test
28.4 C
Athens
Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024

Ο Πρίγκιπας Παύλος στον Οικουμενικό Πατριάρχη για το Περιβάλλον

Πρίγκιπας Παύλος

Οι πολίτες του κόσμου σε ένα μεγάλο ποσοστό θεωρούν ότι η προστασία του πλανήτη μας από τις οικολογικές καταστροφές και η βιώσιμη ανάπτυξη είναι ευθύνη των κυβερνήσεων, των κρατών, των επιχειρήσεων, της οικονομίας. Όμως στην πραγματικότητα  είναι τόσο ευθύνη, όσο και προνόμιο όλων των πολιτών.

Η αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων έχει αποκτήσει τεράστιες διεθνείς διαστάσεις, όχι μόνο στα οικοσυστήματα και την επιβίωση των έμβιων όντων, αλλά και στη σωματική και ψυχική υγεία των ανθρώπων και την ποιότητα της καθημερινότητάς τους.

Πρόσφατα είχα την ευκαιρία να παρευρεθώ και να συζητήσω με δύο ιδιαιτέρως ενεργούς οργανισμούς προς αυτή την κατεύθυνση, οι οποίοι έχουν στο πρόγραμμά τους και την δραστηριοποίησή τους στην Ελλάδα.

Το ίδρυμα Norman Foster που διερευνά λύσεις που θα ενισχύσουν την οικολογική ισορροπία στους αστικούς χώρους και το ινστιτούτο The EARTH’S COMMONS του Georgetown University που διερευνά την περιβαλλοντική καινοτομία, την εκπαίδευση και τη βιωσιμότητα.

Παράλληλα είχα την ιδιαίτερη τιμή και χαρά να συναντηθώ και να συνομιλήσω με την Α.Θ.Π τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, ο οποίος έχοντας αναδείξει την προστασία του περιβάλλοντος ψηλά στην «ατζέντα» της Πατριαρχίας του, του αποδίδεται από την διεθνή κοινότητα και ο τίτλος του «πράσινου Πατριάρχη».

Περισσότερα από τριάντα χρόνια μετρά η συστηματική και ουσιαστική συμβολή και οι παρεμβάσεις του Παναγιώτατου στο οικολογικό πρόβλημα καταδεικνύοντας, ότι η καταστροφή του περιβάλλοντος έχει ανθρωπογενή αίτια. Το έργο του είναι φάρος για όλους μας.

Στη διάρκεια των συζητήσεων αυτών κατέστη σαφές, ότι οι προσπάθεια της διεθνούς κοινότητας για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την περιβαλλοντική προστασία, δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθεί χωρίς τη συνεργασία και την αφοσίωση όλων μας σε αυτό τον σκοπό. Η κάθε δράση προς αυτή την κατεύθυνση ξεκινά πρώτα από τον καθένα από εμάς.

Πηγή

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ