test
29.8 C
Athens
Κυριακή, 30 Ιουνίου, 2024

Προσκύνημα στο Άγιον Όρος νέων της Ενορίας των ρωσόφωνων της Πόλεως

Με την ευχή και ευλογία του Παναγιωτάτου Αυθέντου και Δεσπότου ημών επισκέφθηκαν τη Μοναστική Πολιτεία του Αγίου Όρους Άθω, από 17 έως 20 Ιουνίου 2024, φοιτητές από την Κωνσταντινούπολη, που διακονούν στο Αναλόγιο και στο Ιερό Βήμα της ρωσσόφωνης Ενορίας Αγίου Αποστόλου Ανδρέου της Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας Γαλατά, συνοδευόμενοι από τους Εφημερίους του Ναού. 

Από την πρωτεύουσα των Καρυών αρξάμενοι, όπου προσεκύνησαν την Εφέστιο Εικόνα της Παναγίας Άξιον Εστίν στον Πάνσεπτο Ναό του Πρωτάτου και υπέβαλαν τα σέβη τους στον Άγιο Πρωτεπιστάτη Γέροντα Συμεών Διονυσιάτη και στην Ιερά Επιστασία της Ιεράς Κοινότητος του Αγίου Όρους, συνέχισαν στην Ιερά Μεγίστη Βασιλική και Πατριαρχική Μονή του Βατοπαιδίου. Εκεί έλαβαν την ευχή και ευλογία του Πανοσιολ. Καθηγουμένου Γέροντος Εφραίμ, ο οποίος ήταν ο κυρίως φιλοξενών και επιμελήθηκε παντοιοτρόπως την αβραμιαία περιποίηση και φιλότιμη δοχή τους και τις μετακινήσεις τους, αναθέτοντας τη φροντίδα της επιτυχούς εκβάσεως του προγράμματος στην άοκνη μέριμνα και το αδελφικό ενδιαφέρον του σεβαστού Ιερομονάχου Γεωργίου Βατοπαιδινού, εφόσον η Μονή Βατοπαιδίου ήταν το ορμητήριο απ΄όπου εξέδραμαν και προσεκύνησαν Ιερές Μονές, Σκήτες και σεβάσματα της Μοναστικής Πολιτείας.

Μεταξύ άλλων, επισκέφθηκαν τις Ιερές Μονές Παντοκράτορος, Κουτλουμουσίου και Εσφιγμένου, όπου έλαβαν ευλογίες και ωφελήθηκαν πνευματικώς από την επικοινωνία με τους σεβαστούς Καθηγουμένους Αρχιμ. Γαβριήλ Παντοκρατορινό, Αρχιμ. Νικόλαο Κουτλουμουσιανό και Αρχιμ. Βαρθολομαίο Εσφιγμενίτη. Έλαβαν ευχές και ευλογίες από τα Ιερά Κελλία του Αγίου Νικοδήμου Σκουρταίων και τον Γέροντα Θεωνά, Αναστάσεως του Κυρίου Καψάλας του Γέροντος Ευθυμίου, Αγίου Ιωάννου Θεολόγου του λογιωτάτου και πολυγραφότατου Γέροντος Γρηγορίου και Αγίου Νικολάου Καρεών του Γέροντος Αρτεμίου.

Η προσκυνηματική ιεραποδημία εκ της Βασιλίδος των Πόλεων ολοκληρώθηκε με την περιήγηση στην αγιοτόκο Συμβασιλεύουσα πόλη του Αγίου Δημητρίου, τη βυζαντινή Θεσσαλονίκη, όπου ο ευσεβής όμιλος των ρωσσοφώνων φοιτητών έκλινε ευλαβικά γόνυ στη λάρνακα με τα μυρόβλυτα άγια λείψανα του Μεγαλομάρτυρος και Μυροβλύτου Πολιούχου της Θεσσαλονίκης, καθώς επίσης και στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, του συμπολιούχου και μεγίστου των Θεολόγων της Ορθοδόξου Εκκλησίας, και στην Ιερά Μονή της Αγίας Θεοδώρας.

Πεπληρωμένοι ευλογιών και εμπειριών πνευματικών και ψυχωφελών, οι προσκυνητές επιστρέφοντες στα ίδια, επιθυμούν να εκφράσουν τις θερμότερες ευχαριστίες και τα ειλικρινή αισθήματα ευγνωμοσύνης προς το Ελληνικό Προξενείο Κωνσταντινουπόλεως και τον Εντιμότατο Πρόξενο κ. Θεόφιλο Γεωργάκη για την αμέριστη συμπαράστασή του και την πολύτιμη βοήθεια στο σύνολο έργο της Ενορίας Αγίου Ανδρέου, όπως επίσης και στον Άρχοντα Οφφικιάλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου Μέγα Χαρτοφύλακα κ. Λάκη Βίγκα και στον κ. Γεώργιο Παπαλιάρη για την ουσιαστική συμβολή τους στην πραγματοποίηση της ιεραποδημίας στο Άγιον Όρος.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ