Την Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024, ο Μητροπολίτης Προύσης κ. Ιωακείμ συμμετείχε, κατόπιν προσκλήσεως που του απηύθυνε το Ίδρυμα Ανταλλαγέντων της Λωζάννης, σε παρουσίαση βιβλίου του κ. Γεωργίου Κοτζαερίδη, ιστορικού ερευνητή από την Βέροια. Πιο συγκεκριμένα, επρόκειτο για την μετάφραση στην τουρκική, που είδε προσφάτως το φως της δημοσιότητας στην Κωνσταντινούπολη, ενός οδοιπορικού που συνέταξε ο συγγραφέας στην ελληνική γλώσσα με τίτλο: “Ένα ταξίδι στην αντίπερα όχθη, στα χωριά της Προύσας”. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην τουρκική γλώσσα στην έδρα του Ιδρύματος Ανταλλαγέντων της Λωζάννης, στην Κωνσταντινούπολη, και σε περιορισμένο κύκλο -λόγω του καύσωνα που πλήττει την χώρα τις ημέρες αυτές- μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και φίλων του Ιδρύματος.
Ο Μητροπολίτης Προύσης στον χαιρετισμό που απηύθυνε προς το ακροατήριο μετέφερε πρώτα απ’ όλα τον χαιρετισμό, την αγάπη και τις ευχές της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ, “ο Οποίος πάντοτε επαινεί και υποστηρίζει κάθε πολιτιστική δραστηριότητα που φέρνει κοντά τους δύο λαούς του Αιγαίου“.
Αφού ευχαρίστησε για την ευγενική πρόσκληση τόσο το Ίδρυμα Ανταλλαγέντων της Λωζάννης όσο και τον κ. Κοτζαερίδη, “διοργανωτή εκθέσεων και ποικίλων εκδηλώσεων με στόχο την προσέγγιση και την φιλία των δύο γειτονικών λαών, συγγραφέα βιβλίων, άρθρων και μελετών που ρίχνουν φως στην ιστορία εν αρχή της ειρηνικής συμβίωσης Ελλήνων και Τούρκων στην Προύσα και το Αντά Παζαρή, των εν συνεχεία πολεμικών περιπετειών καθώς και της εν τέλει επιβληθείσης ανταλλαγής των πληθυσμών, η οποία υπήρξε δραματική και τραυματική εμπειρία εξ ίσου και για τους δύο λαούς, αφού υποχρεώθηκαν να αφήσουν τις εστίες τους και να μετακινηθούν μαζικώς, ξεριζωμένοι και απορφανισμένοι, σε νέους τόπους, αγνώστους και ενίοτε αφιλόξενους“, υπογράμμισε τα εξής:
“Ο κ. Κοτζαερίδης, διεζωγράφησε στο χαρτί όλα όσα χαράχθηκαν κατά τρόπο ανεξίτηλο στην ψυχή του από της παιδικής του ηλικίας. Μέσα από τις περιγραφές του γίνεται ολοφάνερο το δέσιμό του, ιδιαιτέρως με την γενέτειρα της μητέρας του, τα Κουβούκλια της Προύσης, τόπο “ιερό”, τους ανθρώπους του, την καθημερινή ζωή τους, τις χαρές και τις λύπες που έζησαν, τα έθιμα, τις γιορτές και τα πανηγύρια τους, την εκκλησιαστική ζωή του τόπου. Διαβάζοντας τις αφηγήσεις του είχα την αίσθηση ότι μας παίρνει από το χέρι και μας πηγαίνει για να μας δείξει ένα προς ένα τα σοκάκια και τις πλατείες, τον Ναό, τα Αγιάσματα και τους τσεσμέδες του χωριού, ενώ δεν παραλείπει να μας υποδείξει τα αρχοντόσπιτα των Προυχόντων και του Δασκάλου των Κουβουκλίων, όπως ήταν όλα τους νυκοκοιρεμένα και στολισμένα με λουλούδια, χρώματα και αρώματα “.
“Ο συγγραφέας με το βιβλίο του ανάβει κερί στην μνήμη όλων των Κουβουκλιανών, με την ελπίδα ότι οι γενιές που θα έλθουν θα κτίσουν ένα μέλλον καλύτερο σε σχέση με αυτά που έζησαν οι πρόγονοί του. Σε ένα κόσμο που προσπαθεί να ξεχάσει και αστόχαστα να ξεκόψει από τις ρίζες του αντιστέκεται με λόγο ειρηνικό. Η συμβολή του στην καταγραφή των πατρώων παραδόσεων και την μεταλαμπάδευση στις ερχόμενες γενεές της μνήμης και της αγάπης προς τα Κουβούκλια και όλα τα χωριά της Προύσης, με έμφαση στην συμβίωση Ελλήνων και Τούρκων σε πνεύμα συνεννόησης και συνεργασίας, είναι ανεκτίμητη, εις πείσμα του γενικωτέρου πνεύματος της αδιαφορίας της σύγχρονης εποχής και της λήθης που φέρνει ο πανδαμάτωρ χρόνος“.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με υπογραφή από τον κ. Κοτζαερίδη αντιτύπων του βιβλίου που αγοράστηκαν στην έδρα του Ιδρύματος και την ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων εκατέρωθεν.