27.6 C
Athens
Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Ο Εσπερινός της Αγάπης στο Φανάρι

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ

Σε πανηγυρική ατμόσφαιρα τελέστηκε το πρωί της Κυριακής του Πάσχα, 5 Μαΐου 2024, ο Εσπερινός της Αναστάσεως. 

H Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, αφού ενδύθηκε με τα Αρχιερατικά άμφια στην Αίθουσα του Θρόνου, περιστοιχούμενος από τους Αρχιερείς Σεβ. Βιζύης κ. Αθηναγόρα, Φιλαδελφείας κ. Μελίτωνα, Μυριοφύτου και Περιστάσεως κ. Ειρηναίο, Ικονίου κ. Θεόληπτο, Σελευκείας κ. Θεόδωρο, και τον Θεοφιλ. Τιβεριουπόλεως κ. Τύχωνα, Ιεράρχη της Εκκλησίας της Βουλγαρίας, καθώς και από τους κληρικούς της Πατριαρχικής Αυλής, κατήλθε στον Πατριαρχικό Ναό και προέστη του Εσπερινού.

Ο Πατριάρχης, από το Σύνθρονο, ανέγνωσε το Ι. Ευαγγέλιον στα Ελληνικά και ακολούθως αυτό διαβάστηκε, από Ιεράρχες και κληρικούς του Θρόνου, καθώς και εκπροσώπους άλλων χριστιανικών κοινοτήτων της Πόλεως, σε διάφορες γλώσσες. 

Εκκλησιάστηκαν οι Εξοχ. Πρέσβεις της Ελλάδος και της Ουκρανίας στην Άγκυρα κύριοι Θεόδωρος Μπιζάκης και Vasyl Bodnar, αντίστοιχα, οι Γενικοί Πρόξενοι των δύο αυτών χωρών στην Πόλη, Εξοχ. Πρέσβυς κ. Κωνσταντίνος Κούτρας, και Εντιμ. κ. Roman Nedilskyi, με οικογενείς και συνεργάτες τους, καθώς και εκπρόσωποι των Γενικών Προξενείων Βουλγαρίας, Γεωργίας, Σουηδίας και Αυστραλίας, Άρχοντες Οφφικιάλιοι του Οικουμενικού Θρόνου, και πλήθος πιστών από την Πόλη και το εξωτερικό.  

Μετά την Απόλυση, ο Παναγιώτατος διένειμε στο πολυπληθές εκκλησίασμα κόκκινα πασχαλινά αυγά.

Στη δεξίωση που επακολούθησε στην Αίθουσα του Θρόνου προσήλθαν, επίσης, για να εκφράσουν προς τον Παναγιώτατο και την περί Αυτόν Ρωμαίηκη Κοινότητα τις θερμές ευχές τους για την εορτή του Πάσχα, Αντιπροσωπεία του Κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως της Τουρκίας CHP, με επί κεφαλής τον Πρόεδρο της Τοπικής Οργανώσεως της Πόλεως Εντιμ. κ. Özgür Çelik, καθώς και οι Εντιμ. Δήμαρχοι Beyoğlu (Πέρα) κ. İnan Güney, Şişli κ. Resul Emrah Şahan, και Beşiktaş κ. Rıza Akpolat, με συνεργάτες τους. 

Φωτό: Νίκος Παπαχρήστου

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ