Γράφει η εκπαιδευτικός Μαρία Δήμου
Κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή σχέδιο νόμου που προβλέπει τη διενέργεια εξετάσεων για τους Έλληνες μαθητές που αποφοιτούν από τα ομογενειακά σχολεία της Πόλης και της Ίμβρου. Με αυτόν τον τρόπο δίνεται λύση σε ένα χρονίζον πρόβλημα και ικανοποιείται το αίτημα δεκάδων οικογενειών αλλά και των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας της Ομογένειας.
Το σχέδιο νόμου αφορά πολλά παιδιά αποσπασμένων εκπαιδευτικών αλλά και Ελλήνων που εργάζονται στην Τουρκία που αποφοιτούν στα ομογενειακά εκπαιδευτήρια. Με σχετική πρόβλεψη εδώ και χρόνια δίνεται η δυνατότητα στα παιδιά των υπαλλήλων του Ελληνικού Προξενείου και των αποσπασμένων εκπαιδευτικών να εγγράφονται ως επισκέπτες μαθητές στα σχολεία της Ομογένειας. Τα παιδιά αυτά παρακολουθούν και βαθμολογούνται μόνο στα μαθήματα του ελληνόγλωσσου προγράμματος. Τα τελευταία χρόνια το τουρκικό υπουργείο παιδείας επέτρεψε την εγγραφή και σε παιδιά Ελλήνων που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα στην Τουρκία δίνοντας έτσι τη δυνατότητα αύξησης του αριθμού των μαθητών των ολιγάριθμων τμημάτων των ρωμαίικων σχολείων, ένταξης καθαρά ελληνόφωνου μαθητικού δυναμικού στις τάξεις αλλά και προσφέροντας μια λύση στις οικογένειες των Ελλήνων που επιθυμούσαν τα παιδιά τους να αποκτήσουν ελληνορθόδοξη κουλτούρα κι εκπαίδευση συμμετέχοντας στην πλούσια και ιστορική παράδοση της Ομογένειας. Να σημειωθεί πως τα μειονοτικά σχολεία, τόσο της Τουρκίας (Πόλης και Ίμβρου) είναι κλειστά εκπαιδευτικά ιδρύματα και σε αυτά εγγράφονται κανονικά μόνο μέλη της Ρωμαίικης Κοινότητας.
Το πρόβλημα δημιουργήθηκε με τα απολυτήρια των Λυκείων (Μεγάλης Σχολής, Ζαππείου, Ζωγραφείου, Ελληνικού Λυκείου Ίμβρου). Καθώς οι μαθητές δεν μπορούν να παρακολουθήσουν και να βαθμολογηθούν σε όλο το σχολικό πρόγραμμα δεν παίρνουν απολυτήριο Λυκείου αλλά ένα πιστοποιητικό σπουδών. Το ελληνικό κράτος με νομοθετική ρύθμιση αναγνώρισε το πιστοποιητικό αυτό ως ισότιμο απολυτηρίου κι έδινε τη δυνατότητα συμμετοχής των μαθητών στις εξετάσεις των ομογενών για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Οι μαθητές αυτοί όμως δεν είχαν πρόσβαση σε κανένα άλλο πανεπιστημιακό ίδρυμα ούτε της Τουρκίας, ούτε κάποιας τρίτης χώρας. Επίσης δεν μπορούσαν να προσκομίσουν απολυτήριο Λυκείου για κάποιο μεταπτυχιακό ή διδακτορικό στο εξωτερικό, όπως ζητείται από κάποια πανεπιστημιακά ιδρύματα.
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα πολλές οικογένειες Ελλήνων που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία να στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά ξενόγλωσσα σχολεία και να αποδυναμώνονται τα ομογενειακά.
Μετά από πιέσεις και έντονη δραστηριότητα τόσο των διευθυντών, όσο και Ομογενειακών φορέων όπως ο ΣΥΡΚΙ, η ΟΙΟΜΚΩ, το νέο νομοσχέδιο δίνει πια τη δυνατότητα στους επισκέπτες μαθητές των Ομογενειακών σχολείων απόκτησης κανονικού απολυτηρίου Λυκείου μέσα από εξετάσεις που θα διενεργούνται για αυτούς.
Το νέο χαροποίησε τόσο τους εκπαιδευτικούς, όσο και τις οικογένειες των μαθητών αυτών. Ελπίζουμε όλοι το υπουργείο να συνεχίσει να λαμβάνει τέτοιες «γενναίες» αποφάσεις και να ενισχύει την ομογενειακή εκπαίδευση δίνοντας λύσεις στα χρονίζοντα προβλήματα ξεπερνώντας αγκυλώσεις και προκαταλήψεις. Δυστυχώς τα χρονικά περιθώρια είναι στενά και δεν υπάρχουν πολλές εναλλακτικές.