test
28.3 C
Athens
Τετάρτη, 3 Ιουλίου, 2024

Θεατρικές παραστάσεις στο Ρέθυμνο για τους Αγίους Τέσσερις Μάρτυρες

Με μεγάλη επιτυχία και πάνδημη συμμετοχή πραγματοποιήθηκαν, στο θέατρο «Ερωφίλη» της Φορτέτζας Ρεθύμνου, την 27η και 28η Ιουνίου 2024, δύο παραστάσεις του ιστορικού δράματος «Τέσσερις Μάρτυρες» από τη Θεατρική Ομάδα της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 200 ετών από τη μαρτυρική τελείωση των εν Ρεθύμνη Αγίων Τεσσάρων Νεομαρτύρων, Μανουήλ, Αγγελή, Γεωργίου και Νικολάου.

Το ποιητικό κείμενο του έργου «Τέσσερις Μάρτυρες», που πραγματεύεται τη ζωή και το μαρτύριο των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων του Ρεθύμνου και προσομοιάζει στα έργα της Κρητικής Αναγέννησης, έγραψε ο Γιώργης Καλογεράκης. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Γιάννης Μπλέτας, ενώ η μουσική είναι του Αντώνη Ζαχαράκη. Οι λοιποί συντελεστές είναι οι Γιάννης Τσάβαλος – Νίνα Τσοτουλίδου (σκηνικά), Γιώργης Καλογεράκης (κοστούμια), Γιώργος Βαβουράκης (φωτογραφίες) και Αρχιμανδρίτης Ρωμανός Αναστασιάδης (αφίσα), ενώ τη γενική οργανωτική ευθύνη έχει ο  Πρωτοπρεσβύτερος Νικόλαος Νικηφόρος, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου.

Τους κύριους ρόλους ερμήνευσαν οι Ειρήνη Λογιάκη, Νίκος Μυρθιανός, Στάθης Γαγάνης, Μανόλης-Μιχάλης Τζωρτζινάκης, Νίκος Τσουπάκης, Σήφης Καυκαλάς, Αργύρης Νιπυράκης, Μαρία Αποστολάκη, Μαρία Νικολακάκη, Βλασία Μιχαηλίδου-Τριπολιτάκη, Ιωάννα Παναγουλάκη, Στεφανία Καλαϊτζάκη, Μάρκος Πελαντάκης, Νεκτάριος Μυρθιανός, Μποτόνης Μποτονάκης, Αντώνης Μαμαλάκης, Γιώργης Αποκορωνιωτάκης, Ανδρέας Αποκορωνιωτάκης, Γιώργης Λελεδάκης, Παναγιώτης Πουλής, Αλέκος Αλεξανδράκης, ενώ συμμετείχαν επίσης παιδιά εφηβικής και σχολικής ηλικίας σε δευτερεύοντες ρόλους.

Στις παραστάσεις παραβρέθηκαν οι τοπικές αρχές και πλήθος κόσμου.

Στο τέλος της πρώτης παράστασης, το βράδυ της 27ης Ιουνίου 2024, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος ευχαρίστησε εγκάρδια τον κ. Γεώργιο Καλογεράκη, την ψυχή, όπως είπε, της Θεατρικής Ομάδας της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, η οποία, επί σειρά πολλών ετών, δίδει την καλή μαρτυρία, προσφέροντας ποιοτικές παραστάσεις στο φιλοθεάμον κοινό.

Ο Επίσκοπός μας ευχαρίστησε επίσης όλους τους συντελεστές, τον σκηνοθέτη κ. Μπλέτα, και καθένα από τα επίλεκτα μέλη της Θεατρικής Ομάδας της Τοπικής μας Εκκλησίας, τονίζοντας ότι η παράσταση αυτή, αφιερωμένη στους Αγίους Τέσσερις Νεομάρτυρές μας κατά την επετειακή αυτή χρονιά, θα «ταξιδέψει» και σε άλλους προορισμούς, για να δώσει στους ανθρώπους τα μηνύματα, τα οποία οι Άγιοί μας δίδουν στον καθένα.

«Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΘΥΣΙΑΣ» ΑΠΟ ΤΟ 3ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Στο πλαίσιο των επετειακών εορτασμών για τα 200 χρόνια από τη μαρτυρική τελείωση των εν Ρεθύμνη Αγίων Τεσσάρων Νεομαρτύρων, Μανουήλ, Αγγελή, Γεωργίου και Νικολάου, πραγματοποιήθηκε, με μεγάλη επιτυχία, μία ακόμη όμορφη εκδήλωση, το απόγευμα της Τετάρτης, 26ης Ιουνίου 2024, στην αίθουσα «Παντελής Πρεβελάκης» του Ωδείου Ρεθύμνου.

Η Θεατρική Ομάδα του 3ου Γυμνασίου Ρεθύμνου παρουσίασε τη θεατρική παράσταση «Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΘΥΣΙΑΣ», έργο της γραφίδας του κ. Μενέλαου Τζανακάκη.

Τα μέλη της Θεατρικής Ομάδας του 3ου Γυμνασίου, με θαυμάσιο τρόπο, παρουσίασαν πτυχές της ζωής, της μαρτυρίας και του μαρτυρίου των Αγίων Τεσσάρων Νεομαρτύρων και έδωσαν στο πολυπληθές ακροατήριο μηνύματα χαράς και ελπίδας.

Την εκδήλωση προλόγισε η Διευθύντρια του 3ου Γυμνασίου κ. Μαρία Ψαράκη με θερμούς και εγκάρδιους λόγους, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου κ. Μανούσος Μαραγκάκης.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος, καταληκτικώς, εξέφρασε τη χαρά και τη συγκίνησή του και για αυτήν την ωραία εκδήλωση, σημειώνοντας ότι το 3ο Γυμνάσιο και οι μαθητές και μαθήτριές του έχουν τους καλύτερους «γείτονες», τον Ιερό Ναό των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων στο κέντρο της πόλεως Ρεθύμνης, και απέδωσαν προς αυτούς τη μεγαλύτερη τιμή, ως εμπρέπει. Ο Επίσκοπός μας τόνισε πως όσο ο τόπος μας έχει τέτοια παιδιά δεν έχει να φοβάται τίποτε, καθώς το μέλλον διαγράφεται ελπιδοφόρο.

Παρέστησαν εκπρόσωποι των αρχών και των φορέων του τόπου μας και πλήθος κόσμου, που χειροκρότησαν με θέρμη και επαίνεσαν τα παιδιά για τη θαυμάσια παρουσία τους.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ