23.1 C
Athens
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Λιτάνευση του Επιταφίου στην Μελβούρνη με προεστώτα τον Αυστραλίας Μακάριο

«Η ζωή εν τάφω», «Αι γενεαί πάσαι», «Ω γλυκύ μου Έαρ»… Τα συγκλονιστικά Εγκώμια του Επιταφίου Θρήνου εψάλησαν «εν ενί στόματι και μία καρδία» από χιλιάδες, Έλληνες και όχι μόνο, Ορθοδόξους πιστούς της Μελβούρνης.

Επίκεντρο των λατρευτικών εκδηλώσεων της Μεγάλης Παρασκευής στην «ελληνοπρεπέστατη» αυστραλιανή μεγαλούπολη, αποτέλεσε ο Ιερός Ναός Εισοδίων της Θεοτόκου, όπου στην κατανυκτική Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος. Στο τέλος της Ακολουθίας, πραγματοποιήθηκε η περιφορά του ανθοστόλιστου Επιταφίου σε κεντρικούς δρόμους του προαστίου North Balwyn. Της λιτανευτικής πομπής ηγήθηκε ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Μακάριος, ακολουθούμενος από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δέρβης κ. Ιεζεκιήλ, τους Θεοφιλεστάτους Επισκόπους Σωζοπόλεως κ. Κυριακό, Κερασούντος κ. Ευμένιο και Νικοπόλεως κ. Θεμιστοκλή (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας), τον Ιερό Κλήρο των Αρχιεπισκοπικών Περιφερειών Μελβούρνης και Northcote, και από πλήθη ευλαβών πιστών, ανάμεσα στους οποίους ήταν ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στη Μελβούρνη, κ. Εμμανουήλ Κακαβελάκης, και ο Πρόεδρος της Διακοινοτικής Επιτροπής Βικτώριας, κ. Αντώνιος Τσουρδαλάκης.

Μετά την επάνοδο του Επιταφίου στην εκκλησία, ο Αρχιεπίσκοπος ομίλησε καταλλήλως για τη σταυρική θυσία του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, ενώ εξέπεμψε ένα αισιόδοξο μήνυμα στους πιστούς, προβάλλοντας το παράδειγμα του ευγνώμονα ληστή, ο οποίος επέδειξε μετάνοια έστω την ύστατη στιγμή («Μνήσθητί μου, Κύριε, ὅταν ἔρθῃς ἐν τῇ Βασιλείᾳ Σου») και έγινε ο πρώτος οικιστής του Παραδείσου. «Αυτόν τον ληστή θα ήθελα να ακολουθήσουμε, όχι στον πρότερό του βίο, αλλά μιμούμενοι κι εμείς τη στιγμή αυτή της ζωής του, που ήταν η όντως στιγμή, η στιγμή που καθόρισε όλη του την ύπαρξη», επισήμανε ο Σεβασμιώτατος και συμπλήρωσε: «Δεν ξέρω πότε θα έρθει αυτή η στιγμή για τον καθένα από εμάς. Αλλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι και δεκτικοί, ώστε όταν έρθει αυτή η στιγμή να πούμε κι εμείς, με όλη μας την καρδιά και με όλη μας τη διάνοια, “Μνήσθητί μου, Κύριε!”».

Κατακλείοντας, ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Μακάριος συνεχάρη τον Ιερατικώς Προϊστάμενο π. Νικόλαο Γεωργίου και όλους τους συνεργάτες του στην Ενορία Εισοδίων της Θεοτόκου για το θεάρεστο έργο που επιτελούν. Εξέφρασε, επίσης, την πατρική ευαρέσκειά του για το πνεύμα ενότητας και αγάπης από το οποίο διακατέχονται. «Έτσι να μείνετε, για να εργάζεστε όλοι μαζί για τη δόξα του Χριστού, της Πίστεως και του Γένους μας», τους παρότρυνε κλείνοντας και απηύθυνε σε όλους εγκάρδιες πατρικές ευχές για καλή Ανάσταση.

Από την πλευρά του ο π. Νικόλαος, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την επίσκεψή του στην Ενορία και για τη χοροστασία του στην Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου, ενώ μετέφερε τις θερμές υιικές ευχές των μελών του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, της Φιλοπτώχου Αδελφότητος και όλων των ενοριτών, για την επικείμενη συμπλήρωση πέντε ετών (9 Μαΐου) από της εκλογής του ως Ποιμενάρχη της Εκκλησίας της πέμπτης ηπείρου. «Ο καλός μας Θεός να είναι πάντα κοντά σας», ευχήθηκε, μεταξύ άλλων, «και να σας ενισχύει, για να συνεχίσετε να μας οδηγείτε προς Αυτόν».

Σημειώνεται ότι το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής, ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Μακάριος χοροστάτησε στην Ακολουθία της Αποκαθηλώσεως του Εσταυρωμένου, στον Ιερό Ναό της Υπαπαντής του Κυρίου, στο Coburg της Μελβούρνης.

«Το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο έχει προβεί τα τελευταία χρόνια σε πολλές αγιοκατατάξεις. Πολλοί από αυτούς τους Αγίους, έζησαν στην εποχή μας. Επομένως, δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη δικαιολογία ότι η αγιότητα είναι μόνο για περασμένες εποχές και δεν είναι εφικτή σήμερα. Αντιθέτως, είναι εφικτή! Και οι σύγχρονοί μας Άγιοι είναι η απόδειξη».

Τα παραπάνω υπογράμμισε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος στο τέλος της Ακολουθίας του Ιερού Ευχελαίου, της οποίας προέστη τη Μεγάλη Τετάρτη, το απόγευμα, στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στην Καμπέρα. Οι ελληνορθόδοξοι πιστοί της αυστραλιανής πρωτεύουσας υποδέχθηκαν τον Ποιμενάρχη τους με αισθήματα χαράς και ενθουσιασμού, ενώ έλαβαν την ευλογία του και άκουσαν λόγους πνευματικής ωφελείας και οικοδομής. 

Ο Σεβασμιώτατος ομίλησε καταλλήλως για το νόημα του Ιερού Ευχελαίου, ενός εκ των επτά Ιερών Μυστηρίων της Ορθοδόξου Εκκλησίας, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι μέσω αυτού «καλούμαστε να απομακρυνθούμε από την αμαρτία και να στραφούμε προς το άφθονο έλεος του Θεού, το οποίο χύνεται πλούσια επάνω μας». «Αλλά πρέπει να είμαστε πρόθυμοι να το δεχτούμε και έτοιμοι να κάνουμε μια νέα αρχή στην πνευματική μας ζωή», επισήμανε και εξήγησε: «Αυτό θα το πετύχουμε αν προσπαθήσουμε πρώτα απ’ όλα να κοιτάξουμε μέσα μας, στη δική μας πνευματική κατάσταση, και να σταματήσουμε να εστιάζουμε στα λάθη των άλλων. Και αφού αναγνωρίσουμε τις δικές μας αδυναμίες και τις αμαρτωλές συνήθειες που μας κατατρώνε, έπειτα να στραφούμε με ελπίδα προς τον Κύριο και με διάθεση μετανοίας να ζητήσουμε τη συγχώρησή Του. Να ζητήσουμε ταπεινά τη χάρη Του για να μας θεραπεύσει».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Αρχιεπίσκοπος ενθάρρυνε όλους να ανταποκριθούν στην πρόκληση που προβάλλει ενώπιόν τους το Μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου και να κάνουν μια καινούργια αρχή, για την πνευματική ανακαίνιση και μεταμόρφωση της ζωής τους. «Είθε η Ακολουθία του Ιερού Ευχελαίου να μας υπενθυμίζει την απέραντη αγάπη του Θεού για εμάς τους ανθρώπους και να μας εμπνέει να ζούμε μια ζωή πίστεως, ελπίδας και αγάπης, μαρτυρώντας τη θεραπευτική δύναμη του Κυρίου μας Ιησού Χριστού», κατέληξε.

Στο τέλος της Ακολουθίας, ο Σεβασμιώτατος έχρισε με άγιο έλαιο τους κληρικούς και τους παρισταμένους πιστούς, μεταξύ των οποίων ήταν ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Αυστραλία κ. Σταύρος Βενιζέλος και ο Ύπατος Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Αντώνιος Σαμμούτης.

Επιστρέψας από την Καμπέρα στο Σύδνεϋ, το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος χοροστάτησε στην Ακολουθία των Αγίων Παθών του Κυρίου, η οποία τελέστηκε, σε κλίμα βαθιάς συγκινήσεως, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Την Ακολουθία τέλεσαν ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου κ. Χριστοφόρος Κρικέλης, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας και Προϊστάμενος του Καθεδρικού Ναού, και ο συνεφημέριός του, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Στέφανος Τινικασβίλι. Συμμετείχε ο πολιός κληρικός π. Μιλτιάδης Χρυσαυγής, Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου, ενώ παρέστη, μεταξύ άλλων, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Σύδνεϋ, κ. Ιωάννης Μαλλικούρτης.

Το πολυπληθές εκκλησίασμα είχε την ευκαιρία να μετάσχει βιωματικώς στην κορύφωση του θείου δράματος, μέσα από τα τελετουργικά δρώμενα της κατανυκτικής Ακολουθίας και από τις αναγνωσθείσες δώδεκα ευαγγελικές περικοπές, οι οποίες παρουσιάζουν τα φρικτά και σωτήρια Πάθη του Κυρίου μας.

Στο τέλος, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Μακάριος ευχαρίστησε άπαντες τους ευσεβείς πιστούς για την παραμονή τους έως την απόλυση της μακράς Ακολουθίας. «Ο κόπος της αποψινής βραδιάς που όλοι έχουμε, αλλά εσείς περισσότερο, αφού οι μέρες αυτές είναι ημέρες εργασίας για όλους σας, να ξέρετε ότι αποτελεί μεγάλη ευλογία για τις ζωές και τις οικογένειές σας», σημείωσε. «Ένα μεγάλο ευχαριστώ και πολλά συγχαρητήρια που μείνατε μέχρι το τέλος, για να ακούσετε τα Δώδεκα Ευαγγέλια και να έχετε την ευλογία του Σταυρού και του Χριστού», συμπλήρωσε ο Σεβασμιώτατος.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ