14.4 C
Athens
Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου, 2024

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο Παγκόσμιο Φόρουμ Διαλόγου του KAICIID

Στις πρωτοβουλίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και συνολικά της Δημιουργίας αναφέρθηκε η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος ήταν κεντρικός ομιλητής κατά την εναρκτήρια συνεδρία του διήμερου Παγκοσμίου Φόρουμ Διαλόγου του KAICIID, την Τετάρτη, 15 Μαΐου 2024, στη Λισαβώνα.

Ο Παναγιώτατος, αφού εξήρε τη σημασία του Διεθνούς Κέντρου Διαλόγου KAICIID, στο οποίο μετέχει από της ιδρύσεώς του, εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, επεσήμανε ότι η Πρωτόθρονη Εκκλησία της Ορθοδοξίας, για περισσότερες από τρεις δεκαετίες, εργάζεται για την ανάδειξη της σημασίας του σεβασμού των δικαιωμάτων του ανθρώπου και της διαφύλαξης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, αλλά και για τη δημιουργία διαύλων συνεργασίας με στόχο την ειρηνική συνύπαρξη, και, ιδιαιτέρως, για την προστασία και τη φροντίδα της Κτίσης. 

Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους το Πατριαρχείο αναδεικνύει το ζήτημα της κλιματικής κρίσης και της ανάγκης προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, επεσήμανε ότι το ενδιαφέρον του συνδέεται με την αντίληψη ότι η δημιουργίας αποτελεί θεία δωρεά και ιερή υποχρέωση. “Για εμάς, η φροντίδα για τη δημιουργία του Θεού δεν είναι μόνο πολιτικό ή τεχνολογικό ζήτημα. Είναι πρωτίστως ιερή και πνευματική κλήση και υποχρέωση. Πράγματι, η διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος και των πλουτοπαραγωγικών πόρων του πλανήτη μας δεν είναι θέμα δημοσίων σχέσεων ή φανταχτερών δηλώσεων”, τόνισε ο Παναγιώτατος και υπενθύμισε ότι οι προσπάθειες του Οικουμενικού Πατριαρχείου να κινητοποιήσει τις Εκκλησίες και γενικότερα τις θρησκευτικές Κοινότητες για το ζήτημα αυτό ξεκίνησαν ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του ’80, πολύ πριν η οικολογία θεωρηθεί «της μόδας». Στη συνέχεια, ανέφερε ότι η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη, το 2016, στην Εγκύκλιό της αναφέρθηκε στις πνευματικές, ηθικές και κοινωνικές διαστάσεις του οικολογικού προβλήματος, προβάλλοντας τις αρχές της χριστιανικής παράδοσης για την αντιμετώπισή του.

Ο Παναγιώτατος υπενθύμισε την κοινή δήλωση που υπέγραψαν από κοινού με τον Πάπα Ρώμης Φραγκίσκο και τον Αρχιεπίσκοπο Καντουαρίας Justin Welby, την 1η Σεπτεμβρίου 2021, με την οποία έθεταν προ των ευθυνών τους τα Κράτη, τις επιχειρήσεις, τις τοπικές κοινωνίες και κάθε άνθρωπο καλής θελήσεως, ώστε να αναλογιστούν την ιερότητα του πλανήτη και τη σημασία του σεβασμού των φυσικών πόρων του. “Δεν μπορεί να υπάρχει λόγος ή δικαιολογία για την αδιαφορία ή την αδράνειά μας. Σήμερα, όλοι μας γνωρίζουμε καλά τήν στενή και αδιάσπαστη σχέση μεταξύ της οικολογικής κρίσης και των παγκόσμιων προβλημάτων της φτώχειας, της μετανάστευσης και των συγκρούσεων. Πώς μπορούμε, ως θρησκευτικοί ηγέτες, να μην επιδιώκουμε την ευημερία των κατοίκων του πλανήτη; Πώς μπορούμε να μην αναδεικνύουμε την εκμετάλλευση από τις βιομηχανίες και τις εταιρείες, συχνά με την άδεια ή την ανοχή πολιτικών και κρατών; Αυτή σίγουρα είναι μία θεμελιώδης και κρίσιμη πτυχή της διακονίας μας ως εκπροσώπων της θρησκείας”, τόνισε ο Πατριάρχης και αναφέρθηκε στην εμπειρία που αποκόμισε η ανθρωπότητα από την πρόσφατη πανδημία, που μας υπενθύμισε τη σημασία της συνεργασίας για την υπέρβαση των διαφόρων κρίσεων με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη. “Αν μπορούσαμε να σκεφτούμε την ανθρωπότητα ως μία οικογένεια και να εργαστούμε μαζί για ένα μέλλον που βασίζεται στο κοινό καλό, θα βρισκόμασταν να ζούμε σε έναν πολύ διαφορετικό κόσμο”,  τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ