12.2 C
Athens
Τρίτη, 21 Ιανουαρίου, 2025

Διεθνές Συνέδριο της ΔΣΟ: “Η πολιτική ως χώρος έκφρασης των χριστιανικών αξιών στην καθημερινότητα”

Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Η πολιτική ως χώρος έκφρασης των χριστιανικών αξιών στην καθημερινότητα», πραγματοποιήθηκε από 15 έως 17 Μαΐου 2024, στο αμφιθέατρο της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Το συνέδριο συνδιοργανώθηκε από την Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), τη Διάσκεψη των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (CEC), την Επιτροπή των Επισκοπικών Διασκέψεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση (COMECE), την Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ και την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης.

Χαιρετισμό στην έναρξη του Συνεδρίου απηύθυναν ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Αθανάσιος Μπούρας, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος, ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ κ. Χρυσόστομος Σταμούλης, ο πρύτανης του ΑΠΘ κ. Χαράλαμπος Φείδας, ο πρόεδρος της CEC, Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων κ. Νικήτας, ο Πρόεδρος της COMECE Επίσκοπος Mariano Corciata, ο επικεφαλής της Οργάνωσης Together for Europe κ. Gerhart Pross και ο αναπληρωτής Γ.Γ. της Παγκόσμιας Μουσουλμανικής Λίγκας δρ M. Alzaid.

Στον χαιρετισμό του, ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος, επισήμανε πως, «είμαστε χριστιανοί και ταυτόχρονα πολίτες των κρατών μας, όπως και μέλη της “ευρωπαϊκής οικογένειας”. Ο ρόλος του χριστιανισμού στην διαμόρφωση του ευρωπαϊκού πολιτισμού είναι καθοριστικός, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι δεν πιστεύουν στον Χριστό όλοι οι άνθρωποι, ή δεν πιστεύουν με τον ίδιο τρόπο». 
«Ο χριστιανισμός άσκησε πίεση και ενέπνευσε τις κατά καιρούς πολιτικές ηγεσίες να άρχουν σύμφωνα με τις αξίες του Ευαγγελίου, χωρίς αυτό να αναιρεί την ανεξιθρησκεία, να συγκρούεται με τα δικαιώματα του ανθρώπου ή να συνιστά απειλή ή εμπόδιο στην προκοπή των μη χριστιανών πολιτών. Άλλωστε οι αξίες των χριστιανών, όπως ελπίζουμε να καταδειχθεί από το συνέδριο, είναι οικουμενικές και πανανθρώπινες», σημείωσε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης.

Η τελετή έναρξης του Συνεδρίου ολοκληρώθηκε με την υπογραφή από τους επικεφαλής της ΔΣΟ, της COMECE, της CEC και της οργάνωσης Together for Europe ενός κειμένου έκκλησης προς τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς, τις Πολιτικές Παρατάξεις και τους Υποψήφιους Ευρωβουλευτές για τις χριστιανικές αξίες.

Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε υπό μορφή Στρογγυλών Τραπεζιών προς ενίσχυση της συζήτησης και της ανάδειξης πλουραλιστικών απόψεων. Εισηγητές ήταν ακαδημαϊκοί από ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια, κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, μητροπολίτες, ευρωβουλευτές, αξιωματούχοι της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας και επικεφαλής της Διάσκεψης Ευρωπαϊκών Εκκλησιών, εκπρόσωποι διεθνών κέντρων και ευρωπαϊκών οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, διπλωμάτες.

Οι θεματικές των έξι στρογγυλών τραπεζιών ήταν οι εξής: «Κρατικά/Εθνικά συμφέροντα και χριστιανικές αξίες χθες και σήμερα», «Ανάδειξη των χριστιανικών αξιών στον δημόσιο χώρο (κοινωνία και οικονομία)», «Χριστιανικές αξίες και Εκκλησιαστική Έκφραση», «Χριστιανικές αξίες και νομοθετική δραστηριότητα: Το παράδειγμα του τομέα της παιδείας», «Χριστιανικές αξίες και πολιτική καθημερινότητα. Αλήθειες, Εμπόδια, Εξαρτήσεις», «Οι χριστιανικές αξίες στον χώρο της διεθνούς πολιτικής».

«Ο χριστιανισμός ήταν πάντοτε σε διάλογο με τη δημόσια πλατεία, με την πολιτική, την πόλη και τον πολιτισμό», σημείωσε ο κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Χρυσόστομος Σταμούλης και εξήγησε πως «δεν πρόκειται για ένα ιδιωτικό γεγονός, γι’ αυτό και μεγάλη προσπάθεια γίνεται προκειμένου οι αξίες, ο τρόπος υπάρξεως της χριστιανικής Κοινότητος, Εκκλησίαστικής, να μπορέσει να αποδώσει ουσιαστικά και να μεταφέρει τα βασικά του, όπως είναι η αγάπη, η ελευθερία, η δημοκρατικότητα, η ισότητα σε όλους τους ανθρώπους του κόσμου».

Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκαν και οι εργασίες της Διεθνούς Γραμματείας της Interparliamentary Assembly on Orthodoxy (ΔΣΟ), καταδικάζοντας τη στάση της Τουρκίας που προχώρησε μετά την Αγία Σοφία στη βεβήλωση και της Μονής της Χώρας με τη μετατροπή της σε τζαμί.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος αναφέρθηκε στην πολυσχιδή δραστηριότητα της ΔΣΟ κατά το προηγούμενο διάστημα, που περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, τη Βράβευση του Τόμου της ΔΣΟ για την Αγία Σοφία από την Ακαδημία Αθηνών και την παρουσίαση του εν λόγω Τόμου στη Σόφια, στις Βρυξέλλες και την Ποντγκόριτσα. Επίσης, τη συμμετοχή στο 26ο Ευρωπαϊκό Πρόγευμα Προσευχής, στις Βρυξέλλες, καθώς και στο διεθνές συνέδριο με θέμα «Κοινοβουλευτικοί και θρησκευτικοί ηγέτες για την συνύπαρξη και την ειρήνη», στο Σεράγεβο. Τέλος, αναφέρθηκε και στην επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα της Παγκόσμιας Μουσουλμανικής Λίγκας Al-Issa στην Αθήνα, που έγινε δεκτός από τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και την υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης με την ΔΣΟ.

Στη συνεδρίαση έγιναν δεκτές οι προτάσεις τροποποίησης της ιδρυτικής πράξης της ΔΣΟ, που εισηγήθηκε ο πρόεδρος της σχετικής επιτροπής και επικεφαλής της κυπριακής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στη ΔΣΟ κ. Πανίκος Λεωνίδου.

Τέλος, αποφασίστηκε η επόμενη  Γενική Συνέλευση της ΔΣΟ να πραγματοποιηθεί στο Παλέρμο της Σικελίας, στα τέλη Ιουνίου, με ταυτόχρονη παρουσίαση της ιταλικής έκδοσης του Τόμου για τις Αγίες Σοφίες.

Για τον θεσμό της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας δείτε την εκπομπή μας με τον Ειδικό Σύμβουλο της ΔΣΟ δρα Κωνσταντίνο Μυγδάλη.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ