Φως Φαναρίου
Ξεκίνησε την Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024, στο αμφιθέατρο του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών, στην Θεσσαλονίκη, το διήμερο Επιστημονικό Συμπόσιο με θέμα: «Το Οικουμενικό Πατριαρχείο και οι ρωμαίικες κοινότητες της Κωνσταντινούπολης, της Ίμβρου και της Τενέδου».
Εκκλησιαστικοί, επιστημονικοί, εκπαιδευτικοί και κοινωνικοί φορείς συνδιοργανώνουν, με τη σεπτή ευλογία της ΑΘΠ του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, αυτό το πολύ ενδιαφέρον Επιστημονικό Συμπόσιο.
Δεκαεννέα έγκριτοι εισηγητές από την Πόλη, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη αναπτύσσουν ιστορικά, εκπαιδευτικά, κοινωνικά και σύγχρονα θέματα που αφορούν στη διαχρονική, ζωογόνο σχέση της Μητρός Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με τις ρωμαίικες κοινότητες και τον Ελληνισμό της Πόλης, της Ίμβρου και της Τενέδου.
Κατά την έναρξη του Επιστημονικού Συμποσίου ο εκπρόσωπος της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μιλήτου κ. Απόστολος, ανέγνωσε το Πατριαρχικό Γράμμα και απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους όλων των διοργανωτών.
Στο μήνυμα του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος ανέφερε, μεταξύ άλλων:
“Χαιρόμεθα ιδιαιτέρως, επειδή εις το συνέδριο σας γίνεται εκτενής αναφορά εις τα αεί επίκαιρα θέματα παιδείας, είτε αναφορικώς προς την Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης, ή επαναλειτουργία της οποίας, με θετικόν πρόσημον ευρίσκεται πάλι εις το προσκήνιο… Εις τας κρίσιμους δια τη Ρωμιοσύνην περιστάσεις, το Οικουμενικό Πατριαρχείο ευρίσκετο εις το κέντρο των γεγονότων και των εξελίξεων, ως “άρχουσα” και “πάσχουσα” Εκκλησία, ακλονήτως πιστή εις τα δόγματα της Ορθοδόξου ημών πίστεως και τας πατρώας παραδόσεις, με σοφίαν, φρόνησιν και υγιές αισθητήριον δια το συμφέρον, το “εις αγαθόν φέρον”, ποτέ αδιάφορος δια την πορεία των ανθρωπίνων πραγμάτων, εν επιγνωσει δε, ότι αυτά ευρίσκονται εις τας χείρας του πανθενεργού και φιλάνθρωπου Θεού, ο οποίος δεν θέλει τον άνθρωπο αδρανήν και παθητικόν, αλλά ενεργόν και συνεργόν εις τη μεταμόρφωσιν του κόσμου, εν τη πορεία προς την ερχόμενην Βασιλείαν, όπου ο Κύριος δόξης θα είναι τα πάντα εν πάσι”.
“Η Μεγάλη Εκκλησία συνέβαλε καθοριστικώς εις την διαμόρφωσιν και διαφύλαξιν της πνευματικής και πολιτιστικής μας ταυτότητος. Εις αυτήν οφείλεται η ανάπτυξη της παιδείας μας, από αυτήν εξεπορεύθησαν αι δυνάμεις, αι οποίες καρποφόρησαν εις όλους τους τομείς της ζωής και του πολιτισμού της Ρωμιοσύνης. Οι άγιοι και οι μάρτυρες της Κωνσταντινούπολιτιδος Εκκλησίας ήσαν παρηγορία εν καιροίς δηστήνοις και ελπίς δια το μέλλον” συνέχισε στο γραπτό μήνυμα του ο κ. Βαρθολομαίος και πρόσθεσε:
“Χαιρόμεθα, ιδιαιτέρως, επειδή στο συνέδριο σας γίνεται εκτενής αναφορά εις τα αεί επίκαιρα θέματα παιδείας, είτε αναφορικώς προς την Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης, ή επαναλειτουργία της οποίας, με θετικόν πρόσημον ευρίσκεται πάλι εις το προσκήνιο, είτε γενικότερον δια την πορεία της ομογενειακής εκπαιδεύσεως κατά τας κρίσιμας δεκαετίας του 1960 και του 1970 και σήμερον, είτε με ειδικοτέραν αναφοράν εις τας περιπετείας των εκπαιδευτικών πραγμάτων της Ίμβρου και της Τενέδου και της προοπτικές αναγεννήσεως των”.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις εισηγήσεις των ειδικών για την αρχιτεκτονική των ναών και των μνημείων των περιοχών, με τις οποίες ασχολείται το συνέδριο και για τις αναφορές στα κειμήλια και στις εικόνες, ως στοιχεία “καλλιτεχνικής εκφράσεως” και ως “μαρτυρίες ευσεβείας” και θρησκευτικότητας, όπως και για την καταγραφή των λαϊκών παραδόσεων και υπογράμμισε:
“Ευχαριστούμε δια την συμβολή σας εις τον εμπλουτισμόν της ιστορικής μνήμης, δια να μην παραδοθεί εις την λήθην το αποτύπωμα του Γένους εις τας ιστορικάς του κοιτίδας, δια να διδασκόμαστε από την παρουσίαν, τους αγώνας, την εγρήγορση, την επιμονή και τας ελπίδας και την εμπιστοσύνη στην πρόνοια Θεού της αγάπης, δια να κατανοήσουμε ότι βασικός παράγων για το μέλλον της Ρωμιοσύνης είναι να πιστεύσωμε ημείς οι ίδιοι είς αυτό και αγωνισθώμεν τον καλόν αγώνα”.
Ο κ. Βαρθολομαίος έστειλε μήνυμα διαφύλαξης και μετάδοσης της ιστορικής μνήμης στις επόμενες γενιές.
“Απευθυνόμεθα στο σημείο αυτό προς την νεολαίαν μας και την καλούμε να δώση τον ιδικό της αγώνα δια την Ομογένειαν και το μέλλον της, το οποίο είναι το ιδικό της μέλλον, εμπνεόμενη από το παρελθόν, αλλά με σταθεράν προσήλωσιν είς τας θετικάς δυνατότητας και προοπτικάς τας οποίας εμπεριέχει το παρόν”, τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.
Ακολούθησαν οι ενδιαφέρουσες εισηγήσεις του Νικόλαου Ουζούνογλου, του Παντελή Βίγκα, του Αλέξη Αλεξανδρή και της Φλώρας Καραγιάννη. Στο τέλος της πρώτης συνεδρίας ακολούθησε δεξιωση.
Παρόντες, κατά την έναρξη του Συνεδρίου, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος, ο Επίσκοπος Αμορίου κ. Νικηφόρος, Ηγούμενος της Μονής Βλατάδων, ο πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών Βασίλειος Πάππας, ο διευθυντής του Ιδρύματος Πατερικών Μελετών Συμεών Πασχαλίδης, κ.α.
Οι εργασίες θα συνεχιστούν την Πέμπτη 27 Ιουνίου το πρωί.