11.9 C
Athens
Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου, 2024

Η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας σε Πρίγκηπο και Χάλκη

«Ασμένως αποδεχθήκαμε την πρόσκληση και ήρθαμε στην Πρίγκηπο ως εκπρόσωποι της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας αλλά και της Βουλής των Ελλήνων για να μοιραστούμε μαζί σας τη χαρά για τη συμπλήρωση εκατονταετηρίδος από την ίδρυση της Ιεράς Μητροπόλεως Πριγκηποννήσων. Η Μητρόπολή σας έχει ως γενέθλιο έτος το 1924, κατά το οποίο ολοκληρώθηκε η σπαραξικάρδιος για το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο υποχρεωτική ανταλλαγή των πληθυσμών που στέρησε από την εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως το ποίμνιο της στην Μικρά Ασία, τον Πόντο και την Ανατολική Θράκη. Τα Πριγκηπόννησα που κάποτε έσφυζαν από Ρωμιούς ακολούθησαν κι αυτά την τύχη της Πολίτικης Ρωμιοσύνης. Όπως ειπώθηκε, η 50η επέτειος της Μητρόπολής σας ήταν “πικρά”, λόγω των γεγονότων του Ιουλίου του 1974. Ευχόμαστε ο νέος αιώνας που ανοίγει για τη Μητρόπολη Πριγκιποννήσων, αλλά και συνολικότερα για τους Ρωμιούς της Πόλης, να φέρει καλύτερες μέρες. Ο Θεός να σας δίνει υγεία και δύναμη για να συνεχίσετε να υπηρετείτε με σθένος και σύνεση την Μητρόπολη που σας εμπιστεύθηκε ο Οικουμενικός Θρόνος και να παραμένετε πάντα στην υπηρεσία, τη διακονία και τη διάθεση της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας». Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος, απευθυνόμενος στον Μητροπολίτη Γέροντα Πριγκηποννήσων κ. Δημήτριο στο επίσημο γεύμα που παρατέθηκε, μετά τον αρχιερατικό εσπερινό, στην Ιστορική Λέσχη.

Ο επικεφαλής της ΔΣΟ, που πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στα Πριγκηπόννησα επ’ ευκαιρία των εορτασμών της τοπικής μητροπόλεως, συνοδευόμενος από τον Σύμβουλο της Οργάνωσης δρ Κώστα Μυγδάλη, παρακολούθησε την Κυριακή την πατριαρχική λειτουργία στον, ανακαινισμένο από τον ευεργέτη κ. Αθανάσιο Μαρτίνο, μητροπολιτικό ναό του Αγίου Δημητρίου. Στην λειτουργία προέστη ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, συλλειτουργούντων αρχιερέων του κλίματος του Πατριαρχείου και της Εκκλησίας της Ελλάδος. Μετά τη λειτουργία συνεχάρη την Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας της Πριγκήπου κ. Αγνή Νικολαΐδου για το έργο που επιτελεί για τη διατήρηση των ρωμαίικων παραδόσεων στο νησί, όπως και την πρόεδρο κ. Ζωρζέτ Αναγνωστοπούλου και την αντιπρόεδρο κ. Βασιλική Ξυδαράλη του Συλλόγου Πριγκηπιανών «Άγιος Γεώργιος ο Κουδουνάς» για τις δράσεις τους με στόχο τη διατήρηση των δεσμών με τη γενέτειρά τους.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος κατά την παραμονή του στο νησί επισκέφθηκε τον Άγιο Γεώργιο Κουδουνά, που ευλαβούνται και μουσουλμάνοι που συρρέουν την ημέρα της εορτής του, όπως επίσης και το Ελληνορθόδοξο Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου, που θεωρείται το μεγαλύτερο ξύλινο κτίριο στην Ευρώπη, με ύψος 26 μέτρα, και το δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο. Το κτίριο χρησίμευσε ως ορφανοτροφείο από το 1903 -όταν το αγόρασε η Έλενα Ζαρίφη, σύζυγος Έλληνα τραπεζίτη από την Κωνσταντινούπολη, που το δώρισε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο- έως το 1964, που οι τουρκικές αρχές διέκοψαν αιφνιδίως τη λειτουργία του. Το Ορφανοτροφείο μετά από πολύχρονη δικαστική διαμάχη που έφτασε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποδόθηκε και πάλι στο Οικουμενικό Πατριαρχείο από το τουρκικό δημόσιο που το είχε κατασχέσει.  Ο επικεφαλής της ΔΣΟ ευχήθηκε «το, τραυματισμένο από τον χρόνο και την εγκατάλειψη, αρχιτεκτονικό αριστούργημα της Πριγκήπου να μην αφεθεί στην φθορά και την κατάρρευση. Άλλωστε, αυτό συνιστά και μια υποχρέωση, καθώς το Ορφανοτροφείο συμπεριλαμβάνεται στη λίστα της Europa Nostra με τα πολιτιστικά μνημεία που βρίσκονται σε κίνδυνο, ενώ έχει χαρακτηριστεί και από την UNESCO ως “απαιτούμενο προς διάσωση”».

«Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης, στην οποία αιφνιδίως και αδικαιολογήτως το 1971 οι τότε τουρκικές Αρχές έβαλαν “λουκέτο”, πρέπει να επαναλειτουργήσει. Αυτό είναι ένα αίτημα το οποίο δεν θέτει μόνον το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, αλλά και η διεθνής κοινότητα, διεθνείς οργανισμοί και κυβερνήσεις. Η ξακουστή Σχολή που δεσπόζει στον λόφο της Ελπίδος, από την οποία πέρασαν δεκάδες σημαντικές προσωπικότητες ως μαθητές και καθηγητές, δεν είναι φυσιολογικό να παραμένει κλειστή. Και είναι ιδιαίτερα ευχάριστο το γεγονός ότι προσφάτως υπάρχει ένα θετικό κλίμα για την επανέναρξη της λειτουργίας της Σχολής, που τροφοδοτήθηκε από εποικοδομητικές δηλώσεις Τούρκων αρμοδίων παραγόντων, όπως αυτές του υπουργού Παιδείας. Ευχόμαστε και προσευχόμαστε η κατάληξη της υπόθεσης να είναι σύντομα ευτυχής, και να δούμε την ιστορική Σχολή, που χάρις  στον μεγάλο εθνικό ευεργέτη Αθανάσιο Μαρτίνο ανακαινίζεται, να ανοίγει και πάλι τις πύλες της στους νέους μαθητές της». Τα παραπάνω δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης, συνοδευόμενος από τον σύμβουλο της Οργάνωσης δρ Κώστα Μυγδάλη.

Ο επικεφαλής της ΔΣΟ που βρέθηκε στα Πριγκηπόννησα στο πλαίσιο των εορτασμών για την εκατονταετηρίδα από την ίδρυση της Ι.Μ. Πριγκηποννήσων, επισκέφθηκε την Θεολογική Σχολή της Χάλκης, όπου συναντήθηκε με τον Ηγούμενο της Ι.Μ. Αγίας Τριάδος Χάλκης, Επίσκοπο Αραβισσού κ. Κασσιανό και ενημερώθηκε για την εκ βάθρων ανακαίνιση της Σχολής από τον ευεργέτη κ. Αθανάσιο Μαρτίνο, αλλά και για την κινητικότητα που εσχάτως υπάρχει για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής από πλευράς των αρμοδίων τουρκικών αρχών.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ακολούθως ξεναγήθηκε από τον π. Μελέτιο στην περιώνυμο βιβλιοθήκη της Σχολής.

Στη συνέχεια επισκέφθηκε τον καθεδρικό ναό του Αγίου Νικολάου Χάλκης και ενημερώθηκε από τον εφημέριο π. Θωμά Φαρδύ και την πρόεδρο της κοινότητας Χάλκης κ. Όλγα Παναγιωτίδου για την προσπάθεια που καταβάλλεται ώστε να παραμείνει άσβεστη η ρωμαίικη λυχνία στο νησί.

Τέλος, προ της αναχώρησής του από τη Χάλκη, ο επικεφαλής της ΔΣΟ μετέβη στην έδρα του έξαρχου του Πανάγιου Τάφου στην Πόλη, στην μόνη Αγίου Γεωργίου του Κρημνού Χάλκης, όπου και είχε συνάντηση και ανταλλαγή απόψεων με τον Αρχιεπίσκοπο Ανθηδώνος κ. Νεκτάριο για τα εμπερίστατα Πρεσβυγενή Πατριαρχεία της Ανατολής και την ανάγκη ενεργότερης στήριξής τους από την ελληνική πολιτεία.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ