Free Porn
xbporn
22.8 C
Athens
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Κίεβο: Συνάντηση της Αντιπροσωπείας του Οικουμενικού Πατριαρχείου με την “Αδελφότητα Σοφία”

Επιμέλεια παρουσίασης: π. Παναγιώτης Καποδίστριας, Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου

Τα τελευταία χρόνια στην Ουκρανία δραστηριοποιείται ο δημόσιος οργανισμός “Sofia Brotherhood” (Αδελφότητα Σοφία). Είναι ένας μη κερδοσκοπικός δημόσιος οργανισμός – ένας εθελοντικός σύλλογος ατόμων για την άσκηση και προστασία των δικαιωμάτων και ελευθεριών, την ικανοποίηση του κοινού, ιδίως επιστημονικού, πολιτιστικού, δημιουργικού, κοινωνικού, πνευματικού και άλλων ενδιαφερόντων των μελών του. Κύριος στόχος της Αδελφότητας είναι η ολοκληρωμένη προώθηση του διορθόδοξου διαλόγου για την επίτευξη της ενότητας της Ουκρανικής Ορθοδοξίας, η συνένωση προσπαθειών και η υποστήριξη πρωτοβουλιών Ορθοδόξων Χριστιανών με στόχο την ανάπτυξή της.

Στις 28 Αυγούστου 2024, πραγματοποιήθηκε ένα πολυαναμενόμενο και σημαντικό γεγονός για την Αδελφότητα. Ανταποκρινόμενα στην πρωτοβουλία της, τα μέλη της Αντιπροσωπείας του Οικουμενικού Πατριαρχείου που βρίσκεται αυτές τις μέρες στο Κίεβο και στην οποία συμμετέχουν ο Μητροπολίτης Γουίνιπενγκ κ. Ιλαρίων (από τον Καναδά), ο Μητροπολίτης Πισιδίας κ. Ιώβ και ο Πατριαρχικός Διάκονος κ. Επιφάνιος Καμιάνοβιτς, συναντήθηκαν με εκπροσώπους της Αδελφότητας, στον Ναό του εν Κιέβω Σταυροπηγίου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ήτοι τον μουσειακό Ναό του Αγίου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου. 

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο Έξαρχος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ουκρανία, Επίσκοπος Κομάνων κ. Μιχαήλ (Ανισένκο).

Κληρικοί και λαϊκοί από διαφορετικές δικαιοδοσίες (την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία και το Οικουμενικό Πατριαρχείο από τη Διασπορά) είχαν την ευκαιρία να μοιραστούν τον πόνο τους, να τονίσουν τα προβλήματα, τις ελπίδες και τα επιτεύγματα των Ουκρανών πιστών. Η Αδελφότητα Σοφία, η οποία εμπλέκεται σε διαδικαστικό διάλογο από το 2022, ανησυχεί βαθιά για την ανοιχτή σύγκρουση μεταξύ των Ορθοδόξων στην Ουκρανία. Ταυτόχρονα, η τρέχουσα λειτουργική ζωή και η διαρκής αναζήτηση ενότητας αυτό το διάστημα υπέδειξε ορισμένους τρόπους εξόδου από την υπάρχουσα κρίση, τόσο σε προσωπικό όσο και σε θεσμικό επίπεδο, που αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης στη φιλική συνομιλία.

Οι Εκπρόσωποι του Οικουμενικού Πατριαρχείου απάντησαν ζωηρά στις ομιλίες των αδελφών, σχολιάζοντας σχεδόν κάθε γραμμή. Ο Μητροπολίτης Ιλαρίων τόνισε ιδιαίτερα τον σημαντικό ρόλο των κινημάτων βάσης των πιστών στη συμφιλίωση των δικαιοδοσιών και κάλεσε την Αδελφότητα να συνεχίσει το έργο της, υποσχόμενος να μεταφέρει στον Παναγιώτατο Πατριάρχη Βαρθολομαίο τις εποικοδομητικές ιδέες που εκφράστηκαν κατά τη συνομιλία. Ο Μητροπολίτης Ιώβ, με τη σειρά του, επέστησε την προσοχή στην ανάγκη λήψης ισορροπημένων αποφάσεων και στο απαράδεκτο ριζοσπαστικών βημάτων στις ενδοεκκλησιαστικές σχέσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι δύο επίσκοποι συμμετέχουν ενεργά στην πνευματική ζωή της Ουκρανίας και συμβάλλουν στην ανάπτυξη της θεολογίας της, συμμετέχοντας ιδιαίτερα στην υλοποίηση κορυφαίων θεολογικών εκδόσεων. Γενικά, παρά το υψηλό επίπεδο εκπροσώπησης, η συζήτηση ήταν εκπληκτικά άνετη, ζεστή και χαλαρή. Πιθανώς, επειδή όλοι οι συμμετέχοντες είναι ενωμένοι από μια ανησυχία – την αναζήτηση των βέλτιστων τρόπων για να ξεπεραστεί η διαδικαστική διχόνοια μεταξύ των Ορθοδόξων Ουκρανών.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ