12.2 C
Athens
Τρίτη, 21 Ιανουαρίου, 2025

Το Πατριαρχικό μήνυμα στο Οικολογικό Συμπόσιο στο Ρέθυμνο

Το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου κατά την έναρξη των εργασιών του Συμποσίου “ΓΗ: Ένας Βιώσιμος Πλανήτης για όλους – Κάλεσμα για Δράση – Η αλλαγή είναι εφικτή” το οποίο πραγματοποιείται στο Ρέθυμνο, μετέφερε ο Μητροπολίτης Γέρων Πριγκηποννήσων κ. Δημήτριος. Κατά την έναρξη του συνεδρίου παρέστη ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος τόνισε ότι πρέπει από κοινού, και με τον “πράσινο Πατριάρχη Βαρθολομαίο”, να αγωνιστούμε για ένα βιώσιμο πλανήτη. 

Το Συμπόσιο διοργανώνουν η Ιερά Μητρόπολις Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και το οποίο τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου. Τον Παναγιώτατο εκπροσώπησε ο Μητροπολίτης Γέρων Πριγκηποννήσων κ. Δημήτριος. Παρέστησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίος, Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακάριος, Αρκαλαοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας, Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος, Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Κνωσού κ. Μεθόδιος και ο Ποιμενάρχης, Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Δημήτριος διαβάζοντας το Πατριαρχικό Μήνυμα τόνισε πως “οι πρωτοβουλίες της εκκλησίας, συνέβαλαν στην κατανόηση του θέματος αλλά και της ανάγκης, κοινής προσέγγισης των προβλημάτων για την οικολογία και την προστασία του περιβάλλοντος. Η σύγχρονη οικολογική κρίση αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τον πλανήτη και για την ανθρωπότητα και είναι απότοκος ενός πολιτισμού με κεντρικό στόχο την ολοκληρωτική κυριαρχία του ανθρώπου. Η κλιματική αλλαγή δεν αποτελεί πλέον μελλοντικό σενάριο αλλά είναι επώδυνη πραγματικότητα, με εμφανή τα ανθρωπογενή αιτία. Είναι δε ιδιαιτέρως προκλητικό η ανθρωπότητα να αναγνωρίζει τη σοβαρότητα του προβλήματος και να συμπεριφέρεται ως να μην γνωρίζει… Τα πρώτα θύματα της κρίσης, είναι οι ευάλωτοι άνθρωποι, αλλά και για τις επερχόμενες γενιές, οφείλουμε να θυμόμαστε ότι έχουν δικαίωμα στο περιβάλλον και στη γη”. Τόνισε δε πως ούτε τα οικονομικά, ούτε τα κοινωνικά προβλήματα, αλλά και όσα αφορούν στο περιβάλλον και την κλιματική κρίση, μπορούν να αντιμετωπιστούν, χωρίς τη συμμετοχή της πίστης.

“Το ζήτημα της κλιματικής κρίσης αναδεικνύει την ανάγκη, όλοι μαζί να αγωνιστούμε για ένα βιώσιμο πλανήτη, από κοινού, μαζί και με το Πατριαρχείο και τον Οικουμενικό Πατριάρχη, γνωστός ως ο “πράσινος Πατριάρχης Βαρθολομαίος”, σήμερα πια, που η κλιματική αλλαγή, η κλιματική κρίση, δεν είναι θεωρία αλλά είναι εδώ”, ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης κατά την έναρξη των εργασιών του Συμποσίου.

Ο πατήρ Ιωάννης Χρυσαυγής, αρχιδιάκονος του Οικουμενικού Θρόνου, εξήγησε πώς ένας αιώνας εξάντλησης φυσικών πόρων, οφείλει να μας οδηγήσει στην φροντίδα και την προστασία του περιβάλλοντος, αναφέροντα χαρακτηριστικά: «Ο σκύλος μου ξέρει πότε να σταματήσει το φαγητό, οφείλουμε και εμείς να ξέρουμε πότε να τραβήξουμε τη γραμμή στην απορρόφηση πόρων από τη μητέρα γη».

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ