Free Porn
xbporn
16.4 C
Athens
Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 2024

Η εκατονταετηρίς της Μητροπόλεως Πριγκηποννήσων

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΡΙΓΚΗΠΟΝΝΗΣΩΝ

Ε Κ Α Τ Ο Ν Τ Α Ε Τ Η Ρ Ι Σ

(1924 – 2024)

Την παρελθούσα Κυριακήν, 14ην Ιουλίου 2024, εορτήν των Αγίων 630 Θεοφόρων Πατέρων της εν Χαλκηδόνι συνελθούσης το έτος 451 Δ’ Οικουμενικής Συνόδου, η Ιερά Μητρόπολις Πριγκηποννήσων, εν απείρω ευγνωμοσύνη προς τον Παντοδύναμον Θεόν, εώρτασε την συμπλήρωσιν εκατονταετούς ζωής και μαρτυρίας από της ιδρύσεώς της υπό του αοιδίμου και μαρτυρικού εν Πατριάρχαις Γρηγορίου Ζ’ το έτος 1924.

Ο προεξάρχων της μεγαλωνύμου αυτής ιστορικής ημέρας Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, προσελθών την πρωίαν της Κυριακής εις την Πρίγκηπον, προϋπηντήθη ευλαβώς υπό του Σεβ. Ποιμενάρχου της Επαρχίας Γέροντος Μητροπολίτου κ. Δημητρίου και των υπό την προεδρείαν της Ελλογ. κ. Αγνής Νικολαΐδου μελών της Εφοροεπιτροπής Πριγκήπου, οίτινες συνώδευσαν Αυτόν εις τον Μητροπολιτικόν Ιερόν Ναόν του Αγίου Δημητρίου, εν τω οποίω ο Πατριάρχης ημών προέστη πανηγυρικής Πατριαρχικής και πολυαρχιερατικής Θ. Λειτουργίας, εν μέσω εκατοντάδων πιστών εντεύθεν και εκ του εξωτερικού.

Μετά της Α.Θ. Παναγιότητος, συνελειτούργησαν οι Σεβ. Μητροπολίται, Γέρων Πριγκηποννήσων κ. Δημήτριος, Φιλαδελφείας κ. Μελίτων, Σεβαστείας κ. Σεραφείμ, Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας, Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, Σμύρνης κ. Βαρθολομαίος, Σύμης κ. Χρυσόστομος και Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος.

Κατά την επετειακήν ταύτην Θ. Λειτουργίαν παρέστησαν συμπροσευχόμενοι, ο Επίτροπος του Παναγίου Τάφου, Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Ανθηδώνος κ. Νεκτάριος, οι Σεβ. Μητροπολίται Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ. Στέφανος, Κυδωνιών κ. Αθηναγόρας, Σηλυβρίας κ. Μάξιμος, Σαράντα Εκκλησιών κ. Ανδρέας και Προύσης  κ. Ιωακείμ, και ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Ξανθουπόλεως κ. Παϊσιος.

Παρέστησαν ωσαύτως, ο Σεβ. Μητροπολίτης των εν τή Πόλει Συροϊακωβιτών κ. Yusuf Çetin, ο εν αυτή Ρωμαιοκαθολικός Επίσκοπος κ. Maximilian Palinuro, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος ενταύθα, Πρέσβυς κ. Κωνσταντίνος Κούτρας, μετά του Προξένου αυτής κ. Θεοφίλου Γεωργάκη, ο Εντιμ. κ. Ali Ercan Akpolat, Δήμαρχος των Νήσων, πλείστοι οφφικιάλοι της Μητρός Εκκλησίας, Πρόεδροι και μέλη ομογενειακών Ιδρυμάτων, σύσσωμοι αι Εκκλησιαστικαί Επιτροπαί των Κοινοτήτων των Πριγκηποννήσων, πλειάς εκπαιδευτικών και Κοινοτικών παραγόντων, επίλεκτοι προσωπικοί φίλοι του Σεβ. Ποιμενάρχου Καθηγηταί και  επιφανείς ιατροί, και μέγας αριθμός πιστών, εκ των νήσων, της Πόλεως και του εξωτερικού.

Μετά την ευλαβή προσφώνησιν του Ποιμενάρχου και την βαρυσήμαντον εόρτιον Πατριαρχικήν ομιλίαν, ο Παναγιώτατος απεδέχθη πατρικώς, αγιογραφηθέν εν Αγίω Όρει αντίγραφον της αρχαίας Ι. Εικόνος της Παναγίας της Ελεούσης Πριγκήπου, ως δώρον μνήμης της υπ´ Αυτού ευλογηθείσης εκατονταετηρίδος, προσφερθέν Αυτώ υπό του Ποιμενάρχου και της ως άριστα συνεργασθείσης μετ’ αυτού δια την προετοιμασίαν αυτής εντίμου και φιλοπόνου Εφοροεπιτροπής Πριγκήπου, οίτινες εν συγκινήσει έλαβον από τας σεπτάς χείρας του Πατριάρχου, ως ευλογίαν, την Θεομητορικήν και αύθις Ι. Εικόνα της Παναγίας της Φανερωμένης, εκ Λευκάδος. Ευθύς δ’ αμέσως, ο Παναγιώτατος διένειμεν εις το εκκλησίασμα ενθύμια μνήμης της επετείου, και ο Ποιμενάρχης το αντίδωρον.

Ακολούθησαν τα υπό του Πατριάρχου αποκαλυπτήρια της αναμνηστικής πλακός, περί δέ την 14.30 ώραν, παρετέθη υπό της Εφοροεπιτροπής Πριγκήπου επίσημον γεύμα ευλογηθέν υπό του Πατριάρχου εις την λέσχην της Ανατολής της νήσου (Anadolu Kulübü), εις το οποίον παρεκάθησαν τριακόσιοι προσκεκλημένοι, μεταξύ των οποίων και ο Εξοχ.Έπαρχος των νήσων κ. Abdurrahman İnan, φέρων τον βαθμόν Νομάρχου.

Την παραμονήν της εορτής, Σάββατον,13ην Ιουλίου, ο Σεβ. Ποιμενάρχης ημών, εχοροστάτησεν κατα τον ψαλέντα Εσπερινόν εν τω Μητροπολιτικώ Ναώ του Αγίου Δημητρίου, εν μέσω πλήθους πιστών, ευλογήσας και αρτοκλασίαν υπέρ της κατά Θεόν προστασίας και ευημερίας πάντων των ενταύθα τε και όπου γής γόνων των Πριγκηποννήσων. Κατά τον εόρτιον τούτον πανηγυρικόν Εσπερινόν, τους χορούς διηύθυνε ο Μουσικολ. Άρχων κ. Γρηγόρης Νταραβάνογλου.

Το δ’ εσπέρας της Κυριακής, εις τον ειδικόν υπαίθριον χώρον δεξιώσεων της αυτής ιστορικής Λέσχης, εδόθη μουσική συναυλία, προνοία και προσφορά του Σεβ. Μητροπολίτου Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα, υπό της πολυμελούς χορωδίας της κατ’ αυτόν Επαρχίας, «Αγία Κασσιανή η Υμνογράφος», διευθυνομένη υπό της Ελλογιμ. Κας Μαρίας Χαραλαμπίδου, την οποίαν συναυλίαν ελάμπρυνε δια της συμμετοχής του ο ευφήμως γνωστός εν Ελλάδι μουσικός κ. Δημήτρης Μπάσης, παρουσία εκατοντάδων ενθουσιωδώς παρισταμένων.

Η εορτασθείσα εκατονταετηρίς, έληξε την μεσημβρίαν της επομένης, Δευτέρας,15ης Ιουλίου, αφού προηγήθη προσκύνημα, αρτοκλασία, χαιρετισμός ευχαριστίας του Σεβ. Μητροπολίτου κου Δημητρίου και πρόγευμα εις την θαυματουργόν Ι. Μονήν Αγίου Γεωργίου του Κουδουνά Πριγκήπου.

Η προς τον Επουράνιον Θεόν και τον Πατριάρχην του Γένους ευχαριστία πάντων ημών, των την Επαρχίαν ταύτην του Θρόνου διακονούντων, είναι μεγάλη και διηνεκής.

Πρίγκηπος, 14 Ιουλίου 2024

+ Ο Πριγκηποννήσων Δημήτριος

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ