Free Porn
xbporn
24.8 C
Athens
Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024

Αυτοβιογραφία του Μητροπολίτου Δέρκων Ιακώβου Παπαπαϊσίου

Μόλις κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Αν. Καθηγητή Πασχάλη Βαλσαμίδη, στο τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, με τίτλο «Αυτοβιογραφία του Μητροπολίτου Δέρκων Ιακώβου Παπαπαϊσίου (1885-1980)», (σελίδες 351, Εκδόσεις Κ. & Μ. Σταμούλη, Θεσσαλονίκη 2024).

Tarabya (Terkoz) Metropoliti Yakovoz un hayatı ve otobiografisi (1885-1980) adlı kitabim Selanik Stamulis yayınevinden yayınlandı.

Ο Δέρκων Ιάκωβος, κατά κόσμον Ιορδάνης, γεννήθηκε στο Νεβσεχίρ της Καππαδοκίας, το 1885. Ήταν μία σπάνια μορφή παλαιών παραδοσιακών ιεραρχών του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Όσοι θα διαβάσουν το βιβλίο θα μάθουν πολλά για την ιστορία του Οικουμενικού Πατριαρχείου και για την Πόλη και πιθανόν να συγκινηθούν στις ενθυμήσεις της εποχής εκείνης.

Το βιβλίο, το οποίος προλογίζει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος, χωρίζεται σε δύο μέρη.

Το πρώτο μέρος αναφέρεται στην οικογένειά του, στα παιδικά του χρόνια, που έζησε στο Νεβσεχίρ και στην Πόλη, στις σπουδές του στα Σκόπια και στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Στη χειροτονία του σε διάκονο (1916) και αρχιδιάκονο της Μητροπόλεως Χαλκηδόνος (1917-1919). Στη διακονία του στο Φανάρι, ως κωδικογράφος, βιβλιοφύλακας, Αρχειοφύλακας και Μέγας Αρχιδιάκονος του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Στην εκλογή του στη Μητρόπολη Ίμβρου και Τενέδου (1926-1950) και στη προαγωγή του στη Μητρόπολη Δέρκων (1950-1977). Στις περιπέτειές του, στην ποιμαντική του δράση και στο έργο του.

Στο δεύτερο μέρος δημοσιεύεται το κείμενο της αυτοβιογραφίας με σχόλια, το οποίο χωρίζεται σε δεκαεννέα θεματικές ενότητες.

Τέλος, στο παράρτημα υπάρχουν κείμενα, ανέκδοτα έγγραφα και σπάνιες φωτογραφίες από τη ζωή και τη δράση του.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ