18.9 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Ο Θεσσαλονίκης Φιλόθεος στην Πατριαρχική Μονής της Αγίας Αναστασίας

Προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Φιλοθέου, συμπροσευχομένου του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής, Μητροπολίτου Μιλήτου κ. Αποστόλου, συμμετεχόντων ιερέων και ευλαβών προσκυνητών, τελέσθηκε σήμερα, Δ’ Κυριακή των Νηστειών (14 Απριλίου 2024) η πανηγυρική Θεία Λειτουργία επί τη Ιερά Μνήμη του Αγίου Θεωνά Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης, Β´ Κτίτορος και Ανιδρυτού της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολυτρίας.

Ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής, Σεβ. Μητροπολίτης Μιλήτου κ. Απόστολος, προ της απολύσεως, ευχαρίστησε με λόγους καρδιακούς για την αποδοχή της προσκλήσεως και την ιερουργία της Πανηγυρικής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης. Αναφέρθηκε μεταξύ των άλλων ότι ο Άγιος Θεωνάς αποτελεί τον πνευματικό σύνδεσμο μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Ιεράς Μονής, αφού μετά την πλήρη ανακαίνιση της Μονής και λόγω των πολλών πνευματικών του χαρισμάτων, ανέλαβε την πνευματική καθοδήγηση του ποιμνίου της των Θεσσαλονικέων Εκκλησίας.

Ο Σεβασμιώτατος, ευχαρίστησε ενθέρμως τον Σεβ. Μητροπολίτη για την ιδιαίτερη ευλογία που έλαβε να ιερουργήσει επί τη μνήμη του προκατόχου του, Αγίου Θεωνά Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης όπως επίσης τόνισε την ιδιαίτερη σημασία, ιστορική και πνευματική η παρουσία της Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής της Αγίας Αναστασίας στην περιοχή της Θεσσαλονίκης η οποία έπαιξε σημαντικό ρόλο την περίοδο της Ελληνικής Επαναστάσεως, την βοήθεια που παρέσχε στους αγωνιστές και επίσης στην προσφορά της στην ελληνική Παιδεία, καθώς λειτουργούσε εκεί Εκκλησιαστική Σχολή από το 1918 μέχρι το 1971. Δεν λησμόνησε στο λόγο του ο Σεβασμιώτατος, να στρέψει το βλέμμα του και την καρδιά του στον λόγο του, στην Μεγάλη Εκκλησία, στο Οικουμενικό μας Πατριαρχείο και να μιλήσει στο εκκλησίασμα για το πρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου. Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος κήρυξε και αναφέρθηκε στο εκκλησίασμα για την σημερινή ευαγγελική περικοπή.

Χθες, Σάββατο 13 Απριλίου, χοροστατούντος του Σεπτού Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μιλήτου κ. Αποστόλου, ετελέσθη ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός επί τη Ιερά Μνήμη του αγίου Θεωνά Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης, Β´ Κτίτορος και Ανιδρυτού της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολυτρίας. Τον Θείον Λόγον εκήρυξε ο Θεολόγος- Συγγραφέας, Διευθυντής της Βιβλιοθήκης της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος κ. Εμμανουήλ Μελινός.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ