test
30.1 C
Athens
Τετάρτη, 3 Ιουλίου, 2024

Εορτασμός των Αγίων της Κρήτης από τον Σύλλογο Ρεθυμνίων Αττικής

Ο ιστορικός Σύλλογος Ρεθυμνίων Αττικής «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ»,  θα πραγματοποιήσει, για πρώτη φορά στην ιστορία του εν Αττική πολιτιστικού γίγνεσθαι – και όχι μόνο – τον  πανηγυρικό εορτασμό απάντων των διαλαμψάντων Αγίων της Κρήτης, o οποίoς καθιερώθηκε με συνοδική απόφαση της εν Κρήτη Εκκλησίας και έγκριση της από την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, κάθε πρώτη Κυριακή του Ιουλίου.

Η Εκκλησία μας τιμά όλους τους Κρήτες Αγίους, από τον Απόστολο Τίτο, τον πρώτο Επίσκοπο Κρήτης– μέχρι και τους τελευταίους που αγιοκατατάχθηκαν και ανεγράφησαν στις δέλτους του αγιολογίου το τρέχον έτος –τον Άγιο ένδοξο ιερομάρτυρα Κύριλλο τον Λούκαρι, Πατριάρχη του Θρόνου Αλεξανδρείας και μετέπειτα Κωνσταντινουπόλεως και τον χαριτωμένο Όσιο Ευμένιο τον νέο (Σαριδάκη), μαθητή του Αγίου Νικηφόρου του Λεπρού.

Την Κυριακή 7 Ιουλίου 2024, ημέρα εορτής της σύναξης απάντων των διαλαμψάντων Αγίων της Κρήτης, το Δ.Σ. του ιστορικού συλλόγου των αποδήμων Ρεθυμνίων της Αττικής προσκαλεί τους φιλέορτους στο Αρχιερατικό Συλλείτουργο που θα τελεσθεί  στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου (Πλουτάρχου 1 & Βασ. Σοφίας, Κολωνάκι) του Οικουμενικού  Πατριαρχείου στην Αθήνα, τιμώντας συνάμα και την μνήμη των Αγίων Τεσσάρων Νεομαρτύρων.

Με επιμέλεια του συλλόγου την ίδια ημέρα το πρωί θα γίνει υποδοχή των ιερών  λειψάνων των Αγίων Τεσσάρων Νεομαρτύρων, των εν Ρεθύμνη της Κρήτης μαρτυρησάντων, Αγγελή, Γεωργίου, Μανουήλ και Νικολάου των Βλατάδων – με αφορμή την επέτειο των 200 ετών από το θαυμαστό μαρτύριο τους (1824-2024) – που θα κομίσουν ιερείς από τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Νεαπόλεως Αθηνών, μετά της ιεράς εικόνας των, καθώς και της ιεράς εικόνος απάντων των εν Κρήτη Αγίων.

Έχουν προσκληθεί να ιερουργήσουν: ο Σεβ. Μητροπολίτης Λαοδικείας κ. Θεοδώρητος, Διευθυντής του Γραφείου Εκπροσωπήσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα και ο Θεοφ. Επίσκοπος Αμορίου κ. Νικηφόρος, Καθηγούμενος της  Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Βλατάδων.

Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο κ. Γεώργιος Βλατάκης, Άρχων Νομοφύλαξ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και πρόεδρος του ιστορικού συλλόγου Ρεθυμνίων Αττικής «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ», με τίτλο: «Η Τιμία ζώνη της Υπεραγίας Θεοτόκου και οι Άγιοι Νεομάρτυρες της Κρήτης».

Προσκαλούνται Κρητικά σωματεία της Αττικής να συμμετάσχουν, τόσο στην υποδοχή των ιερών λειψάνων των Αγίων όσο και στην Θεία Λειτουργία.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας θα προσφερθεί στον αύλειο χώρο του ναού κρητικό κέρασμα.

Η εόρτιος αυτή εκδήλωση αποτελεί μέρος των προγραμματισμένων λατρευτικών εκδηλώσεων του συλλόγου προς τιμή των Αγίων Τεσσάρων Νεομαρτύρων και τελεί υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ