test
35.9 C
Athens
Δευτέρα, 8 Ιουλίου, 2024

Ένα πολυδιάστατο σκάνδαλο για τον Βουδαπέστης Ιλαρίωνα Αλφέγιεφ

Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου

Η εξόριστη – λόγω της λογοκρισίας Πούτιν – ρωσική εφημερίδα Novaya Gazeta Europe, δημοσιεύει σήμερα ένα μεγάλο …αφιέρωμα στον μητροπολίτη της Ρωσικής Εκκλησίας στην Βουδαπέστη, τον Ιλαρίωνα Αλφέγιεφ, τον πάλαι ποτέ πανίσχυρο υπουργό εξωτερικών του Πατριαρχείου Μόσχας.

Το εκτενές δημοσίευμα έχει ως τίτλο: «Έργα και ημέρες του μητροπολίτη Ιλαρίωνα» και υπότιτλο: «Ο πρώην αγαπημένος του Πατριάρχη Κύριλλου έλαβε ουγγρικό διαβατήριο, έγινε ιδιοκτήτης ξένου κτήματος, συνήψε περίεργη σχέση με τον υπάλληλο του κελιού του και τον απείλησε σε κηρύγματα και αλληλογραφία».

Το δημοσίευμα είναι όντως …γαργαλιστικό, καθώς ξεκινάει με μια μεγάλη κλοπή στην Ουγγρική Ορθόδοξη επισκοπή της Ρωσικής Εκκλησίας, για την οποία φέρεται ως υπεύθυνος ο νεαρός George Suzuki, έμπιστος, μέχρι πρότινος, του Βουδαπέστης Ιλαρίωνα. Ο G. Suzuki κατηγορεί τον μητροπολίτη Ιλαρίωνα για σεξουαλική παρενόχληση, ενώ ο Ιλαρίων δηλώνει ότι πίσω από τον Γιώργο υπάρχει «μια γυναίκα που αυτοαποκαλείται μητέρα του» και που προσπάθησε να τον εκβιάσει, ζητώντας αποζημίωση για την ηθική βλάβη που φέρεται να προκάλεσε στον γιο της.

Ο δεκαοχτάχρονος Γκεόργκι Σουζούκι, ένας Ορθόδοξος νεαρός από Ρωσο-Ιαπωνική οικογένεια, προσφέρθηκε να διακονήσει τον μητροπολίτη Ιλαρίωνα  και είχε  αλληλογραφία μαζί του, καθώς, σύμφωνα με τον Γεώργιο, ήθελε να στηρίξει τον ιεράρχη, που είχε χάσει τη θέση του και να γίνει μαθητής του. Ο Ιλαρίων συμφώνησε και κάλεσε τον Suzuki να εργαστεί στην ενορία της Αγίας Τριάδας. Τον Οκτώβριο του 2022, ο νεαρός άνδρας έφτασε στη Βουδαπέστη.

Στη συνέχεια, στο δημοσίευμα της Novaya Gazeta Europe, γίνονται λεπτομερείς αναφορές για την σχέση των δύο, παρατίθενται διάλογοι μεταξύ τους, αφού ο νεαρός ηχογραφούσε τις συνομιλίες του με τον Ιλαρίωνα (που παρατίθενται στο δημοσίευμα) και υπάρχουν φωτογραφίες που  δείχνουν ότι ο νεαρός απολάμβανε μια άνετη ζωή με τον Ιλαρίωνα: μαζί πήγαιναν σε εστιατόρια, έκαναν διακοπές σε χιονοδρομικά κέντρα και στον ελεύθερο χρόνο του ο νεαρός έκανε ιστιοπλοΐα.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, κατά τη διάρκεια της κοινής τους ζωής, στο τηλέφωνο του G. Suzuki αποθηκεύτηκαν στοιχεία για την πολυτελή ζωή του Ιλαρίωνα. Για παράδειγμα, ένα συμβόλαιο για την αγορά ενός κτήματος εμβαδού 2.360 τετραγωνικών μέτρων έναντι 2.150.000 ευρώ στα προάστια της Βουδαπέστης, το οποίο διαθέτει 14 δωμάτια, πισίνα, γυμναστήριο, κάβα και χώρο στάθμευσης. Στην πολυτελή έπαυλη, ο Ιλαρίων περνά τον ελεύθερο χρόνο του, δέχεται καλεσμένους, κάνει δεξιώσεις και «οδηγεί» ένα ηλεκτρικό σκούτερ.

Ο Ιλαρίων δεν αρνείται ότι είναι ιδιοκτήτης κτήματος στην Ουγγαρία. Υποστηρίζει ότι η αγορά ακινήτων και ο μη μοναστικός τρόπος ζωής του πρέπει να εξηγηθούν από τα «δικαιώματα» που έλαβε για τα πολλά βιβλία και τις ταινίες του, για τις οποίες «μπορείτε να διαβάσετε στη Wikipedia». Ο Ιλαρίων δηλώνει ότι δεν έλαβε χρήματα από χορηγούς για την αγορά κτήματος στην Ουγγαρία και δηλώνει ότι το κτήμα σχεδιάζεται ως «σκήτη» και «ακόμη και ως μοναστήρι».

Όλα τα παραπάνω είναι, φυσικά, πολύ …ύποπτα… Μήπως κάποιοι της Ρωσικής Εκκλησίας θέλουν να …εξαφανίσουν τον Ιλαρίωνα; Τέτοια αποκάλυψη δεν μπορεί να είναι τυχαία.

Το σίγουρο είναι ότι άλλοτε κραταιός ανήρ του Πατριαρχείου Μόσχας βρίσκεται σε δεινή θέση και στη δίνη σκανδάλων. Δε νομίζω να σωθεί…

Το δημοσίευμα αναλυτικά ΕΔΩ.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ