Free Porn
xbporn
22.2 C
Athens
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024

Το ταξίδι του ψηφιδωτού στους τόπους και τους χρόνους

Χριστόφορος Δ. Σωφρονίου, Άρχων υπομνηματογράφος Μ.τ.Χ.Ε.

Εκδόσεις: ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗ ΔΙΑΚΟΝΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Ένα μνημειώδες έργο στο οποίο παρουσιάζονται τα ανά την οικουμένη διεσπαρμένα εντοίχια χριστιανικά ψηφιδωτά από τα μέσα του 3ου αιώνα μέχρι την Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως (1453).

Τις ψηφιδωτές παραστάσεις ο συγγραφέας τις περιγράφει ενταγμένες στο κτίσμα το οποίο κοσμούν (εκκλησία, παρεκκλήσιο, βαπτιστήριο, μαυσωλείο ή και κατακόμβη). Η επιστημονική παρουσίαση των ψηφιδωτών, η οποία γίνεται με γεωγραφικά κριτήρια (Κωνσταντινούπολη, Ρώμη, Θεσσαλονίκη, Ιταλία, Ραβένα, Κύπρος, Ελλάδα, Σικελία, Βενετία κ.α.) διανθίζεται από την παράθεση ιστορικών μύθων και βιογραφιών.

Το έργο προλογίζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος και ονομάζει το πόνημα του κ. Σωφρονίου «εγκυκλοπαίδεια του ψηφιδωτού».

Πέρα από το πλήθος καλαίσθητων τετράχρωμων φωτογραφιών των ψηφιδωτών, περιέχει πλούσια διεθνή βιβλιογραφία για τον ερευνητή και γλωσσάρι αρχιτεκτονικών όρων.

Το έργο αυτός του κ. Σωφρονίου είναι καρπός ώριμος μιας εικοσαετούς περιδιάβασης, μελέτης και καταγραφής της αρχοντικής τέχνης του ψηφιδωτού και δίνει μουσική φωνή στην σιωπή των μυριάδων ψηφίδων.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ