Free Porn
xbporn
22.9 C
Athens
Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου, 2024

Χειροτονία πρεσβυτέρου στην Ιερά Μητρόπολη Ελβετίας

Την Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου ε.έ., κατά την Θεία Λειτουργία στον ιερό ναό του Αγίου Αποστόλου των Εθνών Παύλου του εν Σαμπεζύ της Γενεύης Πατριαρχικού Σταυροπηγίου, όπου στεγάζεται η ελληνορθόδοξη ομώνυμη ενορία της Γενεύης της Ιεράς Μητροπόλεως Ελβετίας, ετελέσθη υπό του Σεβ. Μητροπολίτου Ελβετίας κ. Μαξίμου η εις πρεσβύτερον χειροτονία του Ιερολ. Διακόνου κ. Δημητρίου Κοτρότσιου, υιού κατά σάρκα του Ιερ. Προϊσταμένου της ως άνω ενορίας Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβυτέρου κ. Βασιλείου Κοτρότσιου, Γεν. Αρχιερατικού Επιτρόπου της Ι. Μητροπόλεως Ελβετίας.

Συλλειτουργοί του προεξάρχοντος Ιεράρχου παρέστησαν οι Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Φανούριος Θολιώτης και Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερος κ. Βασίλειος Κοτρότσιος, Πρωτοσύγκελλος και Γεν. Αρχιερατικός της Ι. Μητροπόλεως Ελβετίας, αντιστοίχως, οι Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτεροι κ.κ. Σωτήριος Bushi και Αλέξανδρος Sadkowsky, Αρχιερατικός Επίτροπος των γαλλοφώνων ενοριών της Ι. Μητροπόλεως, και ο Ιερολ. Αρχιδιάκονος του Ποιμενάρχου κ. Γαβριήλ Baratashvili. Παρέστησαν ο Εντιμ. κ. Αλέξανδρος Γεννηματάς, Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Γενεύη, πρόεδροι και εκπρόσωποι ομογενειακών φορέων και πλήθος χριστωνύμου λαού από τις δύο στεγαζόμενες στο Ορθόδοξο Κέντρο ενορίες της Μητροπόλεως Ελβετίας, του Αγίου Παύλου (ελληνόφωνη) και της Αγίας Αικατερίνης (γαλλόφωνης) Γενεύης. 

Στην ομιλία του, γενομένη στην γαλλική, λόγῳ της συμπροσευχής στην Θ. Λειτουργία και των ενοριτών της γαλλοφώνου ενορίας της Αγ. Αικατερίνης Γενεύης, προ της χειροτονίας, ο Μητροπολίτης Ελβετίας Μάξιμος, πνευματικός πατήρ του νέου πρεσβυτέρου, ανεφέρθη στο μέγα μυστήριο της Ιερωσύνης, επανέλαβε δια βραχέων τα περί του νέου κληρικού λεχθέντα κατά την προ διετίας χειροτονία του εις διάκονον και, κυρίως, την σταθερή και από χρόνου ικανού εκφρασθείσα επιθυμία του να εισέλθη στις τάξεις του ιερού κλήρου, υπεγράμμισε την μέχρι τούδε λαμπρή πορεία του ως διαπρεπούς θεράποντος της εκκλησιαστικής μουσικής και του γνησίου πατριαρχικού ύφους, μαθητεύσας από τα εφηβικά του χρόνια παρά τους πόδας του αειμνήστου Μ. Πρωτοπρεσβυτέρου Γεωργίου Τσέτση, και επεσήμανε την προσφορά των γονέων του, π. Βασιλείου και πρεσβυτέρας Βασιλικής, στην κατά Θεόν παιδεία, τήν πίστη των πατέρων, και την αρίστη γνώση της ελληνικής γλώσσης.

Στους παρακειμένους χώρους του Ορθοδόξου Κέντρου παρετέθη δεξίωση, στην οποία παρέστησαν όλοι οι εκκλησιασθέντες πιστοί των δύο ενοριών.

Ο νέος διάκονος είναι φαρμακοποιός και θα συνεχίση ασκών το βιοποριστικό του επάγγελμα, μιμητής γενόμενος του προστάτου και αντιλήπτορος της ενορίας της Γενεύης, Αγίου Αποστόλου Παύλου, του καυχωμένου ότι «ταῖς χρείαις αὐτοῦ καὶ τοῖς οὖσι μετ᾿ αὐτοῦ ὑπηρέτησαν αἱ χεῖρες» του. Θα διακονήση την τοπική Εκκλησία, ως άμισθος κληρικός, ευρισκόμενος στην διάθεση της Ι. Μητροπόλεως προς κάλυψη λατρευτικών και ποιμαντικών αναγκών. Επίσης, πλην των γηγενών και αυτοχθόνων γαλλοφώνων ελβετών κληρικών, ο π. Δημήτριος Κοτρότσιος είναι ο πρώτος ελληνορθόδοξος ομογενής, γεννηθείς στην Ελβετία, ο οποίος εχειροτονήθη κληρικός στην δικαιοδοσία της Ι. Μητροπόλεως. Είναι έγγαμος και με την εκλεκτή σύζυγό του Καρόλ-Άννα, εγγονή του ομοτίμου καθηγητού της Ι. Θεολογικής Σχολής της Χάλκης Βασιλείου Αναγνωστοπούλου, έχουν ένα υιό, τον Βίκτωρα.

Από το Γραφείο Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως Ελβετίας

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ