11.8 C
Athens
Τρίτη, 21 Ιανουαρίου, 2025

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην Αθήνα (17-18 Απριλίου 2024)

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ

Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, κατά τη διάρκεια της επισκέψεώς του στην Αθήνα, απηύθυνε χαιρετισμό στην ειδική εκδήλωση που διοργανώθηκε, το πρωί της Τετάρτης, 17 Απριλίου 2024, στο πλαίσιο του 9ου Διεθνούς Συνεδρίου Our Ocean», από το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδου, με θέμα «Θαλάσσια Απορρίμματα: Γεφύρωση Επιστήμης και Διαμόρφωσης Πολιτικής».

Στην ομιλία του, ο Παναγιώτατος, υπενθύμισε, μεταξύ άλλων, ότι ο άνθρωπος είναι μέρος της Δημιουργίας, και ως εκ τούτου όλοι έχουμε την ευθύνη να δείξουμε το ενδιαφέρον μας για την επιβίωση και τη βιωσιμότητα του πλανήτη μας. Αναφερόμενος στη σημασία του νερού για τη ζωή, είπε ότι αποτελεί υποχρέωσή μας να προστατεύσουμε τους ωκεανούς από τη ρύπανση και την υποβάθμιση. “Το νερό των ωκεανών και των θαλασσών μας παράγει σχεδόν το μισό από το οξυγόνο που αναπνέουμε και καθαρίζει την ατμόσφαιρα από μεγάλο μέρος του διοξειδίου του άνθρακα που παράγουν οι άνθρωποι. Εναπόκειται σε εμάς να εφαρμόσουμε τις κατάλληλες πολιτικές και να επιβάλλουμε περιβαλλοντικούς κανονισμούς”, είπε, και τόνισε ότι “η υγεία των ωκεανών είναι απαραίτητη για την ανθρώπινη ευημερία, τη βιοποικιλότητα και την σταθερότητα του κλίματος του πλανήτη μας”

Ο Πατριάρχης τόνισε ότι τα θαλάσσια οικοσυστήματα απειλούνται σοβαρά από την υπεραλιεία, τη ρύπανση, και την εξάντληση των πόρων. “Κάποτε ήμασταν λίγοι και η θάλασσα φαινόταν απέραντη, αλλά σήμερα είμαστε πολλοί και οι θάλασσες κινδυνεύουν. Ακόμη και οι πόλεμοι που συμβαίνουν αυτή την στιγμή —στη Μέση Ανατολή, στη Βόρεια Αφρική, καθώς και στην Ουκρανία— θέτουν σε κίνδυνο την ισορροπία των ωκεανών και των υδάτινων οδών μας”. Προκειμένου, όπως είπε, να αντιμετωπίσουμε και να επιλύσουμε την κλιματική κρίση, η οποία επηρεάζει τους θαλάσσιους πόρους του πλανήτη, “πρέπει συνεχώς να θυμόμαστε ότι ό,τι κάνουμε στους ωκεανούς, το κάνουμε στους εαυτούς μας και τελικά, το κάνουμε στον Θεό”. Ο Παναγιώτατος επεσήμανε ότι η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος έχει άμεσες συνέπειες για την επιβίωσή μας και για τη βιωσιμότητα του πλανήτη.

Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του εξέφρασε την Πατριαρχική ευαρέσκειά του προς το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Λασκαρίδης για τη διοργάνωση της ειδικής αυτής εκδηλώσεως, αλλά και για την υποστήριξη προγραμμάτων με σκοπό την αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης. Ιδιαιτέρως δε συνεχάρη το ίδρυμα για την απόφασή του να διαθέσει κατά την επόμενη πενταετία το ποσό των δέκα εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να καταπολεμηθεί στην Ελλάδα η ρύπανση των θαλασσών από τα πλαστικά.

Προηγουμένως, τον Οικουμενικό Πατριάρχη καλωσόρισε με θερμούς λόγους η Πρόεδρος του ιδρύματος, Ευγεν. κ. Εύη Λαζού-Λασκαρίδη.

Στη συνέχεια, ο Οικουμενικός Πατριάρχης μετέβη στο Γραφείο Εκπροσωπήσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα όπου συναντήθηκε με τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδος κ. Κυριάκο Πιερρακάκη, με τον οποίο είχε την ευκαιρία να συζητήσουν θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Στη συνάντηση παρέστησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Λαοδικείας κ. Θεοδώρητος, Διευθυντής του Γραφείου, ο Πανοσιολ. Μέγας Εκκλησιάρχης κ. Αέτιος, Διευθυντής του Ιδιαιτέρου Πατριαρχικού Γραφείου, ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας κ. Γεώργιος Καλαντζής και ο Διευθυντής του Γραφείου του κ. Υπουργού κ. Νικόλαος Δημάκης.

Το μεσημέρι, ο Παναγιώτατος παρέστη στην τελετή απονομής του τίτλου του Επιτίμου Καθηγητού του Πανεπιστημίου Αθηνών προς τον Ομότιμο Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής αυτού Εντιμολ. κ. Βλάσιο Φειδά. Στην τελετή παρέστησαν επίσης ο Μακ. Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ο Σεβ. Μητροπολίτης Γουινέας κ. Γεώργιος, εκ προσώπου του Μακ. Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ. Θεοδώρου, πλήθος Ιεραρχών, κληρικών, Καθηγητών του Πανεπιστημίου, των οικογενών και μαθητών του τιμωμένου, καθώς και φοιτητών. 

Αμέσως μετά, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ελλογιμ. Καθηγητής κ. Γεράσιμος Σιάσος υποδέχθηκε τον Πατριάρχη και είχε σύντομη συνομιλία μαζί του στο επίσημο Γραφείο του στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου.

Ακολούθως ο Παναγιώτατος παρακάθησε στο επίσημο γεύμα που παρέθεσε το Πανεπιστήμιο στο Πολιτιστικό Κέντρο «Κωστής Παλαμάς», όπου σε σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην προσφορά του τιμωμένου στα θεολογικά γράμματα, αλλά και διαχρονικά προς τη Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως. Μεταξύ άλλων είπε:

“Η Εκκλησία ευγνωμονεί τον κύριον Φειδάν διά την παρουσίαν, την μαρτυρίαν και την καταλυτικήν συμβολήν του εις τα εκκλησιαστικά πράγματα. Ανέδειξε την διαχρονικήν αξίαν της Κανονικής παραδόσεως, προέτεινεν ευστόχους και τεθεμελιωμένας νομοκανονικώς λύσεις και απαντήσεις εις δυσχερείς υποθέσεις και ακανθώδη ερωτήματα της ζωής της Εκκλησίας, πάντοτε έτοιμος και ακαταπόνητος, με ακλινή πίστιν, ότι «τω θέλοντι κάμνειν συγκάμνει Θεός».

Αλησμόνητος παραμένει εις ημάς η συμμετοχή και συμβολή του εις τους διορθοδόξους και τους διαχριστιανικούς διαλόγους. Συνέβαλε καθοριστικώς εις την κατάρτισιν των ad referendum εις την Αγίαν και Μεγάλην Σύνοδον της Ορθοδόξου Εκκκησίας κειμένων. Πανθομολογουμένως, η προσφορά του καθηγητού Φειδά εις την προετοιμασίαν της Συνόδου της Κρήτης υπήρξε καθοριστική.”

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης παρέστη και ομίλησε στον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός», του οποίου είναι Επίτιμος Πρόεδρος, κατά την εκδήλωση παρουσιάσεως του βιβλίου του Ελλογιμ. Καθηγητού κ. Σταματίου Γεωργούλη για το έργο και τις παρακαταθήκες του αειμνήστου Σουηδού πολιτικού Ουλοφ Πάλμε, που εκδόθηκε με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 38 ετών από τη δολοφονία του. 

Στην ομιλία του, ο Παναγιώτατος, ανέφερε μεταξύ άλλων:

“Ο γενναιόφρων και εμβληματικός πολιτικός, έδωκεν, εξ υψηλών θέσεων ευθύνης, ισχυράν μαρτυρίαν περί του αδιαιρέτου της μερίμνης διά την προώθησιν της ειρήνης, της προστασίας των κοινωνικών δικαιωμάτων και της οικολογικής στρατεύσεως. Αι εξελίξεις εδικαίωσαν τα οράματα και τους αγώνας του. Βλέπομεν και βιούμεν εις τας ημέρας μας, ότι αι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής εγγίζουν το σύνολον της ανθρωπότητος, πρώτον όμως και εντονώτερον τους πτωχούς και εμπεριστάτους της γης, ότι είναι αδύνατον να υπάρξη βιώσιμος ειρήνη, εάν αυτή δεν στηρίζεται εις την κοινωνικήν δικαιοσύνην.

Συμφωνούμεν με την αμετακίνητον απόρριψιν εκ μέρους του Ούλοφ Πάλμε, έργω και λόγω, του κυνικού: «Δεν υπάρχει άλλη λύσις», ότι δεν υπάρχει εναλλακτική πολιτική και οικονομική επιλογή απέναντι εις την συμμόρφωσιν προς την άτεγκτον νομοτέλειαν του οικονομισμού και της λογικής του «δικαίου του ισχυροτέρου», του «συμφέροντος του κρείττονος», όπως θα έλεγεν ο Πλάτων. Ο κοινωνικός προσανατολισμός της πολιτικής και ο αγών διά την ακεραιότητα της δημιουργίας όχι μόνον δεν οδηγούν εις ανεξελέγκτους κοινωνικάς εντάσεις και συγκρούσεις, αλλά είναι η μόνη οδός προς την ειρήνην, την πρόοδον και την ευημερίαν. Επαναλαμβάνομεν και ενώπιόν σας ότι είναι απαράδεκτον να δυσφημίζωνται ή να αγνοώνται πλήρως αι εναλλακτικαί μορφαί αναπτύξεως και η εμβέλεια του «πολιτισμού της αλληλεγγύης». Δεν είναι τυχαίον, όπως γράφετε εις το βιβλίον σας, Ελλογιμώτατε κύριε Γεωργούλη, ότι «το περιβάλλον αποτέλεσε έναν από τους πρωταρχικούς αξιακούς πυλώνες της πολιτικής του Πάλμε σε διεθνές επίπεδο», και ότι το λεγόμενον «Σουηδικόν μοντέλον» κοινωνικής πολιτικής ελειτούργησεν ως πρότυπον προς μίμησιν εις παγκόσμιον κλίμακα.”

Στην εκδήλωση παρέστησαν πλήθος Ιεραρχών, ο Εξοχ. Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Βασίλειος-Πέτρος Σπανάκης, η Εξοχ. Πρόεδρος του Κόμματος “Πλεύση Ελευθερίας” κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο Εντιμ. κ. Mustafa Somuncu, Γενικός Πρόξενος της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Αθήνα, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και του Ακαδημαϊκού κόσμου και πυκνό ακροατήριο.  

Φωτό: Νίκος Παπαχρήστου

Χρονικό χειροθεσίας Νικολάου Πατέρα σε Άρχοντα της Μ.τ.Χ.Ε.

Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης χειροθέτησε την Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024, στον Ι. Ναό Αγίου Νικολάου του Οικουμενικού Πατριαρχείοου, στην Αθήνα, στο Οφφίκο του Άρχοντος Ευταξία της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας τον Εντιμολ. κ. Νικόλαο Διαμαντή Πατέρα, Εφοπλιστή.

Στην ομιλία του, ο Παναγιώτατος, τόνισε ότι με την απονομή του Οφφικίου προς τον κ. Πατέρα, η Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία επιβραβεύει την αφοσίωσή του σε αυτήν και την στήριξη του έργου της, ενώ υπενθύμισε ότι ο τιμώμενος συνέβαλε γενναία στη συντήρηση και αποκατάσταση του Ι. Ναού του Αγίου Νικολάου, τον οποίο συνεχίζει να ενισχύει ποικιλοτρόπως. 

Σε άλλο σημείο επεσήμανε:

“Ανήκετε, Εντιμολογιώτατε, εις τους δυναμικούς εκπροσώπους του εφοπλιστικού χώρου, του νευραλγικού διά την οικονομίαν της χώρας και όχι μόνον. Και γνωρίζετε, κάλλιον του ομιλούντος, ότι η οικονομία εις όλας τας εκφάνσεις της δεν είναι μόνον πραγματιστική διαχείρισις ποσοτικών και τεχνολογικών μεγεθών και δεδομένων, αλλά ότι εμπνέεται από ηθικάς αρχάς και κοινωνικήν ευθύνην. Είναι γεγονός ότι εις την εποχήν μας κυριαρχούν η επιστήμη και η τεχνολογία, καθώς και η λογική της οικονομίας και της αναπτύξεώς της. Προφανέστατα, πρόκειται περί «μεγάλων δυνάμεων», αι οποίαι όμως δεν καλύπτουν τον άνθρωπον εις το σύνολον της υπάρξεώς του. Μεγάλη δύναμις είναι και η πίστις εις Θεόν ζώντα και η αγάπη προς τον συνάνθρωπον. Αναφορικώς προς αυτάς δεν υπάρχουν επιστημονικαί και οικονομικαί λύσεις. Τα βαθέα υπαρξιακά προβλήματα του ανθρώπου απαιτούν «πνευματικήν προσέγγισιν» διά την αντιμετώπισίν των.

Η «αληθεστάτη ελευθερία», την οποίαν προσφέρει ο Χριστός εν τη Εκκλησία Του, είναι η απάντησις εις την αναζήτησιν νοήματος από τον άνθρωπον. Κεντρικήν έκφανσιν αυτής της ευλογημένης ελευθερίας αποτελεί η «ου ζητούσα τα εαυτής» αγάπη, άνευ της οποίας, όπως γράφει ο Απόστολος Παύλος εις την Α΄ προς Κορινθίους Επιστολήν του (Κεφ. 13), δεν υπάρχομεν ως άνθρωποι ουδέν είμεθα. Εάν κατέχω και πράττω τα πάντα, δεν έχω όμως αγάπην, «ουδέν ειμι».

Κατά την ιεράν στιγμήν ταύτην, μνημονεύομεν μετά συγκινήσεως των ονομάτων του δυναμικού και φιλογενούς κατά σάρκα πατρός υμών Αδαμαντίου, της προσφάτως τελευτησάσης μητρός υμών Αναστασίας, της φιλοχρίστου και φιλανθρώπου αρχοντικής γυναικός, η οποία μετελαμπάδευσεν εις τα τέκνα αυτής τον σεβασμόν προς τας παραδόσεις και τας αξίας του Γένους και την αναγνώρισιν της συμβολής της Ορθοδόξου Εκκλησίας εις την διάσωσιν και την καλλιέργειάν των, ως εγγύησιν διά την πορείαν μας προς το μέλλον. Ο Θεός του ελέους και Κύριος της ζωής και του θανάτου να αναπαύη και την ψυχήν της προώρως αποκο-πείσης εκ της συγγενείας αυτής αυταδέλφης υμών Μαρίας εν Χώρα Ζώντων και εν σκηναίς δικαίων. Είη η μνήμη αυτών αιωνία!”

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Πατριάρχης, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι ο νέος Αρχών θα αποδειχθεί άξιος της εμπιστοσύνης του και ότι θα συνεχίσει τα καλά του έργα. 

Στην αντιφώνησή του ο νέος Άρχων Ευταξίας εξέφρασε, μεταξύ άλλων, την ευγνωμοσύνη του προς τον Παναγιώτατο για την μεγάλη τιμή που επεφύλαξε προς το πρόσωπό του. Μεταξύ άλλων είπε:

“Διά των τιμίων Πατριαρχικών Σας χειρών με κατατάξατε στην χορεία των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου και το γεγονός τούτο με επιφορτίζει με το ύψιστο χρέος της υπερασπίσεως των απαράγραπτων δικαίων του Οικουμενικού Θρόνου και της εξυπηρετήσεως των ιερών αναγκών αυτού. Αυτό αποτελεί, άλλωστε, την πεμπτουσία του λειτουργήματος και της διακονίας των Αρχόντων.”

Κατά την χειροθεσία του νέου Άρχοντος παρέστησαν ο Μακ. Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, Ιεράρχες, κληρικοί, Μοναχοί και Μοναχές, Άρχοντες Οφφικιάλιοι της Μ.τ.Χ.Ε. υπό τον Πρόεδρο της Αδελφότητός τους Εντιμολ. Άρχοντα Έξαρχο κ. Αθανάσιο Μαρτίνο, ο Εξοχ. Πρέσβυς του Ηνωμένου Βασιλείου στην Αθήνα κ. Μάθιου Λοτζ, μέλη της Βουλής των Ελλήνων, οικογενείς του νέου Άρχοντος, και πλήθος πιστών.  

Ακολούθως ο Παναγιώτατος παρακάθησε σε επίσημο γεύμα που παρέθεσε ο νέος Αρχών. 

Νωρίτερα, το πρωί της ίδιας ημέρας, ο Παναγιώτατος δέχθηκε σε ακρόαση, στο κατάλυμά του, την Πρέσβη της Αυστραλίας στην Ελλάδα Εξοχ. κ. Alison Duncan, με την οποία είχε την ευκαιρία να συζητήσει μεταξύ άλλων και για την επικείμενη επίσκεψή του, τον ερχόμενο Οκτώβριο, στην χώρα της, και ακολούθως την Υπουργό Εσωτερικών της Ελλάδος Εξοχ. κ. Νίκη Κεραμέως.

Έτσι, ολοκληρώνοντας την τετραήμερη επίσκεψή του στην Αθήνα ο Παναγιώτατος με τη συνοδεία του επέστρεψαν το απόγευμα της Πέμπτης με ιδιωτική πτήση στην Πόλη. 

_______

Φωτό: Νίκος Παπαχρήστου

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ