11.8 C
Athens
Τρίτη, 21 Ιανουαρίου, 2025

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος: Το «λέγειν και τεύχειν»

Γράφουν οι Γιώργος Η. Ηλιόπουλος και Δημήτρης Ελέας

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος (Αrchbishop Elpidophoros of America) είναι άνθρωπος της Εκκλησίας και του Θεού. Συνάμα, ήταν, είναι, και θα είναι πρότυπο ιεράρχη―κοσμοπολίτης και μορφωμένος. Ένας αρχιερέας με καρδιά και μυαλό στη σωστή τους θέση.

Σεβασμό και αγάπη προς την Εκκλησία έχει ο ίδιος όπως και πολλοί άλλοι άλλωστε (δεν αμφισβητούμε τη συμπεριφορά κανενός). Εδώ, ας σημειωθεί πως η Wall Street Journal έγραψε (16 Απριλίου 2024) ότι, «το να πηγαίνεις στην εκκλησία βοηθάει την ψυχοσωματική σου οντότητα».

Όπως ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος έτσι και η Εκκλησία αγκαλιάζει όλους τους ανθρώπους. Ας θυμηθούμε πάλι, πως ο ίδιος ο Χριστός ανέβηκε στο σταυρό και υπόφερε για να σώσει τον άνθρωπο―και έτσι, η Εκκλησία, οφείλει να αντιμετωπίζει όλους τους ανθρώπους ανεξάρτητα από τις ιδιαιτερότητές τους, με αγάπη. (Είναι κάτι που ο Ελπιδοφόρος έκανε πράξη με την βάφτιση των παιδιών στη Γλυφάδα, αλλά και με άλλες δράσεις του.) Πρώτος οδηγός είναι η αγάπη, δεύτερος ισοδύναμος οδηγός είναι η αλήθεια. Μήπως υπάρχει και τρίτος οδηγός; Ναι, είναι η σοφία.

«Ο τρόπος λήψης αποφάσεων στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής είναι ο πιο δημοκρατικός από όλες τις επαρχίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου» θα πει ο Σεβασμιότατος στον Μιχάλη Μητσό, εφημερίδα Τα Νέα (27 Ιανουαρίου 2024). Γιατί έτσι; Μα λαμβάνει τις αποφάσεις με Σύνοδο οχτώ Μητροπολιτών και του Αρχιεπισκόπου. Και στις ενορίες οι λαϊκοί συμμετέχουν στις αποφάσεις.

Η αναθεώρηση του Συντάγματος που πρότεινε ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος προβλέπει την ενίσχυση του θεσμού της Συνόδου. Τώρα είναι δύο τον χρόνο, ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος συγκαλεί σχεδόν κάθε μήνα Σύνοδο. Αυτή είναι μία σοφή αλλαγή, εξίσου σημαντική με τη μεστή οικονομική διαχείριση που έχει επιφέρει ο ίδιος. Με σπατάλες κανένας θεσμός δεν θα προκόψει. Και δη, ο τόσο σημαντικός θεσμός, όσο αυτός της Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής της Αμερικής.

Και ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος έχει δοθεί, στον θεσμό της Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής, ψυχή τε και σώματι. Κάτι που δεν θέλουν μερικοί να παραδεχτούν και τον πολεμάνε.

Ποιοι τον πολεμούν; Αυτοί που αρέσκονται στο να μην αναγνωρίζουν ήθη, αξίες, στάση ζωής. Γνώμη δύνανται να έχουν άπαντες, γνώση που αποτελεί προϋπόθεση της γνώμης, έχουν;

Ταυτόχρονα, πρέπει να προσεγγίσουμε τον Χριστιανισμό με ταπεινότητα. Αυτό που θα αποκαλούσαμε «Third Millennium Thinking for Christianity» είναι το ζητούμενο. Το «λέγειν και τεύχειν» (ομιλία/εκκλησιαστικός λόγος και πράξη) του Αρχιεπισκόπου είναι προς αυτή, τη σωστή πορεία. Αρχή σοφίας…     

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής ex cathedra (ως θεσμός δηλαδή), αν δεν υπήρχε θα έπρεπε κάπως να τον εφεύρουμε για το κύρος που δίνει στην Ελληνική Διασπορά. Ένας θεσμός ισχυρότατος, που στο παρελθόν, είχε στις τάξεις του και άλλους σημαντικούς ιεράρχες και ιερείς, προεξάρχοντος του Father Άλεξ Καρλούτσου.

Και δεν χρειάζεται και πολλή σκέψη για να καταλάβει κανείς, πως πολεμώντας τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο, πολεμάς και τον Θεσμό του Αρχιεπισκόπου και του κάνεις ζημιά. Μήπως κάποιοι χαίρονται με μια τέτοια ζημιά; 

Mε τούτη την παρέμβασή μας, «φωτίζουμε» τη σοφία με την οποία ένας ιεράρχης είναι προικισμένος, αλλά και το ιστορικό Έθνος των Ελλήνων, των πιστών Ελλήνων, που ατενίζουν το μέλλον. Άνθρωποι όπως ο Ελπιδοφόρος που αναπτύσσουν έμπρακτα ένα έργο μεταρρυθμίσεων, εξορθολογισμού, υιοθέτηση νέων ιδεών πρέπει να υποστηρίζονται και να ενθαρρύνονται.

*Ο Γιώργος Η. Ηλιόπουλος (Giorgos I. Iliopoulos, [email protected]) διδάσκει στο Τμήμα Φιλοσοφίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Πρόσφατο έργο του η σχολιασμένη μετάφραση του πλατωνικού Σοφιστή (Εκδόσεις Παπαζήση, Αθήνα 2021).

Ο Δημήτρης Ελέας (Dimitris Eleas, [email protected]) είναι συγγραφέας, ανεξάρτητος ερευνητής και πολιτικός ακτιβιστής που ζει μόνιμα στη Νέα Υόρκη.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ