14.4 C
Athens
Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου, 2024

Το τροπάριο της Κασσιανής στην Πατριαρχική ψαλτική παράδοση

Τρείς διαφορετικές μουσικές εκδοχές και ερμηνείες του περιωνύμου Τροπαρίου της Κασσιανής (Δοξαστικό Αποστίχων Όρθρου Μ. Τετάρτης), από την Πατριαρχική ψαλτική παράδοση, παρουσιάζουμε σήμερα. 

Οι δύο πρώτες είναι από την Σειρά “Πατριαρχικά Μουσικά Αρχεία” και η τρίτη από την Σειρά “Σύμμεικτα Εκκλησιαστικής Μουσικής” του Κέντρου Ερευνών και Εκδόσεων, σε επιμέλεια Μανόλη Χατζηγιακουμή. Αρχικά το τροπάριο στην αργή εκδοχή του (μέλος Πέτρου Λαμπαδαρίου) από τον αείμνηστο Άρχοντα Πρωτοψάλτη της Μ.τ.Χ.Ε. Θρασύβουλο Στανίτσα και όλο τον χορό και στη συνέχεια το ίδιο σύντομο από τον Άρχοντα Κωνσταντίνο Πρίγγο, στο δικό του μέλος. 

Kύριε η εν πολλαίς αμαρτίαις ηχ πλ δ’ (Δοξαστικό Aποστίχων – Iδιόμελο) 10′.50”. Ψάλλει ο Μ. Πρωτοπρεσβύτερος της Μ.τ.Χ.Ε. π. Γεώργιος Τσέτσης. 

Το περιώνυμο τροπάριο της μοναχής Κασσιανής, στο μέλος του αειμνήστου Άρχοντος Πρωτοψάλτη της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας Κωνσταντίνου Πρίγγου (1892-1964) περιλαμβάνεται στο cd 3 (Μ. Εβδομάδα) της σειράς “Σύμμεικτα Εκκλησιαστικής Μουσικής”, που επιμελήθηκε και εξέδωσε το 1999 ο Μανόλης Χατζηγιακουμής, ο οποίος σημειώνει για το τροπάριο της Κασσιανής:

“Μελοποιημένο (στη βάση πάντοτε του Πέτρου Πελοποννησίου) και από τον Άρχοντα Πρωτοψάλτη του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντίνου Πρίγγου σε δύο εκδοχές: αργό, κατά το κλασικό πρότυπο και σύντομο (αυτό που ψάλλεται εδώ, στο οποίο όμως ορισμένες γραμμές αντικαθίστανται από το αργό του ίδιου). Και τα δύο εκτελούνται σήμερα στον Πατριαρχικό ναό. Το αργό τη Μ. Τρίτη το βράδυ από τον αριστερό χορό, δηλ. τον Άρχοντα λαμπαδάριο και τους βοηθούς του, και το σύντομο τη Μ. Τετάρτη το πρωί από τον Άρχοντα πρωτοψάλτη”.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ