test
26.1 C
Athens
Κυριακή, 30 Ιουνίου, 2024

Ολοκληρώθηκε το Συμπόσιο για τις Ρωμαίικες Κοινότητες

Ολοκληρώθηκε και η δεύτερη ημέρα του Επιστημονικού Συμποσίου με θέμα: «Το Οικουμενικό Πατριαρχείο και οι ρωμαίικες κοινότητες της Κωνσταντινούπολης, της Ίμβρου και της Τενέδου», που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών, στην Θεσσαλονίκη, το διήμερο 26-27 Ιουνίου 2024, και συνδιοργάνωσαν δώδεκα εκκλησιαστικοί, επιστημονικοί, εκπαιδευτικοί και κοινωνικοί φορείς, ανάμεσα στους οποίους και η Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ.

Στις τέσσερις σημερινές συνεδρίες παρουσίασαν εξαιρετικές εισηγήσεις οι Σάββας Τσιλένης, Δημήτρης Σταματόπουλος, Πασχάλης Βαλσαμίδης, Θεοχάρης Αναγωνστόπουλος, Αντώνιος Χατζόπουλος, Πολύβιος Στράντζαλης, Γιάννης Δεμιρτζόγλου, Χρήστος Ρουμπίδης, Γεώργιος Ξεινός, Παύλος Σταματίδης, Ιωάννης Γιαννάκης, Γεώργιος Χριστοφορίδης και η Αθανασία Χατζηκυριάκου. Την εισήγηση της Ευγενίας Χαλκιά ανέγνωσε μέλος της Ιμβριακής Ένωσης. Ο Διευθυντής του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών καθηγητής κ. Συμεών Πασχαλίδης κλείνοντας τις εργασίες του Επιστημονικού Συμποσίου, υπογράμμισε την επιτυχία του και ευχαρίστησε όλους τους συνδιοργανωτές του. Ο εκπρόσωπος της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μιλήτου κ. Απόστολος, εξέφρασε την ικανοποίησή του και ευχήθηκε για σύντομη πραγματοποίηση του 2ου Επιστημονικού Συμποσίου.

Παραθέτουμε φωτογραφικά στιγμιότυπα από την πρωινή συνεδρία στην οποία προήδρευσε ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ κ. Χρυσόστομος Σταμούλης.

Ο πρέσβης και ιστορικός Αλέξης Αλεξανδρής, ο οποίος έχει συγγράψει μελέτες για τους Ρωμιούς και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και οι καθηγητές  Σωτήριος Βαρναλίδης και Πασχάλης Βαλσαμίδης, οι οποίοι έχουν γράψει πολλά για τη Ρωμηοσύνη της Πόλης και της Μικρασίας.

Ακολουθούν φωτογραφίες του Χρήστου Ραχτσόπουλου.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ