, όπου, στην είσοδό του, τον καλωσόρισε ο Δήμαρχος της πόλεως, μαζί με τον Πρόεδρο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου. Ακολούθησε σύντομη κατ΄ ίδιαν συνάντηση του Πατριάρχου με τον Δήμαρχο, και στη συνέχεια, σε ειδική τελετή, στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου, ανακηρύχθηκε Επίτιμος Δημότης Κιλκίς.

Στην ομιλία του, μετά την ανάγνωση της σχετικής ομόφωνης αποφάσεως του Δημοτικού Συμβουλίου από τον Πρόεδρο αυτού Εντιμ. κ. Ιωάννη Χατζηαποστόλου και την προσφώνηση του Δημάρχου, ο Πατριάρχης επισήμανε μεταξύ άλλων:

“Το Οικουμενικόν Πατριαρχείον χαίρει, διότι η ευλογημένη Μητρόπολις Πολυανής και Κιλκισίου, εορτάζουσα εφέτος την εκατονταετηρίδα αυτής, προσεκάλεσε τον Πατριάρχην του Γένους και τον τιμά δια ποικίλων εκδηλώσεων σεβασμού και αγάπης. Αισθανόμεθα, δε, ότι η πόλις σας, θα συνδέεται από της σήμερον στενότερον, δι’ αρρήκτων δεσμών μετά της Πόλεως του Κωνσταντίνου και μετά του Ιερού Κέντρου της κατά Ανατολάς Ορθοδόξου Εκκλησίας, του Οικουμενικού Πατριαρχείου. 

Ως εις εξ υμών του λοιπού, παρακαλούμεν πάντας υμάς, αγαπητέ Δήμαρχε και φίλτατοι Δημοτικοί άρχοντες, το παν να πράττετε και ουδέν να παραλείψετε δια την πρόοδον του τόπου, δια την ευημερίαν των προσφιλών συνδημοτών μας και προ παντός δια το καλόν των νέων, διότι μέσω αυτών θα διασωθή ο πλούτος και ο πολιτισμός της περιοχής. Δια την νεότητα προσευχόμεθα αδιαλείπτως προς τον πανάγαθον Θεόν των θαυμασίων, να δίδη εις αυτήν σύνεσιν εν πάσι, φρόνησιν και υγείαν, ώστε δια της μαρτυρίας και του έργου της να δοξάζεται το πάντιμον όνομα του Κυρίου και να καταγγέλλεται εν τοις έθνεσι το κάλλος, η γεναιοδωρία και η φιλοξενία του λαού του Κιλκίς. Έχομεν μεγάλην εμπιστοσύνην εις την δύναμιν των νέων, εις την υπευθυνότητα και την αφοσίωσίν των εις την ευγενή και κοινωφελή αποστολήν της διασώσεως και διαδόσεως αυτής της πολιτιστικής κληρονομίας του τόπου μας. Ο Κύριος να ευλογή τα έργα των νέων και να χαρίζη εις αυτούς πρόοδον και φωτισμόν.”

Στη συνέχεια ο Ποιμενάρχης Σεβ. Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου πραγματοποίησε ομιλία για την εκατονταετηρίδα της Μητροπόλεως και αμέσως μετά προβλήθηκε σχετική αφιερωματική ταινία, ενώ ακολούθησε μουσική εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Πολυάνειο Ωδείο της Ι. Μητροπόλεως. 

Παρέστησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, εκπρόσωπος του Μακ. Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου,  πλήθος Ιεραρχών, ο εκπρόσωπος της Κυβερνήσεως Εξοχ. Υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και εκπρόσωπος του Προέδρου αυτής, οι τοπικοί βουλευτές, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και στελέχη των στρατιωτικών αρχών και των Σωμάτων Ασφαλείας, και πλήθος κόσμου. 

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Παναγιώτατος επισκέφθηκε τον Ι. Ναό Αγίων Πεντεκαίδεκα Ιερομαρτύρων Πολιούχων Κιλκίς, όπου τον υποδέχθηκε πλήθος πιστών, και προσκύνησε την εφέστιο εικόνα των Πολιούχων του Κιλκίς και απότμημα του ιερού λειψάνου του Αγίου Πέτρου του Πρεσβυτέρου. Αμέσως μετά, στον αύλειο χώρο, ο Πατριάρχης τέλεσε τον Αγιασμό για την καθιέρωση της Φιάλης του Ι. Ναού και μαζί με τον Ποιμενάρχη αποκάλυψαν αναμνηστική επιγραφή. 

Τον Πατριάρχη προσφώνησε με θερμούς λόγους ο Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερος κ. Πολύκαρπος Κοντοζίδης, Ιερατικώς Προϊστάμενος της Ενορίας. Στην αντιφώνησή του, ο Παναγιώτατος εξέφρασε και πάλι την χαρά του για την επίσκεψή του στο Κιλκίς και επεσήμανε τη σημασία της συνεργασίας όλων των αρχών για τη διοργάνωση των επετειακών θρησκευτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων. 

“Συμμετέχομεν, η Μήτηρ Εκκλησία και ο Πατριάρχης σας, ολοψύχως εις τας εκδηλώσεις, τας οποίας οργανώνει η υμετέρα προσφιλής Ιερότης, άγιε Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίε, με την συμμετοχήν κλήρου και λαού και εν συνεργασία με την Περιφέρειαν Κεντρικής Μακεδονίας και τας τοπικάς Αρχάς. Αι εκδηλώσεις αύται μαρτυρούν ευγλώττως τον σεβασμόν και την αγάπην σας δια τον αιωνόβιον θεσμόν του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου, την Μητέρα Εκκλησίαν, από την οποίαν προέρχεσθε ως εύκρατον κλήμα της Αμπέλου της.

Εκτιμώμεν όλας τας προσπαθείας διασώσεως των παραδόσεων του Γένους. Ο πολιτισμός, η ζωή και η ιστορία του λαού της περιοχής ταύτης, γηγενούς και προσφυγικού, είναι αρρήκτως συνδεδεμένα και συνυφασμένα με την Εκκλησίαν μας και την παραδοσιακήν Ορθόδοξον ευλάβειαν, που ανέστησεν εις τας αλησμονήτους πατρίδας Μονάς, Ναούς, Μνημεία∙ και εδώ εδημιούργησε πολιτισμόν επί τη βάσει των αξιών τας οποίας μετέφερεν εκείθεν και μεταλαμπαδεύει από γενεάς εις γενεάν.

Επί την πέτραν της πίστεως ωκοδομήθη η πνευματική ζωή των προσφύγων και είναι αυτή, η Ορθόδοξος πίστις, που τον κρατεί. Είναι αναρίθμητοι οι διωγμοί, τους οποίους υπέστη ο λαός μας, λόγω της αφοσιώσεώς του εις τον Χριστόν και εις τα ιδανικά του. Όμως όλοι αυτοί οι διωγμοί διελύθησαν «σαν ιστός αράχνης» και εξηφανίσθησαν «ως κύματα θαλάσσης στην ακρογιαλια», όπως έγραφε δια την περιοχήν της Ιωνίας ο μακαριστός ακαδημαϊκός Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος. Και αν οι κατατρεγμοί συνεχίζωνται, ίσως υπό άλλην μορφήν σήμερον πανταχού της οικουμένης, τα βιώματα και αι εμπειρίαι ζουν, και αποτελούν δι’ ημάς τους επιγενομένους την πνευματικήν και πολιτιστικήν παρακαταθήκην, την οποίαν φυλάσσομεν και καλούμεθα να διατηρήσωμεν αλώβητον. Αυτός ο αξιακός προικισμός έσωσε το Γένος κατά την μακράν και περιπετειώδη αυτού πορείαν. Αυτός μας ενώνει και μας κρατύνει εις το παρόν, η διαφύλαξις και η καλλιέργειά του είναι εγγύησις δια το μέλλον μας.”

Ακολούθησε μουσική εκδήλωση με παραδοσιακούς χορούς προς τιμήν του Παναγιωτάτου από τους πολιτιστικούς συλλόγους του Κιλκίς, ενώ ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε όταν ο π. Πολύκαρπος τραγούδησε ένα παραδοσιακό ποντιακό τραγούδι. 

Το πρωί της Τρίτης, 24 Σεπτεμβρίου 2024, τελευταίας ημέρας της επισήμου επισκέψεώς του στο Κιλκίς, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος τέλεσε τον Αγιασμό καταθέσεως Θεμελίου Λίθου του νέου Δικαστικού Μεγάρου της πόλεως, παρουσία του Εξοχ. Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Γεωργίου Φλωρίδη, του Αντιπροέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Γεωργίου Γεωργαντά, του Εξοχ. Ιωάννη Σαρμά, πρώην Πρωθυπουργού, του Αντιπεριφερειάρχη και του Δημάρχου της πόλης, της Προέδρου του Πρωτοδικείου Κιλκίς και Δικαστών, της Προέδρου και μελών του Δικηγορικού Συλλόγου του Νομού και πλήθους κόσμου.

Στην ομιλία του, υπογράμμισε τη σημασία της απονομής της δικαιοσύνης, και αναφερόμενος στην πρωτοβουλία ανέγερσης νέου Δικαστικού Μεγάρου στο Κιλκίς, ο Πατριάρχης είπε:

“Η υπεράσπισις του Κράτους Δικαίου και των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ανήκει κατ᾽ εξοχήν εις την Δικαιο-σύνην και τους λειτουργούς αυτής, οι οποίοι θωρακίζονται θεσμικώς με την αναγκαίαν διά την επιτέλεσιν του καθήκοντός των προσωπικήν και λειτουργικήν ανεξαρτησίαν. Ο σεβασμός και η προάσπισις της δικαστικής ανεξαρτησίας περιλαμβάνει πρωτίστως την υπεράσπισιν του κύρους αυτής. Το δε κύρος αυτό εξαρτάται, έστω και εις επίπεδον συμβόλων, και από τον χώρον απονομής της Δικαιοσύνης, ο οποίος πρέπει να εμπνέη τον ανάλογον σεβασμόν εις όλους τους παράγοντας απονομής αυτής, δικαστάς και διαδίκους.

Απτόν δείγμα της ευρύθμου λειτουργίας των θεσμών ενός αληθούς Κράτους Δικαίου είναι, πέραν του θεσμικού πλαισίου, και η ανάλογος με το κύρος των θεσμών διαμόρφωσις των κτιρίων που στεγάζουν αυτούς. Εις τον κατά Θουκυδίδην «Επιτάφιον» του Περικλέους, ο τελευταίος θεμελιώνει το μεγαλείον της Αθηναικής Πολιτείας και εις τα επιβλητικά δημόσια κτίριά της ως μέσον διαιωνίσεως του μεγαλείου αυτού.

Δυστυχώς, μέχρι και σήμερον, η υφισταμένη κτιριακή υποδομή των δικαστικών υπηρεσιών εις το Κιλκίς είναι, εξ όσων πληροφορούμεθα, ακατάλληλος και προβληματική, διό και η απονομή της δικαιοσύνης ενταύθα γίνεται υπό συνθήκας που δυσχεραίνουν ουσιωδώς το έργον των υπηρετούντων δικαστικών λειτουργών. Αξίζουν πράγματι πολλά συγχαρητήρια και έπαινοι εις όλους τους παράγοντας της τοπικής δικαιοσύνης, δικαστάς, γραμματείς και δικηγόρους, οι οποίοι εις όλως απροσφόρους συνθήκας εργασίας διατηρούν εις υψηλόν επίπεδον την λειτουργίαν και απονομήν της Δικαιοσύνης εις τον τόπον σας.

Η σύγχρονος Δικαιοσύνη εις τον 21ον αιώνα απαιτεί αξιοποίησιν και των νέων τεχνολογιών διά την ποιοτικήν αναβάθμισιν αυτής, πρωτίστως όμως δικαιούται στέγης ανταξίας του ρόλου, του κύρους και της αποστολής της. Είμεθα βέβαιοι ότι το νέον Δικαστικόν Μέγαρον που θεμελιώνομεν σήμερον θα εκπληρώση τας προϋποθέσεις αυτάς, συγκεντρώνοντας εις ένα κτίριον τας υφισταμένας και κατακερματισμένας εις διαφορε-τικάς εγκαταστάσεις δικαστικάς υπηρεσίας και παρέχοντας ένα σύγχρονον περιβάλλον εργασίας εις δικαστικούς λειτουργούς, υπαλλήλους και δικηγόρους και συγχρόνως εις τον πολίτην περισσοτέραν ασφάλειαν και βεβαιότητα διά την αποτελεσμα-τικήν λειτουργίαν του Κράτους Δικαίου.

Συγχαίρομεν τον Εντιμότατον Δήμαρχον Κιλκίς κ. Δημήτριον Κυριακίδην διά την κατόπιν εισηγήσεώς του γενναιό-δωρον απόφασιν του Δημοτικού Συμβουλίου να παραχωρήση το δημοτικόν αυτό ακίνητον της περιοχής Μύλων Σαμαρά εις το Ταμείον Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων επί τω σκοπώ της ανεγέρσεως του νέου Δικαστικού Μεγάρου. Ως συνδημότης σας, χαιρόμεθα ιδιαιτέρως διά την απόφασιν αυτήν, η οποία διαδηλοί την πρόκρισιν της τοπικής κοινωνίας του Κιλκίς διά την εξασφάλισιν συγχρόνων υποδομών που συμβάλλουν καθορι-στικώς εις τον εκσυγχρονισμόν του εν Ελλάδι δικαιοδοτικού συστήματος και εις την ποιοτικήν αναβάθμισιν των λειτουργιών του. 

Θεωρούμεν δε ιδιαιτέρως ευτυχή συγκυρίαν το γεγονός ότι το κτίριον του νέου Δικαστικού Μεγάρου Κιλκίς θεμελιώνεται σήμερον υπό του συντοπίτου σας, του συντοπίτου μας πλέον, Υπουργού Δικαιοσύνης της Ελληνικής Κυβερνήσεως Εξοχωτάτου κ. Γεωργίου Φλωρίδου, αξίου τέκνου της γης του Κιλκίς, ο οποίος υπηρέτησεν ευόρκως την δικαιοσύνην επί σειράν ετών ως μαχόμενος και καταξιωμένος δικηγόρος και εν συνεχεία ως Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κιλκίς, σήμερον δε από της υψηλής θέσεως του Υπουργού Δικαιοσύνης. Ευχόμεθα ολοψύχως κύριε Υπουργέ, επί θητείας σας εις το Υπουργείον Δικαιοσύνης, το οποίον είναι και ο κύριος του έργου, να αξιωθήτε να εγκαινιάσετε το αποπερατωμένον πλέον νέον Δικαστικόν Μέγαρον της γενετείρας σας, το οποίον είθε πέρα από χώρον απονομής δικαιοσύνης να αποτελέση και αληθές σύμβολον λειτουργίας του Κράτους Δικαίου.”

Προηγουμένως, τον Παναγιώτατο προσφώνησε ο Εξοχ. Υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος, μεταξύ άλλων, τον ευχαρίστησε θερμά για την παρουσία του και την τέλεση του Αγιασμού καταθέσεως του Θεμελίου Λίθου. 

Το μεσημέρι, ο Παναγιώτατος παρακάθησε στο αποχαιρετιστήριο γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του ο Σεβ. Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου, τον οποίο και ευχαρίστησε για ακόμη μία φορά και την θερμή φιλοξενία και τις εκδηλώσεις αγάπης και σεβασμού προς την Μητέρα Εκκλησία και προς το πρόσωπο του από τον ιερό κλήρο και τον πιστό λαό του Κιλκίς. 

Στη συνέχεια αναχώρησε για την Ι. Μητρόπολη Θεσσαλονίκης συνοδευόμενος από τον οικείο Ποιμενάρχη Σεβ. Μητροπολίτη κ. Φιλόθεο.

_________

Φωτό: Νίκος Παπαχρήστου

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ