test
27.2 C
Athens
Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024

Ειδήσεις από την Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου (29 Μαΐου 2024)

Για τους Αγίους 4 Μάρτυρες και την Άλωση της Πόλης στην Παναγία Μυριοκεφάλων (26.5.24)

Το απόγευμα της Κυριακής, 26ης Μαΐου 2024, στον προαύλειο χώρο του Ιερού Θεομητορικού Προσκυνήματος Παναγίας Αντιφωνητρίας Μυριοκεφάλων της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, και με τη στήριξη του Δήμου Ρεθύμνης, της Τοπικής Κοινότητος Μυριοκεφάλων και του Πολιτιστικού Συλλόγου Μυριοκεφάλων «Η Παναγία», μία ακόμη επετειακή εκδήλωση για τη συμπλήρωση 200 ετών από τη μαρτυρική τελείωση των εν Ρεθύμνη Αγίων Τεσσάρων Νεομαρτύρων, Μανουήλ, Αγγελή, Γεωργίου και Νικολάου.

Στην εκδήλωση αυτή παρουσιάστηκε πλούσιο πρόγραμμα από δύο έγκριτα μουσικά σχήματα, αφενός από τη χανιώτικη Χορωδία «ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΕΛΩΔΩΝ», με αναστάσιμους εκκλησιαστικούς ύμνους και ψαλτοτράγουδα αφιερωμένα στην Κωνσταντινούπολη, ενόψει και της Επετείου της Αλώσεως (29ης Μαΐου), υπό τη διεύθυνση του εντιμολογιωτάτου κ. Κωνσταντίνου Στεφανάκη, Άρχοντος Υμνωδού της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας και Πρωτοψάλτου του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Χανίων, και αφετέρου από την «Παραδοσιακή Παρέα Μυριοκεφάλων», με ριζίτικα τραγούδια, αναφερόμενα στην Κωνσταντινούπολη και στην Κρήτη, υπό τη διεύθυνση του κ. Γεωργίου Μαράκη.

Την εκδήλωση συντόνισε και παρουσίασε με γλαφυρότητα η ερίτιμη κ. Μαγδαληνή Τριποδιανάκη-Σηφάκη.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο αφυπηρετήσας επί σειρά ετών Εφημέριος των Μυριοκεφάλων, Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Ιωάννης Λελεδάκης, και ο Αιδεσιμολ. π. Χριστοφόρος Βύρωνος, Εφημέριος της Ενορίας Αγίου Επιφανίου Αψιούς Λεμεσού, ο οποίος, επικεφαλής ομίλου από την εν λόγω Ενορία, εκόμισε από τη Μεγαλόνησο Κύπρο στα Μυριοκέφαλα, για τριήμερο προσκύνημα, απότμημα Ιερού Λειψάνου και Ιερά Εικόνα του εν Αγίοις Πατρός ημών Επιφανίου, Επισκόπου Κωνσταντίας της Κύπρου, ενώ αναγνώστηκε μήνυμα του Κοινοτάρχου της Κοινότητος Αψιούς, η οποία, από του έτους 2003, έχει αδελφοποιηθεί με την Αργυρούπολη Ρεθύμνου.

Στο τέλος της εκδηλώσεως, ο Ποιμενάρχης μας, Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος, εξέφρασε τις ευγνώμονες ευχαριστίες του προς τις δύο εκλεκτές Χορωδίες, τονίζοντας ότι η επετειακή αυτή εκδήλωση αφιερώνεται και στην Επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινουπόλεως και ότι πάντοτε η μουσική μάς «ταξιδεύει» και ενώνει ολόκληρο τον κόσμο. Ο Επίσκοπός μας ευχαρίστησε εγκάρδια όλους τους συντελεστές, επισημαίνοντας ιδιαίτερα την πολύτιμη συνεισφορά του νέου Εφημερίου της Ενορίας Μυριοκεφάλων, Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβυτέρου Θεοδώρου Σηφάκη, ο οποίος, με τα πολλά χαρίσματά του, έχει δώσει νέα πνοή σε ολόκληρη την τοπική κοινωνία.

Στην εκδήλωση παρέστησαν Κληρικοί, ο Αντιδήμαρχος Ρεθύμνης κ. Δημήτριος Λελεδάκης, οι Πρόεδροι της Τοπικής Κοινότητος και του Πολιτιστικού Συλλόγου Μυριοκεφάλων και πλήθος κόσμου.

Ακολούθησε πλούσια παραδοσιακή κρητική φιλοξενία στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Μυριοκεφάλων, με τη συμμετοχή περισσοτέρων των 500 ανθρώπων, όπου παρουσιάστηκε όμορφο πρόγραμμα κρητικής μουσικής και χορών.  

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου

Λείψανο και Εικόνα Αγ. Επιφανίου από την Κύπρο στην Παναγία Μυριοκεφάλων

Το απόγευμα του Σαββάτου, 25ης Μαΐου 2024, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος, πλαισιούμενος υπό κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεώς μας και άλλων Εκκλησιαστικών Επαρχιών, υποδέχθηκε, στο Ιερό Θεομητορικό Προσκύνημα Παναγίας Αντιφωνητρίας Μυριοκεφάλων, απότμημα εκ του Ιερού Λειψάνου και Ιερά Εικόνα του εν Αγίοις Πατρός ημών Επιφανίου, Επισκόπου Κωνσταντίας της Κύπρου, τα οποία εκόμισε ο Αιδεσιμολ. π. Χριστοφόρος Βύρωνος, Εφημέριος της Ενορίας Αγίου Επιφανίου Αψιούς Λεμεσού, συνοδευόμενος από όμιλο της Εκκλησιαστικής Επιτροπής της εν λόγω Ενορίας.

Η υποδοχή πραγματοποιήθηκε στην πλατεία των Μυριοκεφάλων και ακολούθησε λιτανευτική πομπή προς το Ιερό Θεομητορικό Προσκύνημα της Παναγίας Αντιφωνητρίας, με τη συμμετοχή στρατιωτικού αγήματος του 547 Α/Μ Τάγματος Πεζικού Ρεθύμνου, υπό την ηγεσία του Ανώτατου Διοικητού Φρουράς Ρεθύμνου, Αντισυνταγματάρχου κ. Ιωάννου Καλυβιώτη, και με την παρουσία του Δημάρχου Ρεθύμνης κ. Γεωργίου Μαρινάκη, του Αντιδημάρχου Ρεθύμνης κ. Δημητρίου Λελεδάκη, του Αστυνομικού Διευθυντού Νομού Ρεθύμνης, Ταξιάρχου κ. Εμμανουήλ Παπαδάκη, των Προέδρων της Τοπικής Κοινότητας και του Πολιτιστικού Συλλόγου Μυριοκεφάλων και πλήθους προσκυνητών.

Μετά την άφιξη της λιτανευτικής πομπή στο Ιερό Προσκύνημα, τελέσθηκε Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Προδρόμου.

Προ της απολύσεως του Εσπερινού, ομίλησαν κατάλληλα ο Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Ιωάννης Λελεδάκης και ο κομίσας τα ιερά σεβάσματα εκ Κύπρου Αιδεσιμολ. π. Χριστοφόρος Βύρωνος.

Στην καταληκτήρια προσλαλιά του, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Πρόδρομος καλωσόρισε με θερμούς λόγους τους Κυπρίους αδελφούς μας και όλους τους πολυπληθείς προσκυνητές και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στους δεσμούς των δύο Μεγαλονήσων, Κύπρου και Κρήτης, στη σπουδαιότητα της ελεύσεως του Ιερού Λειψάνου και της Ιεράς Εικόνας του Αγίου Επιφανίου προς επιστηριγμό και ενίσχυση των πιστών του τόπου μας, καθώς και στην Αδελφοποίηση κατά το έτος 2003 της Κοινότητας Αψιούς με την Αργυρούπολη Ρεθύμνου.

Επίσης, ο Ποιμενάρχης συνεχάρη τον Εφημέριο της Ενορίας Μυριοκεφάλων, Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερο Θεόδωρο Σηφάκη, και όλους τους καλούς συνεργούς του στο εκκλησιαστικό έργο, για την άρτια διοργάνωση και την όλη επιμέλεια του εορταστικού τριημέρου, καθώς τα ιερά σεβάσματα παρέμειναν στην Παναγία των Μυριοκεφάλων μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας, 27ης Μαΐου 2024.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ